Overslaan en naar de inhoud gaan

“Nieuwe bewoners voor het Sebrechtspark.”

Sommige objecten maken een heuse evolutie mee. Hun ontwerpen worden alsmaar efficiënter, maar daardoor verdwijnt soms heel wat diversiteit. Dat illustreert Mariana Castillo Deball met haar platform Firesong for the bees, a tree of clay. Langs de tweeënhalf meter hoge steunpilaren stapelde ze tientallen unieke keramieken bijenkorven opeen. Die verwijzen naar de historische bijenteelt in Europa. Vierduizend jaar lang vervaardigden imkers hun bijenkorven uit stro, klei en gebakken keramiek. Omdat ze hun korven telkens versierden, zagen die er overal anders uit. Tot een standaard type bijenkast haar intrede deed in de 19de eeuw. Drie typische simplex bijenkasten spelen ook hier een rol. Boven op de installatie huisvesten ze de bijenkolonie van de jonge Brugse imkers Margot en Uther.

Fijn om te weten: Margot en Uther blijven tijdens Triënnale Brugge 2024 uitstekend voor hun bijenkolonie zorgen. Na afloop nemen ze de bijen terug mee naar hun vertrouwde stek.

Sebrechtspark
Sebrechtspark. Visit Bruges - Jan Darthet

Wat moet je weten over deze locatie?

Net als de keramieken bijenkorven veranderde het Sebrechtspark verschillende keren van gedaante. In de 15de eeuw richtte een nabijgelegen klooster hier een moestuin in. Vijfhonderd jaar later liet prof. dr. Joseph Sebrechts er een private fruit-, moes- en siertuin aanleggen. Na zijn dood raakte dit stukje Brugge in verval. Het diende zelfs even als parking. In 1982 werd het een openbaar park.

 

Waarvoor staat Mariana Castillo Deball?

Mariana Castillo Deball
Victoria Tomaschko

Mariana Castillo Deball (°1975, Mexico) woont en werkt in Berlijn. Samen met archeologen, antropologen, wetenschappers en musea bekijkt ze de culturele en functionele evolutie van verschillende objecten. Via haar kunst rakelt ze die verloren kennis weer op en voegt ze nieuwe betekenislagen toe. Haar werk was in 2022 te zien tijdens La Biennale di Venezia.

  

PRAKTISCH

  • Triënnale Brugge loopt van 13 april 2024 tot en met 1 september 2024. De installatie is gratis zichtbaar wanneer het park open is. Je kan het park betreden van zonsopgang tot zonsondergang.
  • Adres: in het Sebrechtspark (locatie).
  • Download gratis de Visit Bruges Route App en verken alle installaties in de Brugse binnenstad via de Triënnale Brugge appwandeling.
  • Toegankelijkheid: het werk van Mariana Castillo Deball bevindt zich in het Sebrechtspark. In het Sebrechtspark zijn de paden onverhard, maar vlak (dolomiet). Het werk zelf bevindt zich op een licht hellend stuk gras. De installatie mag aangeraakt worden. In het park zijn banken aanwezig.
  • Meer info over Triënnale Brugge, de werken, kunstenaars en architecten vind je op de website van Triënnale Brugge 2024.

Locatie installatie

TRIBRU24 | Mariana Castillo Deball: Firesong for the bees, a tree of clay

Adres: in het Sebrechtspark

Visit Bruges Route App - TRIBRU Wandeling

Ontdek Triënnale Brugge al wandelend

Op eigen tempo en interactieve manier Triënnale Brugge 2024 ontdekken? Download gratis de Visit Bruges Route App en verken alle installaties in de Brugse binnenstad via de Triënnale Brugge appwandeling.

Download de app via Android of iOS