nl

Restauratie Onze-Lieve-Vrouwekerk

restauratie OLV-kerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk wordt in enkele grote fasen gerestaureerd. De restauratie is een voorbeeld van conserverend behoedzaam herstel. In 2011 werd de restauratie van het exterieur na meer dan 10 jaar voltooid toen de torenromp na reiniging en herstel van het metselwerk terug uit zijn verpakking kwam. Sindsdien is de toren terug in zijn volle bakstenen glorie te bewonderen. De toren dateert uit de 13de en 14de eeuw. Met zijn 115 meter, is het de hoogste toren in baksteen van de lage landen. Ooit fungeerde hij als baken voor de zeevaart, vandaag vormt hij nog steeds samen met de kathedraal en het belfort de skyline van Brugge.

De restauratie van het interieur startte in 2012. In de fase die eind december 2015 afloopt werden het hoogkoor en de kooromgang grondig onder handen genomen. In de fase die start vanaf januari 2016 wordt de noordelijke beuk samen met de middenbeuk gerestaureerd. Tot slot wordt ook de zuidelijke beuk, met het prachtige standbeeld van Madonna met kind van Michelangelo di Buonarroti gerestaureerd.

Tijdens de restauratie wordt al het pleisterwerk hersteld en waar mogelijk worden muurschilderingen blootgelegd en gerestaureerd. Alle altaren, grafmonumenten en andere kunstwerken krijgen een zachte reiniging en restauratie. Alle schilderijen worden in de respectievelijke fases verplaatst of veilig opgeborgen. Ook de beelden van de apostelen in de middenbeuk worden ingepakt.

Foto's van de restauratiewerken zijn te zien in dit foto-album.

Meer over de werken vind je op de pagina van de dienst Patrimoniumbeheer

Voor meer informatie over de kerkelijke functie: http://www.onthaalkerk-brugge.be/

 

    
   Maar 115 meter? Zinkt de toren weg?

Toren OLV-kerk

De toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk meet inderdaad maar 115 meter en geen 122 meter zoals zo vaak staat vermeld (o.a. in Wikipedia).

De toren werd naar aanleiding van de restauratie zorgvuldig opgemeten, en blijkt 115 meter hoog te zijn. Daarmee is het nog steeds de hoogste kerktoren in baksteen in de lage landen. De toren wordt in ons land in hoogte alleen overtroffen door de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal te Antwerpen (123 meter).
De toren zinkt niet weg. De meettechniek is gewoon meer accuraat dan vroeger.

 

 

Naar pdf
Boek je verblijf