nl

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid Wintergloed

Lees hier meer informatie over de toegankelijkheid van Wintergloed voor mensen met een beperking:

 

Lichtbelevingswandeling

Het parcours voert je langs 8 verschillende lichtinstallaties op iconische plekken tussen nieuw en oud.

Voor rolstoelgebruikers en minder mobiele personen is een beschrijving van de toegankelijkheid van de route beschikbaar. Zo kan je zelf bekijken of (een deel van) de route voor jou haalbaar is. De route is algemeen goed toegankelijk. Enkel het wandelpad aan de Vesten ligt op een steile helling. Hier kan je op straatniveau blijven om de lichtinstallatie te bewonderen.
Langs de route kan je tussen 17.00u en 24.00u gebruik maken van toegankelijk sanitair in de Tuin van Heden (Godelieve-abdij) en aan het Minnewater. Op de kerstmarkt op de Markt is een toegankelijke sanitaire unit voorzien. Ook kan je gebruik maken van sanitair op ’t Zand (zowel in het oude als in het nieuwe deel) en aan het treinstation tijdens de openingsuren. 

 

Lichtinstallaties

Alle lichtinstallaties zijn rolstoeltoegankelijk. De lichtinstallatie aan de Watertoren kan je bekijken van op straatniveau. Er zijn informatieborden geplaatst bij de installaties op leesbare hoogte.

Er is een audiobeschrijving met uitleg over de installaties online beschikbaar voor blinde en slechtziende personen. U kunt de audiobeschrijving ook aan de installatie zelf raadplegen via een QR-code.

 

Winterbar en kunstschaatspiste

De Winterbar en de kunstschaatspiste in het Minnewaterpark zijn rolstoeltoegankelijk. Rolstoelgebruikers kunnen zowel op de pontons als op de schaatsbaan.

In de Winterbar kan je zowel cash als met bancontact betalen.

 

Kerstmarkten

De Kerstmarkten op het Simon Stevinplein en de Markt zijn rolstoeltoegankelijk. Op de Markt vind je alles wat je van een traditionele kerstmarkt kan verwachten en op het Simon Stevinplein ligt het accent op korte keten en ambachtelijke producten.

Op de Markt is een toegankelijke sanitaire unit aanwezig aan de kerstmarkt. Op ’t Zand en in de Stadshallen kan je gebruik maken van aangepast sanitair tijdens de openingsuren overdag.

De ondergrond van ’t Zand bestaat uit grote vlakke stenen en is vlot toegankelijk. Er zijn geleide lijnen op het plein vanaf het busstation van De Lijn. Deze zijn niet overal in even goede staat. Het Simon Stevinplein bestaat uit de typisch Brugse mozaïekkasseien. Deze zijn in goede staat. Ook de Markt heeft dezelfde typische ondergrond.

 

Hoe verplaatsen we ons tijdens Wintergloed? 

Te voet aan het station

Aan het stationsplein staat een tijdelijke voetgangersbrug met trap om de ring over te steken richting Minnewater of centrum. Als rolstoelgebruiker of minder mobiele persoon neem je hier best het zebrapad naar links en steekt even verderop de ring over aan de lichten. Let op: bij deze oversteek zijn geen geleide lijnen aangebracht. Als blinde of slechtziende persoon wordt je geleid richting voetgangersbrug. Een alternatieve mogelijkheid is de bus nemen richting centrum.

 

Openbaar vervoer

Bussen van de Lijn verzorgen geregelde en gratis verbindingen vanuit alle parkings en het treinstation naar de binnenstad en terug. De bushaltes aan het treinstation, de O.L.V.-kerk en de Stadsschouwburg zijn zelfstandig toegankelijk voor rolstoelgebruikers en blinde of slechtziende gebruikers. De bushalte aan ’t Zand is rolstoeltoegankelijk. Deze bushaltes zijn dus aan te raden.

Meer info vind je in de routeplanner van De Lijn op www.delijn.be.

In het stadscentrum kunt u ook de centrumshuttle gebruiken. Die volgt op shoppingdagen een aangepast parcours. Halte ‘Markt’ wordt dan tijdelijk niet bediend. In plaats daarvan stopt de shuttle in de Philipstockstraat.

De shoppingdagen:

  • weekends van 26 en 27 november, 3 en 4 december, 10 en 11 december, 17 en 18 december
  • vanaf zaterdag 24 december t.e.m. zaterdag 31 december
  • zaterdag 7 januari en zondag 8 januari

De volgende winkelstraten zijn op bovenvermelde dagen van 13u tot 18u autoluw: Geldmuntstraat – Noordzandstraat – Steenstraat – Zuidzandstraat. Ook de straten tussen deze twee winkelassen, de Markt en de doorsteek tussen de Markt en de Eiermarkt zijn autoluw. De Zuidzandstraat blijft wel toegankelijk voor alle verkeer omwille van de werken aan de Mariabrug.

Let wel: De Steenstraat is elke dag van 13u tot 18u autovrij.

 

Auto

We vragen bezoekers om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets. Wie toch met de auto naar Brugge komt, kan parkeren:

Vanaf de randparkings is een gratis bus- of shuttleverbinding richting centrum voorzien.

 

Parkeerplaatsen personen met een handicap

In de binnenstad zijn een aantal voorbehouden gratis parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Hiervoor heb je wel een parkeerkaart voor personen met een handicap nodig. Een overzicht vind je in deze (Nederlandstalige) parkeerwijzer op pagina 12 tot 19. De plaatsen staan ook aangeduid op handige kaartjes.

Opgelet: een aantal straten zijn autoluw, u kunt deze hierboven terugvinden.