Overslaan en naar de inhoud gaan


Op deze pagina vind je meer informatie over de toegankelijkheid van Wintergloed voor mensen met een beperking.

  

Lichtbelevingswandeling

De lichtbelevingswandeling is 2,5 km lang. Het parcours voert je langs 10 indrukwekkende lichtinstallaties op bekende en minder bekende plekjes in de historische binnenstad. De route loopt grotendeels over de typisch Brugse mozaïekkasseien en de vrij steile bruggetjes over de reitjes (waterkanalen). Rolstoelgebruikers en minder mobiele personen kunnen de individuele lichtinstallaties bezoeken via grotere toegangswegen.

 • Particular – Stadsschouwburg:
  via Markt & Vlamingstraat (halte BUS lijn 2)
 • Story of the Swan - Jan van Eyckplein:
  via Vlamingstraat & Academiestraat (halte BUS lijn 2)
 • Heartbeats - Sint-Walburgakerk:
  via Langestraat & Boomgaardstraat
 • Waves - Spinolarei:
  via Jerzuzalemstraat & Blekersstraat
 • Waterdrops - Sint-Annakerk:
  via Jeruzalemstraat
 • Whispering Birds - Minneboplein:
  via Molenmeers & Leffingestraat
 • Submerged - Rijksarchief:
  via Predikherenstraat
 • Grid - Groenerei:
  via Predikherenstraat en Meestraat
 • Circle of Life - Groenerei:
  via Vismarkt
 • Cuniculus – Burg:
  via Markt (halte CENTRUMSHUTTLE)

Aan het Stationsplein staat een tijdelijke voetgangersbrug met trap om de ring over te steken richting Minnewater of centrum. Als rolstoelgebruiker of minder mobiele persoon neem je hier best het zebrapad naar links en steek je even verderop de ring over aan de verkeerslichten. Let op: bij deze oversteek zijn geen geleidelijnen aangebracht. Als blinde of slechtziende persoon alleen, kan je beter de bus nemen richting centrum. De toegankelijke halte Stadsschouwburg ligt het dichtste bij de route van de lichtbelevingswandeling (BUS lijn 2 of centrumshuttle).

  
 

Lichtinstallaties

Er zijn informatieborden geplaatst bij de installaties op leesbare hoogte. Per installatie is ook een audiodescriptie online beschikbaar voor blinde en slechtziende personen. 

  
 

Winterbar en kunstschaatspiste

De Winterbar en de kunstschaatspiste op het Minnewater zijn rolstoeltoegankelijk. Rolstoelgebruikers kunnen zowel op de pontons als op de schaatspiste. 
In de Winterbar kan je met bancontact en Payconiq betalen.
WC aanwezig 

  
 

Kerstmarkten Wintergloed rolstoeltoegankelijk

Kerstmarkten

De Kerstmarkten op het Simon Stevinplein en de Markt zijn rolstoeltoegankelijk.

Op de Markt is een toegankelijke sanitaire unit aanwezig aan de Kerstmarkt. In de Stadshallen kan je gebruik maken van aangepast sanitair tijdens de openingsuren overdag.

Het Simon Stevinplein bestaat uit de typisch Brugse mozaïekkasseien. Deze zijn in goede staat. Ook de Markt heeft dezelfde typische ondergrond, eveneens in goede staat.

Lees meer over de Kerstmarkten

  
 

De Warmste Week

De Warmste Week gaat door op 't Zand. De ondergrond van ’t Zand bestaat uit grote vlakke stenen en is vlot toegankelijk. Er zijn geleidelijnen op het plein vanaf het busstation van De Lijn. Deze zijn niet overal in even goede staat. Er is een rolstoelzone voorzien en toegankelijk sanitair.

  
 

Bereikbaarheid

Bus

De bushaltes aan het treinstation, de O.L.V.-kerk en de Stadsschouwburg zijn zelfstandig toegankelijk voor rolstoelgebruikers en blinde of slechtziende gebruikers. De bushalte aan ’t Zand is rolstoeltoegankelijk. Deze bushaltes zijn dus aan te raden.
Meer info vind je in de routeplanner van De Lijn op www.delijn.be. Ook de toegankelijke shuttlebus stopt aan de Stadsschouwburg. Meer info op www.brugge.be/shuttlebus.
 

Parkeerplaatsen personen met een handicap

In de binnenstad zijn een aantal voorbehouden gratis parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Hiervoor heb je wel een parkeerkaart voor personen met een handicap nodig. Een overzicht vind je in deze (Nederlandstalige) parkeerwijzer op pagina 12 tot 19. De plaatsen staan ook aangeduid op handige kaartjes.

Meer info over de bereikbaarheid vind je hier, incl. de momenten waarop een aantal straten autoluw wordt gemaakt. Hou daar rekening mee bij het zoeken naar een parkeerplaats.