Overslaan en naar de inhoud gaan
Winter in Brugge - Zicht op belfort

Het winterseizoen staat voor gezelligheid en hartverwarmende momenten met familie en vrienden. Warme Werelderfgoedstad Brugge leent zich daar perfect toe. Kom de sfeer opsnuiven in het historisch kader van charmante reien, monumentale architectuur en pittoreske straten. Struin langs de kerstmarkten en versierde etalages, nip van een geurige koffie en geniet van een sharing dinner. Ontdek universele verhalen van zorg en empathie in het vernieuwde Museum Sint-Janshospitaal. Ook de vele godshuizen illustreren de zorg voor de Brugse burger door de eeuwen heen. In de donkere dagen kan iedereen wat lichtpuntjes gebruiken. Daar zorgen de extra feestverlichting en de lichtbelevingwandeling ‘Aurora’ letterlijk voor. Het festival ‘Winterwende’ nodigt uit om effectief het licht te vieren met poëzie en muziek. Met volgende tips maken we jullie graag warm voor een verblijf in Brugge. Alvast fijne feesten!

Jeruzalemkerk en Adornesdomein

1. Wandeling Stille Nostalgie

Een van de vier wandelingen uit de Wandelgids Oooh! Brugge leidt je doorheen het authentieke, verstilde Sint-Annakwartier. Het 13e-eeuws hospitaal én de kerk van O.L.V. ter Potterie, de Jeruzalemkapel (1429) op het Adornesdomein, de koepelkerk (1739) van het Engels Klooster en de schuttersgilden Sint-Sebastiaan en Sint-Joris - respectievelijk meer dan 600 en meer dan 500 jaar oud - slingeren je terug in de tijd.
De volkswijk Sint-Anna herbergt verder een verrassend aantal groene oases: de stadsgordel De Vesten, de tuin van het Gezellehuis en de Guido Gezellewarande, de intieme tuin van woonzorgcentrum Ter Potterie die tot ‘buurtpark’ omgedoopt werd.

Stap je de route liever digitaal?
Download de Visit Bruges Route App.

  

Feel the heartbeat - Musea Brugge

2. Vernieuwde Museum Sint-Janshospitaal

Opent de deuren vanaf 16 december 2023

Het Sint-Janshospitaal, een van de oudste en best bewaarde hospitaalgebouwen van Europa, startte reeds in 1150 met de opvang van zieke en behoeftige mensen.

De nieuwe opstelling verbindt de geschiedenis van het hospitaal en haar collectie met universele thema’s zoals gastvrijheid, empathie, leven en dood, zingeving en zorg. Naast het diverse aanbod schilderijen - o.a. de tweede grootste collectie Memlings ter wereld -, tal van beelden van geneesheiligen en alledaagse gebruiksvoorwerpen, zijn er ook verrassende hedendaagse kunstwerken te zien. Het recent aangekocht beeldhouwwerk ‘Liggende Arcangelo’ (2023) van Berlinde De Bruyckere versterkt zowel thematisch als vormelijk het verhaal van het nieuw, eigentijds museum dat een warme plek wordt waar iedereen welkom is, net zoals vroeger.

Meer Musea Brugge

  

3. December Dance, Winterwende & Kerstconcerten

Het dansfestival December Dance (7 - 17 december) is een opwarmertje vóór de feestdagen. Beloftevolle Belgische makers (o.a. Michiel Vandevelde, Lisa Vereertbrugghen, Femke Gyselinck) en klinkende namen uit het buitenland (o.a. Jefta van Dinther, Trajal Harrell, Pol Pi, Christian Bakalov, Robyn Orlin) brengen dans van de bovenste plank. ‘Meerstemmigheid’ is de rode draad, het is het uitgangspunt om grenzen te verleggen en gezamenlijk een alternatieve toekomst te verbeelden.

Stadsschouwburg Brugge

Met ‘Winterwende - De geboorte van het licht in muziek zonder grenzen’  (17 - 23 december) viert Concertgebouw Brugge het lichtfeest over culturen heen, van oude Perzische en Scandinavische tradities tot Bach en nieuwe kerstliederen van singer-songwriter Meskerem Mees. Ontdek het gevarieerd en verrassend programma.

De traditie van kerstconcerten wordt in Brugge in ere gehouden. Op 17 december brengt het Vocaal Ensemble De Wijngaard kerstliederen en instrumentale intermezzi in de Begijnhofkerk. Plof je neer in een roodfluwelen zetel van de Stadsschouwburg voor ‘Rockin’ Around the Christmas Tree’ (20/12) en geniet van traditionele en hedendaagse kerstklassiekers, gospel- en a-capellaliederen, soulnummers,….  Het podium van het Concertgebouw Brugge ontvangt Het Vlaams Radiokoor (20/12) dat klassieke Christmas Carols brengt.

