nl

Heilig Bloedprocessie

Elk jaar trekt op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart de Heilig Bloedprocessie door de historische binnenstad van Brugge. De Heilig Bloedprocessie is ontstaan in 1304 als uitdrukking van dankbaarheid en geloof. Ruim 1700 deelnemers zingen, musiceren, dansen en acteren. De stijl van de processie herinnert aan de Bourgondische tijd waarin gilden, ambachten, broederschappen en rederijkerskamers instonden voor de vertolking van de taferelen.

Het overheersende thema is de herinnering aan het lijden van Jezus Christus. De Bijbelse verhalen vormen de basis van de processie. Thematisch is de Heilig Bloedprocessie opgesplitst in vier delen. De evocatie begint met het Oude Testament, van de Schepping tot de profeten. Vervolgens komt het Nieuwe Testament aan bod, van de geboorte in Bethlehem tot Pinksteren. Het derde deel verhaalt hoe de relikwie van het Heilig Bloed in Brugge terechtkwam. In het laatste deel begeleiden de leden van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed het schrijn waarin de kostbare relikwie is opgeborgen.

De volgende processie gaat door op donderdag 26 mei 2022.

Heilig Bloedprocessie Brugge

Toegankelijkheid

Stad Brugge doet er alles aan om ervoor te zorgen dat alle bezoekers kunnen genieten van Brugges mooiste dag.

Zo zijn er dit jaar langs de processie twee zones voorzien voor mensen met een beperking en hun begeleider(s): op de Markt en aan de Hauwerstraat. In deze zones zijn de volgende voorzieningen aanwezig: toegankelijk toilet, zitplaats of staanplaats (mits reservatie) en assistentie (mits reservatie). Wil je assistentie, dan word je persoonlijk gecontacteerd door een medewerker van Inter, het Vlaams expertisecentrum op vlak van integrale toegankelijkheid. Volgende vormen van assistentie kan je aanvragen: afhaling bushalte, ‘dropzone’ in de buurt of station, assistentie naar het toilet, individuele assistentie ter plaatse.

Met de erfgoedapp kan je de processie meevolgen via audiodescriptie of filmpjes in Vlaamse gebarentaal die ondertiteld zijn. Het is belangrijk voor het volgen van de processie (via deze app) dat je bluetoothfunctie aanstaat. Zo krijg je vanzelf informatie terwijl de processie voorbij komt.

Tickets voor de toegankelijke zone boek je online, via e-mail of in het infokantoor ’t Zand (Concertgebouw). Je kan van deze tickets gebruik maken op vertoon van de European Disability Card (de blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap) of een nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer (‘blauwe kaart’).

Kan je er toch niet bij zijn? De processie wordt ook live uitgezonden op de Facebookpagina van Stad Brugge.

Boek je verblijf