Overslaan en naar de inhoud gaan
JanDHondt_1282

Een beiaard is een muziekinstrument dat je met een klavier bespeelt en dat uit tenminste 23 bronzen klokken bestaat. Bedoeling is om die klokken harmonisch te laten klinken. De beiaard zag het levenslicht in de 16de eeuw toen rijke steden, zoals Brugge, hun belforten en kerktorens opsmukten met torenklokken. In de 17de eeuw werd de techniek verfijnd en tegen het eind van de 19de eeuw fungeerde de beiaard meer en meer als zelfstandig muziekinstrument, los van torens of kerken dus.

Sinds november 2014 erkent UNESCO de Belgische beiaardcultuur als een beste praktijk (best practice) op het vlak van borgen van immaterieel cultureel erfgoed. Dat is een belangrijke internationale erkenning voor de Belgische beiaardiers en al wie zich inzet voor de beiaardcultuur. 

Wie dezer dagen wil genieten van een beiaarddeuntje kan terecht aan de beiaard op de Markt van Brugge (47 klokken), in het Grootseminarie van Brugge (26 klokken) en aan de kerk van Lissewege (24 klokken).

Beiaardier aan het werk

Live stream beiaardconcerten

Heb je heimwee naar de vrolijke beiaardklanken van het Belfort en kan je even niet naar Brugge komen? Dan brengen we de beiaard toch gewoon naar je thuis! Elke woensdag, zaterdag en zondag om 11.00u kan je een live stream van het beiaardconcert meevolgen op de Facebookpagina van de Brugse Klokkenspelvereniging, een platform voor beiaardcultuur in Brugge dat concerten en activiteiten rond dit muzikale erfgoed organiseert.

Beiaard Brugge

Geschiedenis van de beiaard

Voor de allereerste klokken moeten we naar China, rond 2.000 voor Christus.
Lees meer