Overslaan en naar de inhoud gaan
Ieper

In de 13de eeuw was Ieper dankzij een bloeiende lakenindustrie, samen met Brugge en Gent, een van de machtigste steden van Vlaanderen. Iepers strategische ligging in de Westhoek leidde tot diverse belegeringen, en dus werd in de middeleeuwen een verdedigingswal aangelegd die in de 17de eeuw verder werd uitgebouwd.

Die ligging speelde de stad ook in de Eerste Wereldoorlog parten. Bij Ieper werd er hevig strijd geleverd en de stad werd nagenoeg volledig verwoest. Na de oorlog startte een grootscheepse wederopbouw: van de belangrijkste gebouwen werden exacte kopieën van het origineel neergepoot, zoals van de Lakenhallen. Hier kreeg het In Flanders Fields Museum zijn plek. Getuigen vertellen er hun persoonlijke verhaal: kleine histories die de grote emoties eigen aan de oorlog belichten. Je ervaart er de gruwelen van de loopgraven en doorstaat de verwoestende aanvallen op Ieper. In hetzelfde gebouw vind je ook het nieuwe Yper Museum, waar je de meer dan duizend jaar lange geschiedenis van de stad leert kennen.

Een andere getuige van de Eerste Wereldoorlog is de Last Post-ceremonie, traditioneel de laatste groet aan de gesneuvelden, die sinds 1928 elke avond om 20.00u. wordt opgevoerd onder de Menenpoort door de klaroenblazers van de Last Post Association. Een beklijvend moment om even stil te staan bij de gruwelen van de oorlog.

Er is een treinverbinding tussen Brugge en Ieper, met overstap in Kortrijk (duur: ongeveer 1.30 à 1.40 uur), vanaf station Ieper is het ca. 10 minuten wandelen naar de Markt. Vanuit Brugge worden diverse (dag)excursies georganiseerd naar Ieper en andere bezienswaardigheden in de Westhoek.

Voorzieningen

Andere voorzieningen

Aanbod voor kinderen
Luiertafel

Locatie

Grote Markt 34, 8900 Ieper

Openen in Google Maps
Ieper

Grote Markt 34, 8900 Ieper

Vaak gecombineerd met

Amaryllis

Amaryllis

Het betreft een rijwoning voor een gezin met een maximumcapaciteit van  7 personen (6 volwassenen en 1 baby). De woning beschikt over...
VRIJHEIDSSTRAAT 120, 8310 Brugge
Lees meer
Tom De Cock & Andrea Mancianti / Autophagy III

Tom De Cock & Andrea Mancianti / Autophagy III

Kindvriendelijk
Muziek
Bruges? Sounds Great!
Verdwaal in het klankendoolhof van Concertgebouw-MakerMiddenin een landschap van ronde slagwerkinstrumenten staat percussionist Tom...
Lees meer