nl

Inspiratiebundel

De volgende jaren herdenkt de hele wereld de Groote oorlog. Na 100 jaar zijn alle getuigen en overlevenden verdwenen, maar de gruwel blijft in ons collectieve geheugen bewaard. Daarom is het belangrijk om kinderen en jongeren bewust te maken van de impact van de ‘Groote Oorlog’ en de herinnering levendig te houden. Nadenken over de ‘Groote Oorlog’ verschaft niet enkel historisch inzicht, het laat ook toe stil te staan bij de oorzaken en gevolgen van actuele conflicten, en herinnerings- en vredeseducatie in de lessen te betrekken.

In het kader van de herdenking werd dan ook voor het Brugs onderwijsveld een inspiratiebundel over de Eerste Wereldoorlog in Brugge gemaakt. Een algemene inleiding over de oorlog en uitgebreide informatie over de oorlog in Brugge wordt aangevuld met specifieke Brugse verhalen en plekken. Er zijn ook tien voorbeeldlessen aan de bundel gekoppeld: historische lessen die vooral een tijdsbeeld proberen weer te geven en reflectieve lessen om leerlingen te doen filosoferen over oorlog en vrede. Elke les vertrekt vanuit Brugse verhalen en bevat actieve elementen, zoals het maken van anti-oorlogsaffiches, het spelen van een inleefspel enz. Er zijn lessen voor de 2de en 3de graad basisonderwijs en voor alle jaren van het secundair onderwijs.

Daarnaast reikt de bundel ‘tips & tricks’ aan, een lijst met andere educatieve projecten rond de oorlog, nuttige websites, filmpjes en muziek die naar de oorlog verwijzen, een uitgebreide bibliografie, een verklarende woordenlijst en gegevens van Brugse heemkundige kringen die je kan contacteren voor meer info over de Eerste Wereldoorlog in hun deelgemeente.

Je kan de bundel en de lessen hier gratis downloaden.

Brugse verhalen uit de Groote Oorlog
Inspiratiebundel voor leerkrachten
download (pdf - 5,93 MB)

I.1 Oorlogsstrategie op en onder water
historische les - 3de graad S.O.
download (pdf - 9,89 MB)

I.2 Voedselgebrek en honger
historische les - 2de graad B.O.
download (pdf - 7,31 MB)

I.3 Dagelijks leven in een bezette stad
historische les - 2de graad S.O.
download (pdf - 7,59 MB)

I.4 School
historische les - 1ste graad S.O.
download (pdf - 159 kB)

I.5 Nieuwe regels
historische les - 3de graad B.O.
download (pdf - 5,68 MB)

II.1 Vluchtelingen
reflectieve les - 2de graad B.O.
download (pdf - 3,32 MB)

II.2 Vriend of vijand?
reflectieve les - 3de graad B.O.
download (pdf - 850 kB)

II.3 Geweld en rechtspraak in oorlogstijd
reflectieve les - 3de graad S.O.
download (pdf - 106 kB)

II.4 Verwerking via kunst
reflectieve les - 1ste graad S.O.
download (pdf - 2,23 MB)

II.5 Nooit meer oorlog
reflectieve les - 2de graad S.O.
download (pdf - 4,41 MB)

 

Naar pdf
Boek je verblijf