Overslaan en naar de inhoud gaan
Steenstraat

Dat het volledige historische stadscentrum van Brugge als Werelderfgoed erkend werd, is bijzonder en heeft meerdere redenen. Zowel haar stedelijke structuur als architectuur herinneren aan Brugges prominente verleden als een van Europa’s belangrijkste handelssteden. Van het authentieke stratenpatroon over de bewaarde tweede stadsomwalling tot het karakteristieke ‘reiennetwerk’ en het materiële erfgoed. Dat middeleeuwse patrimonium werd dan ook deskundig bewaard en gerenoveerd. En dankzij doordachte neo-gotiek bleef de opmerkelijke visuele eenheid verder gegarandeerd.

Naast die vele middeleeuwse gebouwen en bouwelementen wist ook het immateriële erfgoed, zoals diverse processies, de tand des tijds te weerstaan. Bovendien mag Brugge zichzelf de ‘geboorteplaats’ noemen van de Vlaamse primitieven. Deze schildersgroep promoveerde Brugge in de 15e eeuw tot een internationaal toonaangevend artistiek centrum. Kunstwerken van die wereldbefaamde meesters kan je nog altijd in Brugge bewonderen, de stad waar ze gecreëerd werden. En hoewel er eeuwen passeerden, bleef de Brugse skyline al die tijd intact. Brugge is vandaag de dag een architecturaal, samenhangend geheel, met een historische stadskern die duidelijk afgegrensd is. Zonder valse noten of visuele ruis. Een plaatje dat al eeuwenlang standhoudt.

Eiermarkt

Pleinen en straten vol verhalen

Hobbelende kasseien, kronkelende steegjes en weidse pleinen. Verassende locaties en publieke trekpleisters vertellen hun eigen verhaal.
Lees meer
Sint-Jakobskerk

Rijk religieus erfgoed

Kloosters, abdijen, kerken en een basiliek: het verleden leverde Brugge heel wat waardevol religieus erfgoed op. Een handig overzicht.
Lees meer
Bonifaciusbrug

Bruggen die de stad verbinden

Zeg je water, dan zeg je bruggen. En die heeft Brugge in overvloed. Van charmant en klein tot hypermodern en indrukwekkend. Ontdek ze hier.
Lees meer