Overslaan en naar de inhoud gaan

“Een vierde baken voor de skyline van Brugge.”

Boonserm Premthada raakte helemaal in de ban van het Belfort. Tijdens zijn bezoek begon er een oorverdovend beiaardconcert te spelen, net toen hij pal onder de immense klokken stond. De kunstenaar raakte gefascineerd door de geluidstrillingen. Al viel het Belfort hem ook om een andere reden op. Samen met de Sint-Salvatorskathedraal en de Onze-Lieve-Vrouwekerk domineert de bakstenen toren de Brugse skyline. Deze drie eeuwenoude monumenten staan symbool voor de kerk en de staat. Daaraan wou Boonserm Premthada een eigentijds, volks tegenwicht bieden. Dat doet hij met zijn open, houten toren. Vanop drie platformen kijken bezoekers uit op West-Brugge, het centrum en Sint-Michiels. Helemaal bovenaan luiden ze een bronzen klok. Daarmee capteert The tower of balance de typische klank van Brugge.

Plek waar nu Koning Albert I-laan en park liggen, foto uit 1896
Plek waar nu Koning Albert I-laan en het gelijknamige park liggen, foto uit 1896. Stadsarchief Brugge (Beeldbankbrugge.be)

Wat moet je weten over deze locatie?

Het Koning Albert I-park ontstond in 1930, nadat het station van ’t Zand naar de rand van de stad verhuisde. Sindsdien voert het reizigers op een elegante manier van het station naar de binnenstad. Al slaan zowat alle pendelaars het westelijke deel van deze groenzone over. Daarin brengt Triënnale Brugge 2024 verandering: The tower of balance zet dit ondergewaardeerd stukje groen in de schijnwerpers. Tegelijk gunt de installatie je een bijzondere inkijk in de tuin van de Sint-Godelieveabdij.

 

Waarvoor staat Bangkok Project Studio?

Boonserm Premthada
Spaceshift Studio

Bangkok Project Studio (opgericht in 2003 door Boonserm Premthada, Thailand) behoort tot de meest invloedrijke Thaise architectuurbureaus. Via duurzame, zintuiglijke installaties verbindt Boonserm Premthada het verleden met het heden en de maatschappij met de natuur. Bangkok Project Studio vertegenwoordigde Thailand tijdens La Biennale di Venezia 2021.

  

PRAKTISCH

  • Triënnale Brugge loopt van 13 april 2024 tot en met 1 september 2024. De installatie is 24/7 zichtbaar en elke dag gratis betreedbaar tussen 10.00 en 18.00u.
  • Adres: overzijde Koning Albert I-park ter hoogte van Sint-Godelieveabdij (locatie).
  • Download gratis de Visit Bruges Route App en verken alle installaties in de Brugse binnenstad via de Triënnale Brugge appwandeling.
  • Toegankelijkheid: de installatie van Bangkok Project Studio bevindt zich op een hellend grasveld. Rolstoelgebruikers kunnen de installatie benaderen via een verhard pad langs de kant van de Koning Albert I-laan. Vanaf dit pad loopt een pad in losse steentjes verder naar de installatie. Het werk is goed te zien vanaf de overzijde in het Koning Albert I-park. Het Koning Albert-I park is voorzien van brede paden met een vlakke ondergrond.
  • Meer info over Triënnale Brugge, de werken, kunstenaars en architecten vind je op de website van Triënnale Brugge 2024.

Locatie installatie

TRIBRU24 | Bangkok Project Studio - The tower of balance

Adres: overzijde Koning Albert I-park ter hoogte van Sint-Godelieveabdij

Visit Bruges Route App - TRIBRU Wandeling

Ontdek Triënnale Brugge al wandelend

Op eigen tempo en interactieve manier Triënnale Brugge 2024 ontdekken? Download gratis de Visit Bruges Route App en verken alle installaties in de Brugse binnenstad via de Triënnale Brugge appwandeling.

Download de app via Android of iOS