nl

Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen via http://translate.google.com/translate?js=n&sl=nl&tl=en&u=https://www.visitbruges.be/unesco-werelderfgoed/20-jaar-unesco-werelderfgoedstad.

20 jaar UNESCO Werelderfgoedstad

Op 2/12/2020 is het exact 20 jaar geleden dat de historische binnenstad van Brugge werd toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Onder meer omwille van haar uitzonderlijke middeleeuwse stadsweefsel en architecturaal ensemble, waar eeuwen architectuurgeschiedenis op een harmonische manier verenigd zijn. Daarnaast had de stad als werkplek van de Vlaamse Primitieven en centrum van de baksteengotiek internationale faam en invloed. Om dit jubileum te vieren zet de stad zichzelf extra in de kijker.


September is traditioneel de maand van Open Monumentendag, waarbij bijzondere monumenten de deuren open zetten voor een unieke binnenkijk. Dit jaar geen ‘open’ monumenten, maar wel virtuele openstellingen en twee gratis boekjes waarmee je ook na Open Monumentendag al wandelend of fietsend je eigen erfgoeduitstap kan maken binnen en buiten de stad:

  • Het boekje 'Zeebrugge' zoomt in op het ontstaan, de herhaaldelijke vernietiging en heropstanding van de zeehaven en haar dorp. In het boekje geven bouwwerken van vroeger en nu een verklaring voor de aparte uitstraling van Zeebrugge.
  • 'Brugge 20 jaar Werelderfgoed' gaat dan weer wat dieper in op Brugge als Werelderfgoedstad. Welke karakteristieken en eigenschappen van de binnenstad hebben tot die wereldwijde erkenning geleid? Vier grote thema’s zetten je op weg om het zelf te ontdekken.

Het nieuwe boek ‘Beeld van de Stad’ (publicatiedatum: 2/12/2020) bundelt de beste hedendaagse kunst en architectuur op het ganse, Brugse grondgebied. Wat we nu bouwen is immers het erfgoed van de toekomst.