Overslaan en naar de inhoud gaan
Fietsen in Brugge over de Molenbrug

De fiets brengt je op heel andere plekken dan de auto. Compact en groen Brugge is een ideale stad om met de fiets te verkennen. Trap kriskras doorheen Brugse stadswijken of ga avontuurlijk het Brugse Ommeland in. Fietsknooppuntkaarten en bewegwijzerde (thema)routes loodsen je doorheen de ruimere regio, tot aan de Kust. Of je gaat voor een fietstocht onder begeleiding voor een citytrip die op wieltjes loopt.

Fietsen in de stad

Brugge is kleinschalig, compact en ‘bewandelbaar’. Maar als je even buiten de begane paden wil gaan, is de fiets het ideale vervoermiddel. Al trappend kom je vlot in rustige volksbuurten, aan de Vesten en de molens. Fiets de stad rond of doorkruis de verschillende stadskwartieren, op zoek naar musea en bezienswaardigheden. Je kijkt gegarandeerd je ogen uit.
 

Het Sint-Annakwartier

Een gemoedelijke volkswijk met arbeidershuisjes en groene hoekjes. Sint-Anna, in het noordoosten van de stad, belichaamt het stille Brugge. Aan de ene kant begrensd door het water van de Langerei, aan de andere kant door de Vesten. Verborgen hoekjes en groene plekken te over, zoals:

   

Het Sint-Gilliskwartier

Ten noorden van de Gouden-Handrei strekt zich Sint-Gillis uit. In de 15de eeuw telde deze wijk heel wat herbergen en badhuizen. De bewoners waren voornamelijk kunstenaars, daarom wordt het ook het ‘artiestenkwartier’ genoemd. Hier kan je heerlijk kuieren in pittoreske kronkelsteegjes, in de schaduw van de dorpskerk. Breng onderweg zeker een bezoek aan:

   

West-Brugge

Verleg je grenzen. Laat ’t Zand even achter je en trek op verkenning in West-Brugge. In de 19de eeuw raakte dit stadsdeel wat geïsoleerd van de rest van het centrum. Ondertussen is dat verleden tijd. Waarom het door velen geliefd is, ontdek je snel als je West-Brugge zelf bezoekt. Langs het minst bekende stuk van de Vesten ontdek je een overvloed aan groen en enkele verborgen parels, zoals:

   

Langs de Vesten

Met zijn 26 hectare groen en meer dan 3.000 bomen vormen de Vesten een brede, groene stadsgordel. Met het beschermd stadsgezicht als feeëriek decor zijn ze de ideale fietsroute. Op het afgeschermde fietspad van de stadsomwalling maak je een mooie lus rond Brugge. Zo krijg je ruim 7 km om je te verwonderen over de Brugse pracht. Geef je ogen de kost bij:

   

Fietsen in Lissewege

Fietsen in het Brugse Ommeland

In het Brugse Ommeland, de groene regio rond Brugge, tikt de klok net iets trager. Met de fiets doorkruis je hier in alle rust het groen, inclusief bossen met kastelen en abdijen, verse hoeveproducten en hartelijke dorpsbewoners. Je ontdekt iets nieuws in elk seizoen.

Uitgestippelde fietsroutes

Uiteraard kan je het Brugse Ommeland gerust op eigen houtje verkennen met de fiets. Maar misschien heb je graag een houvast, zodat je het maximale uit je bezoek haalt. Dan is er ongetwijfeld een fietsroute op maat van jouw voorkeuren.

 • Groene Gordel Brugge
  53 km fietsplezier rondom Werelderfgoedstad Brugge, langs bossen, kasteelparken, open landschappen, dorpen en kanalen. Verpozen doe je aan een van de picknickplaatsen, speelzones en groene plekjes.
 • Uitwijken-fietsroute
  Ken je de buitenwijken van Brugge al? De gratis fiets- en wandelkaart Uitwijken, een initiatief van Brugge Plus dat cultuur naar de wijken brengt, laat je kennismaken met vele verborgen plekken net buiten de historische binnenstad. Kies voor de grote fietslus van 78 km of een van de 3 kleinere lussen. Je vindt op deze kaart ook 5 wandelingen.
 • Kunst op de kaart-route West-Vlaanderen
  Ontdek en herontdek al fietsend topkunstwerken en verborgen parels in Brugge en de regio. Deze fietsroute combineert kunst, stad, water en strand. Je mag artistiek gerust even de pedalen verliezen.

 

Fietsnetwerkkaarten

De fietsnetwerkkaart van het Brugse Ommeland geeft je toegang tot een volledig netwerk van maar liefst 930 km. Je stippelt eenvoudig zelf je fietsroute uit en geniet van wat elk knooppunt je te bieden heeft. Eindeloze mogelijkheden voor jouw fietsplezier!

Fietsen in het Brugse Ommeland - Jan Darthet

Nog meer fietsen in het Brugse Ommeland?

Dat begrijpen we. In de webshop van Westtoer vind je nog meer fietskaarten. Of je stippelt een eigen route uit via de online fietsrouteplanner voor West-Vlaanderen.

