nl

Wandelen en fietsen in het Brugse Ommeland

Het "platte land" rondom Brugge werd ooit poëtisch bezongen door Jacques Brel. Wandelen en fietsen in het Brugse Ommeland staat dan ook garant voor rust en groene ruimte, bossen gevuld met kastelen en abdijen, maar evengoed verse hoeveproducten en een praatje met een dorpsbewoner. Elk seizoen heeft er z'n charme en vervelen doet het nooit. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar hier alvast enkele van onze tips:

Uitgestippelde wandelroutes

  • Ter Doest wandelroute: niet ver van Brugge ligt het pittoreske witte dorp Lissewege, met zijn platte kerkoren, Lisseweegs Vaartje en gezellige café’s. De indrukwekkende cisterciënzerschuur van Ter Doest even buiten het dorp doet je dromen van middeleeuwse monniken. Een leuke tocht langs landelijke wegen!
  • Drie Kastelen wandelroute: voert je via wandelpaden, kasteeldreven, boslandschappen en historische hofstedes naar de kastelen van Tillegem, Tudor en Beisbroek.
  • Ryckeveldewandelroute: vanaf het kasteel van Ryckevelde passeer je bosdreven, de oude spoorwegbedding Brugge-Eeklo, het natuurreservaat De Schobbejakshoogte en de Loweiden. Haal je verrekijker uit en speur naar vogels in de weiden, of adem de geur in van het domeinbos.

Wandelnetwerkkaarten

Wandelnetwerk Bulskampveld: het kasteel op dit domein is ingericht als natuur-en streekbezoekerscentrum, waar regelmatig ook tentoonstellingen te zien zijn. Er is ook een speelplein/speelbos, kruidentuin, je kan er zoektochten doen, kortom: uren wandel-en speelplezier.

Uitgestippelde fietsroutes

  • Groene Gordel Brugge: staat garant voor 53 km fietsplezier rondom werelderfgoed Brugge, langs bossen, kasteelparken, open landschappen, dorpen en kanalen. Onderweg zijn er picknickplaatsen, speelzones en natuurrijke plekjes.
  • Uitwijken fietsroute: ken je de buitenwijken van Brugge al? Deze gloednieuwe fiets-en wandelkaart, een initiatief van Brugge Plus dat cultuur naar de wijken brengt, laat je kennismaken met vele verborgen plekken net buiten de historische binnenstad. Je kan kiezen voor 1 grote fietslus van 78 km, of één van de drie kleinere lussen. Vijf wandelommetjes maken je plezier compleet.
  • Kunst op de Kaart-route West-Vlaanderen: (her)ontdek al fietsend topkunstwerken en verborgen parels in Brugge en de regio. De fietsroute is gebaseerd op het netwerk van fietsknooppunten en combineert kunst, stad, water en strand. Aardig dus voor de kuiten maar je kan ook artistiek even de pedalen verliezen.

Fietsnetwerkkaarten

Brugse Ommeland: de meest uitgebreide fietsnetwerkkaart met het volledige netwerk van 930 km in het Brugse Ommeland. Stippel zelf je fietsroute uit en geniet van wat elk knooppunt je te bieden heeft.

Fietsen met begeleiding

Fietsen in de omgeving van Bruggein kleine groep onder begeleiding van een bekwame gids. Iets voor jou? QuasiMundo Bike Tours, Steershop biketours, Pink Bear Bike Tours of Green Bike Tours staan voor je klaar.

Naar pdf
Boek je verblijf