Overslaan en naar de inhoud gaan
Heilig Bloedprocessie 2023

Elk jaar trekt op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart de Heilig Bloedprocessie door de historische binnenstad van Brugge. De Heilig Bloedprocessie is ontstaan in 1304 als uitdrukking van dankbaarheid en geloof.

Het overheersende thema is de herinnering aan het lijden van Jezus Christus. De Bijbelse verhalen vormen de basis van de processie. Thematisch is de Heilig Bloedprocessie opgesplitst in vier delen. De evocatie begint met het Oude Testament, van het Paradijs tot de Rorate. Vervolgens komt het Nieuwe Testament aan bod, van de geboorte in Bethlehem tot Pinksteren. Het derde deel verhaalt hoe de relikwie van het Heilig Bloed in Brugge terechtkwam. In het laatste deel begeleiden de leden van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed het schrijn waarin de kostbare relikwie is opgeborgen.

Ruim 1800 deelnemers zingen, musiceren, dansen en acteren. De stijl van de processie herinnert aan de Bourgondische tijd waarin gilden, ambachten, broederschappen en rederijkerskamers instonden voor de vertolking van de taferelen. De Heilig Bloedprocessie is een gebeuren dat ook vandaag nog de hele stad beroert en in 2009 door de UNESCO erkend werd als Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Heilig Bloedprocessie 2024

De volgende Heilig Bloedprocessie gaat door op donderdag 9 mei 2024.

Lees meer >

210825_JAN2145©jandarthet.jpg

Basiliek van het Heilig Bloed

Wist je dat je de relikwie van het Heilig Bloed dagelijks kan bezichtigen in de Basiliek van het Heilig Bloed? Niet te missen tijdens je verblijf in Brugge!