Overslaan en naar de inhoud gaan
Basiliek van het Heilig Bloed
Gratis Musea en attracties Religieuze sites Kunst en architectuur Indoor Outdoor

De Basiliek van het Heilig Bloed werd in 1923 tot basiliek verheven, vanwege de bijzondere verering van het Heilig Bloed. Ze bestaat uit een benedenkapel en bovenkapel. De benedenkapel, toegewijd aan Sint-Basilius, is een zeldzaam voorbeeld van romaanse architectuur in de kuststreek. De sober versierde bidruimte wordt overwelfd door stenen graatgewelven rustend op zware pijlers. Boven de ingang van de zijbeuk zie je een merkwaardig halfreliëf met voorstelling van het Doopsel van Christus (Doorniks atelier 12de eeuw).

Via het trappenhuis Ter Steeghere, met gereconstrueerde arduinen gevel in overgangsstijl van laatgotiek naar vroegrenaissance, bereik je de bovenkapel. De relikwie van het Heilig Bloed, die door de kruisvaarders naar Brugge zou zijn gebracht, wordt hier bewaard. De Heilig-Bloedkapel werd in de 15de eeuw in gotische stijl verbouwd, maar is vooral belangrijk door haar 19de eeuwse neogotische aankleding. 

In de kapel vind je ook het museum van de basiliek, een soort schatkamer met tal van waardevolle kunstwerken die hoofdzakelijk een verband hebben met de verering van de relikwie van het Heilig Bloed. Hier worden onder meer enkele waardevolle kunstwerken bewaard die opgenomen zijn op de topstukkenlijst van Vlaanderen, zoals het Groot Schrijn van het Heilig Bloed vervaardigd door de zilversmid Jan Crabbe in 1614.

Openingsuren

Tarieven

Basiliek van het Heilig Bloed

€ 0,00

Schatkamer (volwassenen)

€ 5,00

Schatkamer (kinderen t/m 12 jaar)

€ 0,00

Voorzieningen

Toegankelijkheid

Aangepaste lift voor mensen met een handicap
Toegangspaden toegankelijk met hulp
Ingang toegankelijk met hulp

Andere voorzieningen

Kinderwagens toegelaten
Wifi

Locatie

Burg 13, 8000 Brugge

Openen in Google Maps

Dichtstbijzijnde bushalte:
502817 Brugge Dijver

Dichtstbijzijnde treinstation:
Station Brugge

Dichtstbijzijnde parking:
Parking Pandreitje

Basiliek van het Heilig Bloed

Burg 13, 8000 Brugge

Vaak gecombineerd met

Orgelrecital ter gelegenheid van Pinksteren

Orgelrecital ter gelegenheid van Pinksteren

Gratis
Muziek
Ter gelegenheid van het Pinksterfeest speelt kathedraalorganist Ignace Michiels een kort recital om 11 uur na de plechtige...
Lees meer
The White Queen B&B

The White Queen B&B

The White Queen is een stedelijke Bed and Breakfast in het hart van Brugge. Het 17 eeuwse herenhuis en het charmante interieur garanderen u...
SINT-JORISSTRAAT 44, 8000 Brugge
Lees meer