Overslaan en naar de inhoud gaan
Centrale Begraafplaats Assebroek
Gratis Bezienswaardigheden en gebouwen Natuur Outdoor

Deze mysterieuze dodenakker is niet alleen de oudste begraafplaats van België. Het is ook een prachtige stilteplek op wandelafstand van de binnenstad. Vooraanstaande Brugse personen uit de kunst, literatuur, politiek of adel kregen hier hun laatste rustplaats.

Begraafplaats sinds 1787
Eind 18de eeuw beveelt keizer Jozef II om een eind te maken aan de eeuwenoude traditie van begraven rond de kerk. Kerkhoven moeten weg uit de stad, een eind buiten de stadsmuren, want hygiëne en openbare gezondheid hebben prioriteit. Prompt koopt het Brugse stadsbestuur een stuk grond in Assebroek. De eerste begrafenis vindt plaats in 1787 en vanaf 1810 worden alle Bruggelingen hier begraven.

Ingetogen sfeer
Loop de begraafplaats binnen via het mooie poortgebouw. De rust en het overweldigende groen vertragen je hartslag. Dwaal zomaar wat rond. Bemerk de oeroude beuken - sommige meer dan 200 jaar oud. In de 19de eeuw was een imposant grafmonument een statussymbool voor de welgestelde burger. Uiterlijk vertoon voor de eeuwigheid. Veel graftekens en -zerken ontsproten aan de creatieve geest van spraakmakende beeldhouwers. Geniet van zoveel melancholische pracht en praal.

Vooraanstaand Brugge
Op dit Brugse Père-Lachaise tref je onder meer de graven van befaamd stadsarchitect Louis Delacenserie, dichter Guido Gezelle en de Brit James Weale, gekend om zijn onderzoek naar de Vlaamse Primitieven. Ook de zielen van vele andere kunstenaars, architecten en historici vinden hier eeuwige rust.

Van 2 naar 12 hectare
Vergeleken met 1787 is de begraafplaats nu een heel pak groter. Op een bepaald moment komen er percelen bij voor geestelijken zoals jezuïeten en begijnhofzusters. Ook de Britten, in de 19de eeuw in groten getale aanwezig in de stad, krijgen een eigen plekje toegewezen. Een omvangrijk deel van de begraafplaats wordt sinds de Eerste Wereldoorlog ingenomen door oorlogsgraven. Hier rusten Belgische, Britse en Duitse soldaten en burgers die het leven lieten door oorlogsgeweld. De meest recente uitbreiding biedt plaats aan een columbarium met strooiweide en urnezandgraven.

Waardevol erfgoed
Een opmerkelijk gebouwtje nabij de ingang herbergt een kleine tentoonstelling. Over het mooie erfgoed, de folklore, kunst en architectuur. Kijk eens naar de typische grafsymbolen. De zandloper als zinnebeeld van het verstrijken van de tijd. Of de duif, de slangen of de doodskop. Samen brengen ze een verhaal van hoop, vrees of liefde.

Levende begraafplaats​
Vandaag adviseert de Stedelijke Commissie voor Graftekens de stad over het beheer en de restauratie van de begraafplaats. Brugge neemt al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw een pioniersrol op in de herbestemming van graven, lees het opnieuw gebruiken van oude grafmonumenten. Zo ruimt men de graven, maar moedigt de stad ook het behoud en de restauratie aan van de historische grafmonumenten. Op deze manier blijft een oude begraafplaats voortleven.

Openingsuren

Voorzieningen

Andere voorzieningen

Kindvriendelijk
Privé parking of garage
Kinderwagens toegelaten
Groepen toegelaten

Locatie

Kleine Kerkhofstraat 62, 8000 Brugge

Openen in Google Maps

Dichtstbijzijnde treinstation:
Station Brugge

Dichtstbijzijnde parking:
P & R Steenbrugge

Centrale Begraafplaats Assebroek

Kleine Kerkhofstraat 62, 8000 Brugge

Vaak gecombineerd met

Sint-Janshospitaalpark

Sint-Janshospitaalpark

Midden op de parking van de site Oud Sint-Jan vind je verrassend genoeg een kleine boomgaard die herinnert aan de vroegere tuinen die het...
Zonnekemeers , 8000 Brugge
Lees meer
symbiotic culture of bacteria and yeast - Yves Gabriels

symbiotic culture of bacteria and yeast - Yves Gabriels

Gratis
Hedendaags
Tentoonstelling
Dood en vergankelijkheid zijn nooit veraf. ‘Ik ben de chirurgijn in mijn anatomisch theater’ stelt huiskunstenaar Yves Gabriels. Yves...
Lees meer