nl

Vier de seizoenen | Sinterklaas, Bakpiet zoekt hulp

Voor onze voorouders had elk seizoen zijn eigen tradities en rituelen. Zij vormden een leidraad voor het dagelijks leven. Met deze knutselateliers wil het Volkskundemuseum deze eeuwenoude seizoenstradities nieuw leven inblazen. Het hele gezin kan deelnemen.

Speculaas hoort al van oudsher bij het Sinterklaasfeest. Bij onze voorouders had het geven van speculaas een speciale betekenis. Sint-Nicolaas is namelijk ook de patroonheilige van de huwbare maagden en verliefden. Verliefde jongens maakten en versierden vroeger een speculaaspop om aan het meisje van hun dromen te geven. In deze workshop helpen (groot) ouders en kinderen de bakpiet bij het maken van speculaas en het vullen van de houten sintvormen. Terwijl de heerlijke koekjes bakken in de oven, beschilderen we houten klompjes om op sinterklaasavond bij de schoorsteen te zetten. De goede Sint komt in hoogsteigen persoon langs om al dit bak- en knutselwerk te keuren en misschien vult hij onze klompjes wel met lekkers? 

PRAKTISCH

PRIJS per sessie (inclusief museumtoegang): 8 euro per deelnemer, 5 euro voor tweede kind van hetzelfde gezin

VOOR WIE: voor kinderen van 5 tot 9 jaar en hun (groot)ouders

DATUM: Zondag 1 december 2019 van 14 tot 16u

WAARVolkskundemuseum, Balstraat 43, Brugge

RESERVATIE (verplicht) via musea.reservatie@brugge.be. Er is plaats voor max. 15 volwassenen en 20 kinderen. Inschrijven ten laatste op de donderdag vóór de activiteit.