nl

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen Triënnale Brugge 2021

Inhoudsopgave


 

ALGEMEEN

Hoe is het thema “TraumA” tot stand gekomen?

De totstandkoming van het thema is een denkproces van het artistiek team. In 2018 werd al over de themalijnen nagedacht, lang voordat er sprake was van COVID-19.

 

Waar gaat TraumA over?

Meer informatie over het thema vind je hier.

 

Hoe is selectie van de kunstenaars gebeurd?

De selectie gebeurde door het artistiek team bestaande uit Till-Holger Borchert, Michel Dewilde, Santiago De Waele en Els Wuyts.

 

Zijn er Belgische kunstenaars of architecten betrokken bij Triënnale Brugge 2021?

Drie Belgische kunstenaars / architecten nemen deel:

 • Nadia Naveau met Brugse roots die in Antwerpen woont.
 • Het architectenbureau Gijs Van Vaerenbergh uit Leuven
 • Hans Op de Beeck, een Kempenaar die in Brussel woont en werkt.

Aangevuld met ook Belgische kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling ‘De poreuze stad’ in de Poortersloge.

 

Is er een samenwerking met lokale kunstenaars?

Voor Triënnale Brugge wordt er vooral gekeken naar welke kunstenaars en architecten enerzijds een werk kunnen brengen dat past binnen het gekozen thema ‘TraumA’, en anderzijds op een kwalitatieve manier een andere en onbevangen blik op Brugge kunnen werpen. Ook in de derde editie zijn er mogelijkheden om in te schrijven voor verschillende evenementen in de thematiek van ‘TraumA’. Er is ook een bijprogramma onder de vorm van  ‘Inspired by…’

 

Wat gebeurt er met de werken na Triënnale Brugge 2021? Worden de werken dan eigendom van Stad Brugge?

De werken blijven eigendom van de kunstenaars die zelf of via hun galerie op zoek gaan naar een nieuwe bestemming. Andere werken worden gewoon afgebroken en dan wordt er gekeken of dit materiaal ergens hergebruikt kan worden.


 

INSTALLATIES EN TENTOONSTELLINGEN

Waar bevinden de installaties en kunstwerken zich ?

De installaties situeren zich - met uitzondering van de installatie aan de rand (Baron Ruzettepark) - in de binnenstad. Je kan de locatie van elke installatie terugvinden op de website of op de (interactieve)stadskaart, af te halen in de Poortersloge, in de toeristische infokantoren in het station, op ’t Zand (Concertgebouw) en Markt (Historium) of via www.triennalebrugge.be.

Handig om te weten:

 • Het werk van Laura Splan is opgenomen tussen de vaste collectie van Museum O.L.V. ter Potterie - Potterierei 79B, 8000 Brugge
 • De installatie van Adrián Villar Rojas is deels ook verspreid over verschillende locaties in Zeebrugge, in samenwerking met Beaufort. Op vraag van de kunstenaar worden de locaties van de nestjes niet gecommuniceerd. 
 • Er zijn vier installaties van Amanda Browder. Eén vaste installatie aan het Europacollege op de Verversdijk dat de hele periode te bezichtigen is. Daarnaast zijn er drie andere installaties die elkaar afwisselen:
  • 24 mei t.e.m. 16 juli: installatie op House of Time
  • 16 juli t.e.m. 3 september: installatie buitenmuur Kantmuseum
  • 3 september t.e.m. 24 oktober: installatie achterkant Hoofdbibliotheek Biekorf  

Vanaf 4 juni kan je een korte documentaire over het maakproces van de installaties zien in de Hoofdbibliotheek Biekorf (Kuipersstraat 3, 8000 Brugge).

 

Welke tentoonstelling gaat door in de Poortersloge?

Tijdens Triënnale Brugge 2021 wordt er naast de interventies in de Brugse binnenstad, ook een groepstentoonstelling ingericht getiteld ‘De poreuze stad’. De tentoonstelling bestaat uit een selectie van een 40-tal sculpturen, foto’s, tekeningen, schilderijen en video’s,... bestaand werk van kunstenaars uit binnen-en buitenland.


 

PRAKTISCH

Waar kan ik terecht met vragen over Triënnale Brugge 2021?

Je kan terecht in infokantoor ’t Zand (Concertgebouw), infokantoor Markt (Historium), infokantoor Stationsplein (Station) en infokantoor Zeebrugge. Visit Bruges is ook bereikbaar per telefoon (7/7 van 10.00-17.00u) +32 (0)50 44 46 46 en per e-mail via visitbruges@brugge.be. Daarnaast kan je voor alle informatie m.b.t. Triënnale Brugge 2021 dagelijks van 10.00 - 18.00u terecht in de Poortersloge op het Jan van Eyckplein.

 

Wat zijn de openingsuren?

Triënnale Brugge 2021 gaat door van 8 mei tot en met 24 oktober 2021. 