Meer inspiratie op de evenementenkalender

  

Godshuis De Vos in de sneeuw

4. Godshuizen, erfgoed van eeuwen zorgverlening

Over de hele binnenstad vind je groepjes van kleine, witgeschilderde huizen met de naam van de stichter en de datum op de muur en vaak rondom een pittoreske binnentuin.

Deze godshuizencomplexen, ooit opgericht door rijke burgers of ambachten om behoeftige bejaarden of weduwen onderdak te geven, wisten in Brugge stand te houden. Het gros van deze weliswaar aangepaste en vlot toegankelijke woningen, wordt thans door het OCMW tegen geringe prijzen aan senioren verhuurd. In de brede Boeveriestraat vind je de hoogste concentratie. Je kan gerust een bezoek brengen maar toon respect en bewaar de stilte.

Loop tijdens je ‘Godshuizenwandeling’ ook eens langs het Kattepoortje en het Wevershof. Deze ooit grauwe, 19de-eeuwse beluiken waar arbeiders in miserabele omstandigheden samenhokten, zijn thans tot comfortabele godshuizen omgetoverd.

Meer info over de godshuizen

  

Brazila

5. Shop- en koffieplezier

Het nuttige aan het aangename koppelen, dat is winkelen langs versierde etalages met stemmige muziek in de straten en een koffiestop inlassen.

Een gepast eindejaarsgeschenk vind je zeker in een van de karaktervolle zaken of verrassende adresjes in Brugge. Loop misschien even binnen in het Sashuis, de shop met ambachtelijke producten en pakketten, of bezoek een van de Museumshops van Musea Brugge met een kunstzinnig assortiment.

Geniet tussendoor van een kop dampende koffie. Koffiebrander Dees Wilco, die enkel met Specialty koffie werkt, opende zijn pop-bar in de Langestraat. Izy Coffee takeaway in de Steenstraat serveert kwaliteitskoffie in een recycleerbare beker. Ook bij de koffiezaken Bar’Lokal, Li o Lait, Coffeebar Adriaan, Marie’s House, Vero Caffè, Kaffee Kamiel, Brazila, ... kun je terecht voor een bakje troost.

Meer shopping- en cadeautips

  

Atelier Flori

6. Shared dining, samen smikkelen

Heel wat restaurants wijken af van het klassieke driegangenmenu en bieden hun gasten de mogelijkheid om verschillende gerechten samen te delen in een informele en ontspannende sfeer. Zo is er even geen keuzestress en kun je diverse smaken proeven.

Bij Locàle kan je aanschuiven voor verrassende snacks & bites to share. In Café Rose Red serveren ze lekkere hapjes bij een trappistenbier. Diverse vegan tapas geserveerd op een etagère is de specialiteit van Atelier Flori.

Andere Brugse restaurants die de trend van shared dining volgen zijn L.E.S.S. Eatery, Onslow, Quatre Vins, Tom’s Diner, Me-Zen en Tanuki.

Meer culinaire tips

  

Wintergloed 2023 - Particular

7. De vijfde en warmste editie van Wintergloed

Van 24 november t.e.m. 7 januari 2024 maken een unieke lichtbelevingswandeling, een schaatspiste in kunstijs, een gezellige winterbar, twee kerstmarkten en sfeervolle kerstverlichting van Brugge een feeërieke stad. De Warmste Week (18 t.e.m. 24/12), de jaarlijkse solidariteitsactie van VRT met non-stopliveradio vanop ’t Zand, maakt het winterplaatje compleet.

De lichtwandeling ‘Aurora’, geïnspireerd op het Noorderlicht, is een parcours van 2.5km langs 10 unieke lichtinstallaties die volop gebruik maken van de reflecties langs de Brugse reien. Aan het Minnewater vind je Winterbar Vorst die een duurzaam en smaakvol aanbod tegen een faire prijs aanbiedt. Ook deze keer doen er enkele Handmade in Brugge labelhouders mee. Op de Markt staan de kramen met het traditionele kerstaanbod, terwijl op het Simon Stevinplein korte keten en ambachtelijkheid centraal staan. Laat je tijdens Wintergloed onderdompelen in een betoverend Brugge.

Ontdek alles over Wintergloed

  

Boutique Hotel De Castillion

8. Charmant wegdromen in Brugge

Ervaar hartelijke gastvrijheid tijdens een verblijf in een middeleeuwse stad. Enkele honderden erkende logiesuitbaters – hotels, B&B’s en vakantiewoningen - staan klaar om je met open armen te ontvangen. Tijdens de eindejaarsperiode zorgen mooi aangeklede kerstbomen, extra kaarslicht en een knisperend haardvuur voor een gezellige en huiselijke sfeer.

Zoek hier een romantische suite of een ruime familiekamer en boek een onvergetelijke stedentrip.