nl

Toptentoonstellingen

Musea Brugge is een grote naam binnen de internationale museumwereld en staat garant voor een divers palet aan tentoonstellingen en collectiepresentaties. Van topstukken van de Vlaamse Meesters tot nieuwe creaties, vaak geïnspireerd op de vaste collectie. Bekijk hier een selectie van de niet te missen tentoonstellingen.

 • Mind the Artist
  Musea Brugge lanceerde een nieuwe festivalreeks om Belgische kunstenaars, sterk getroffen door de coronacrisis, iets meer dan een jaar lang een forum te bieden. Zeven artiesten krijgen tot begin 2022 de unieke kans om een project uit te werken waarbij er steeds een link is met de museumcollectie. Een inspirerende dialoog tussen hedendaagse en oude(re) kunst. 

 • Verhalen uit de ondergrond. Brugge in het jaar 1000.
  (9/12/2021 – 27/10/2023)
  Archeologen en historici zien het jaar 1000 als een scharniermoment in de geschiedenis van Brugge.  De expo op de zolder van het Gruuthusemuseum toont de belangrijkste archeologische sites in en rond de stad en brengt een collectie topvondsten uit de regio samen. Artefacten als walvisbot, schaatsen, juwelen en een berenschedel brengen de verhalen tot leven.

 • Underneath the Shade We Lay Grounded. Otobong Nkanga
  (25/06/2022 - 25/09/2022)
  Beeldend kunstenaar en performance artiest Otobong Nkanga (1974 – Kano, Nigeria) wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest beloftevolle hedendaagse kunstenaars van het moment. In deze uitzonderlijke expo creëert ze een dialoog tussen haar kunstwerken - nieuw en bestaand werk - en werken die ze selecteerde uit de collectie van Musea Brugge. Ze schept zo een landschap dat bezoekers uitnodigt tot verpozing en contemplatie. Nkanga verweeft uiteenlopende vormen als installaties, sculpturen, tekeningen, tapijten, performance en poëzie. Deze tentoonstelling vindt plaats in het historische Sint-Janshospitaal, zowel op het gelijkvloers als op de indrukwekkende houten zolders.

 • Oog in Oog met de Dood. Hugo van der Goes, oude meesters, nieuwe blikken
  (28/10/2022 - 05/02/2023)
  'De Dood van Maria’ van Hugo van der Goes, een van de belangrijkste werken in de wereldbefaamde collectie Vlaamse primitieven van Musea Brugge, onderging een intensieve restauratie. Het meesterwerk staat letterlijk en figuurlijk centraal in deze toptentoonstelling in het Sint-Janshospitaal. In zes thema’s gaat de expo dieper in op De Dood van Maria. Elk thema wordt uitgewerkt aan de hand van verschillende topstukken, uit eigen collectie en samen gebracht van over de hele wereld (o.a. Hans Memling, Jan Provoost en Albrecht Bouts). Men brengt ook sculpturen, manuscripten en muziekstukken oog in oog met De Dood. Elk facet wordt verder verkend door een hedendaagse ‘meester’.