Elf van de dertien installaties zijn 24/7 te zien en staan in openbare ruimte. Voor de overige installaties en locaties:

 • De installatie van Laura Splan staat in Museum O.L.V. ter Potterie en is dagelijks open van 10.00u – 18.00u. Reservatie is vereist.
 • De installatie van Héctor Zamora in de Gezelletuin is te bezichtigen en te betreden van dinsdag tot en met zondag van 10.00 - 18.00u. Reserveren is niet nodig. 
 • De installatie van Jon Lott aan de Gouden-Handrei is 24/7 te bezichtigen en dagelijks te betreden van 10.00 - 18.00u. Reserveren is niet nodig. 
 • Het werk van Joanna Malinowska en C.T. Jasper bestaat uit twee delen: een sculptuur in de tuin van het Begijnhof plus een film die vertoond wordt in het voormalige museum van het Begijnhof: het Begijnhuisje is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00u. Het Begijnhof zelf is dagelijks open van 6.30 tot 18.30u.
 • Elke twee minuten mag een bezoeker de installatie van Gregor Schneider in de kerk van het Grootseminarie betreden. Een vrijwilliger aan de ingang vertelt je wanneer je naar binnen mag. Reserveren is niet nodig.
 • Er is één permanente installatie van Amanda Browder aan de Verversdijk, die altijd bereikbaar is. Drie andere installaties wisselen elkaar af. De eerste is enkel te bezichtigen tijdens de openingsuren (10.00u – 18.00u) in House of Time vanaf 24 mei 2021 (Site DuPont - Komvest 45/47 - 8000 Brugge). De locaties van de twee andere installaties zijn vrij te bezichtigen.
 • De tentoonstelling ‘De Poreuze stad’ in de Poortersloge is dagelijks geopend van 10.00u – 18.00u.

Reserveren voor de tentoonstelling in Museum O.L.V. ter Potterie en de Poortersloge is verplicht.

 

Hoe kom ik naar Triënnale Brugge 2021?

Naar Triënnale Brugge komen kan makkelijk met de trein, bus, fiets of auto. Raadpleeg hier alle bereikbaarheidsinformatie. 

 

Hoe kan ik Triënnale Brugge 2021 individueel bezoeken?

Je kan Triënnale Brugge 2021 bezoeken met een stadskaart (NL | FR | DE | EN), aan de hand van audioguides en een podcast (NL | FR | DE | EN). Bij elke buiteninstallatie staat een infozuil met meer uitleg over de werken die je kan beluisteren door een QR-code te scannen.

Triënnale Brugge 2021 biedt ook verschillende begeleide rondleidingen aan, waarover je hier meer te weten komt. 

 

Kan ik Triënnale Brugge 2021 bezoeken tijdens een rondleiding met gids?

Er zijn zowel rondleidingen mogelijk in groep als individueel, zowel te voet als met de fiets. Ontdek hier alle mogelijkheden.

 

Is er een Triënnale Brugge-stadskaart beschikbaar?

Ja, vanaf 8 mei is er een stadskaart beschikbaar, deze vind je in de Poortersloge en in de toeristische infokantoren in het station, op ’t Zand (Concertgebouw) en Markt (Historium). Er komt ook een interactieve stadskaart op de website van Triënnale Brugge.

 

Is er een vast parcours?

Nee, er is geen parcours. Je kan op basis van de Triënnale Brugge-stadskaart zelf een eigen traject uitstippelen. Een vooraf opgelegd plan met routepijltjes wordt bewust vermeden om maximaal vrijheid te geven aan bezoekers, een vlotte doorstroming te garanderen of eventuele wachttijden en -rijen te vermijden.

Een uitgestippelde route/parcours wordt alleen gebruikt indien bezoekers in groep onder begeleiding van een gids de installaties verkennen.

 

Hoe lang doe ik er over om alle werken te zien?

De geschatte wandelafstand om alle werken te zien is ongeveer 10 km. Via de interactieve kaart op de website van Triënnale Brugge kan je je route uitstippelen. Bij elke installatie staat er een infozuil met daarop een stadsplan met exacte locatie en meer informatie.

 

Welke tips & tricks zijn er voor een bezoek aan Triënnale Brugge 2021?

Maak gebruik van je smartphone voor een optimaal bezoek. Installeer zeker een QR-lezer en breng een koptelefoon of oortjes mee om de audiogidsen en podcasts te beluisteren.

 

Zijn er oortjes of headsets beschikbaar om de podcasts te beluisteren?

Nee, Triënnale Brugge voorziet geen oortjes of headsets.

 

Waar vind ik toiletten in de binnenstad?

Publieke toiletten zijn geopend:

 • op de Burg in het Brugse Vrije (9.30u-17.30u)
 • op de Markt in de Stadshallen (10.00u-18.00u)
 • op het Simon Stevinplein (zaterdag en zondag: 11.00u-18.00u)
 • in het Gruuthusemuseum (9.30u-18.30u)
 • op ’t Zand (9.30u-18.00u, vanaf 19.00u enkel toegankelijk met parkeerticket)
 • in de Biekorf (24u/24)
 • Minnewaterpark (14.30u-18.30u)

Ook in Zeebrugge is een openbaar toilet, in het Badengebouw op de Zeedijk (10.00u-19.00u).

 

Waar kan ik iets eten of drinken?