   

Fietsen aan de Kust in Zeebrugge - Jan Darthet

Fietsen aan de Kust

De zilte zeelucht opsnuiven, flaneren op de zeedijk of fietsen door de duinen: op amper 16 km van Brugge ligt Zeebrugge. Zo dompel je je meteen onder in de charme van de Kust. De Belgische kust is amper 60 km lang en blijft toch verrassen. Elke kustgemeente heeft namelijk zijn eigen identiteit. Met de fiets proef je de verschillende sferen, terwijl je de kustlijn verder verkent.

Uitgestippelde fietsroutes

De Kust heeft heel wat te bieden. Al dat moois in je opnemen, gaat makkelijker met een spreekwoordelijke gids aan je zijde, in de vorm van een uitgestippelde fietstocht.

 • Beaufort-beeldenroute
  Verschillende werken uit voorbije edities van kunstproject Beaufort kregen een permanent plekje langs de Kust. Je bewondert ze gemakkelijk per fiets.
 • Kunst op de kaart-route West-Vlaanderen
  Ontdek en herontdek al fietsend topkunstwerken en verborgen parels in Brugge en de regio. Deze fietsroute combineert kunst, stad, water en strand. Je mag artistiek gerust even de pedalen verliezen.
 • Strandfietsroute
  De nieuwe bewegwijzerde Strandfietsroute brengt je veilig per fiets van Brugge naar het strand van Zeebrugge en terug. Iedereen moet namelijk de kans krijgen om het breedste strand van de Vlaamse kust en de gezellige jachthaven aan de oude Vismijn in alle comfort te ontdekken.
 • Beau Séjour moviemap
  Het 2de seizoen van de Vlaamse succesreeks Beau Séjour is voor een groot deel gefilmd in Zeebrugge. Ook Brugge en Lissewege geven mee vorm aan het verhaal. Al die Brugse filmlocaties komen samen in een boeiende fietsroute, in het spoor van de cast en crew. Hoeveel locaties herken jij?

 

Fietsnetwerkkaarten

Lekker onthaasten met de haren in de wind? De Fietsnetwerkkaart Kust garandeert urenlang fietsplezier langs zee en strand, door duinen en natuurgebieden, in levendige badplaatsen en kuststeden, en door de vlakke en groene polders van het hinterland.

Fietsen op de dijk van Zeebrugge - Jan Darthet

Nog meer fietsen aan de Kust?

Dat begrijpen we. In de webshop van Westtoer vind je nog meer fietskaarten. Of je stippelt een eigen route uit via de online fietsrouteplanner voor West-Vlaanderen.

Icoonroutes en meer

De Vlaamse Icoonroutes geven je letterlijk honderden kilometers fietsgenot. Via aantrekkelijke fietswegen en rond een centraal thema brengt elke icoonfietsroute de mooiste stukjes van het Vlaamse landschap samen. De routes zijn volledig bewegwijzerd, in 2 richtingen. Waar je wil starten of aankomen en in welke richting je fietst? Je bepaalt het helemaal zelf. We geven je alvast enkele aanraders:

 • Kunststedenroute
  Over 332 km brengt de Kunststedenroute je langs Brussel, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent, Brugge en Oostende. Een netwerk van kanalen, rivieren en oude spoorlijnen verbinden het eeuwenoude erfgoed in en rond deze steden. Met forten, kerken en erg veel kunst.
 • Kustroute
  Je wil natuur, cultuur en maritieme geschiedenis combineren? En je hebt geen schrik van wat zilte wind? De Kustroute stilt je fietshonger over een lengte van 85 km. Extra tip: maak er een tweedaagse van en laat je rijrichting bepalen door de hoek van waaruit de wind waait.
 • Vlaanderenroute
  Wil je liever niet kiezen tussen de hoogtepunten uit alle Vlaamse windstreken? Met een lengte van 952 km brengt de Vlaanderenroute je langs alle memorabele plekken. Van golvende akkers over iconische kunststeden en historische dorpen tot ’t zeetje. En vanop de fiets beleef je elke nieuwe locatie ten volle.
 • Eurovelo 12: Noordzee-fietsroute
  De Eurovelo 12 Noordzee-fietsroute is een van de populairste Europese routes, goed voor 7.050 km. In België leidt de route je onder meer door natuurpark ’t Zwin, dat Brugge in de middeleeuwen haar rijkdom en voorspoed gaf. Grenzeloos fietsplezier verzekerd.

Begeleide fietstochten

Een extra woordje uitleg onderweg of gewoon fijn gezelschap van een kenner? Een ervaren fietsgids trapt graag met je mee. Boek een begeleide fietstocht met Fietskoetsen Brugge, QuasiMundo Bike Tours, Steershop biketoursPink Bear Bike ToursGreen Bike Tours of Retro Biketours Bruges. Ook de 3 Brugse gidsenverenigingen Koninklijke Gidsenbond BruggeHello Bruges en S-wan Guides with a twist bieden enkele gidsbeurten met de fiets aan of werken een fietstocht op maat voor je uit.