In House of Time is er een zomerbar vanaf 19 juni tot en met 19 september en dit telkens op zaterdag en zondag van 14.00u tot 18.00u. Op de interactieve kaart op de website van Triënnale Brugge vind je ook de horeca ambassadeurs terug, die een bijzonder verhaal vertellen gelinkt aan het thema ‘TraumA’, verschuild zijn op een verborgen plekje of een uniek Triënnale Brugge-drankje, – menu en zelfs picknickmand aanbieden. 

 

Hoe kan ik op de hoogte blijven van Triënnale Brugge 2021?

 

Is er een meldpunt voor vragen, klachten, herstellingen?....

Je kan je vraag doorgeven via het contactformulier op www.triennalebrugge.be of via info@triennalebrugge.be met vermelding ‘Klacht’.

 

Kan ik Triënnale Brugge 2021 ook bezoeken met kinderen?

Ja, dit kan zeker. Meer informatie lees je hier.  

 

Kan ik Triënnale Brugge 2021 ook bezoeken met de klas?

Ja, dit kan zeker. Meer informatie lees je hier.

 

Is er materiaal voor families en scholen beschikbaar?

Ja, er is een inspiratiegids voor leerkrachten (LO), een audiogids (6 - 12 jaar), doe-kaarten (6 - 12 jaar) en een zoektocht (6 - 12 jaar). Meer informatie vind je op de website van Triënnale Brugge.

Scholen kunnen gratis met de bus naar Triënnale Brugge 2021 dankzij dynamoOPWEG. Dit aanbod werd ontwikkeld in samenwerking met Mastiek.

De doe-kaarten (NL | FR | DE | EN) kan je afhalen in de Poortersloge of in de toeristische infokantoren in het station, op ’t Zand (Concertgebouw) en Markt (Historium)

Tijdens de zomermaanden kan je in de Poortersloge ook Schatten van Vlieg afhalen.

 

Is Triënnale Brugge 2021 toegankelijk voor rolstoelgebruikers?

Triënnale Brugge streeft naar een maximale en vlotte toegankelijkheid voor mensen met een beperking. De locaties zijn mits assistentie rolstoeltoegankelijk. Assistentiehonden zijn overal toegelaten. Meer informatie over het parcours vind je op www.triennalebrugge.be

 

Zijn er wandelingen voor mensen met een visuele of auditieve beperking?

Gidsenvereniging S-wan Guides with a twist heeft een Triënnale Brugge-wandeling op maat uitgewerkt voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Meer informatie over deze tour kan je opvragen bij S-wan.


 

RESERVEREN

Hoe en via welke website reserveer ik toegang tot de tentoonstelling ‘De poreuze stad’ in de Poortersloge?

Tickets kunnen gereserveerd worden via Musea Brugge.

 

Hoe en via welke website reserveer ik het betreden van de installatie van Hector Zamora in de tuin van het Gezellehuis?

Je hoeft niet meer te reserveren voor het beklimmen van de installatie. De maximum capaciteit is 10 personen. Dit wordt ter plaatse bijgehouden door iemand van de organisatie. Van zodra een bezoeker de stelling verlaat kan een volgende bezoeker de klim starten. De tuin is groot genoeg om wachtende bezoekers op te vangen. Afhankelijk van de drukte kan de stelling vroeger dan 18.00u afgesloten worden, zodat je als wachtende bezoeker in de rij nog effectief de stelling op kan gaan. 

Hou rekening ook rekening met de volgende richtlijnen:

 • Bij 6 beaufort wind en/of zeer harde regen sluit de stelling. In dat geval wordt het infokantoor ’t Zand (Concertgebouw) op de hoogte gebracht.
 • Honden zijn niet toegelaten op de stelling. Ze mogen in de tuin vastgemaakt worden, maar niet aan de stelling.
 • Bezoekers onder de 1m40 mogen de stelling niet beklimmen.   

 

Hoe en via welke website reserveer ik toegang tot de tentoonstelling in Museum O.L.V. ter Potterie?

Tickets kunnen gereserveerd worden via Musea Brugge of www.triennalebrugge.be/reserveren


 

COVID-19

Kan mijn bezoek aan Triënnale Brugge COVID-proof verlopen?

Absoluut. Het is echter wel belangrijk dat je je steeds houdt aan de geldende maatregelen zoals opgelegd door de overheid en/of de organisatie.

Het grootste deel van de kunstinstallaties van Triënnale Brugge 2021 staat outdoor opgesteld, verspreid over de volledige stad. Je kan zelf een eigen traject uitstippelen. Een vooraf opgelegd plan met rouetpijltjes wordt bewust vermeden. Niet alleen om meer vrijheid aan de bezoekers te geven, maar ook om eventuele wachttijden en -rijen te vermijden. Een uitgestippelde route wordt enkel gebruikt indien bezoekers in groep onder begeleiding van een gids de kunstwerken verkennen.

De binnenlocaties van Triënnale Brugge 2021 zijn goed geventileerd. Hier zijn ook handgel en gezichtsmaskers aanwezig. Een suppoost zal de afstandsregels en het eenrichtings wandelverkeer in de gaten houden volgens de regels van Musea Brugge. Op deze manier kan een bezoek aan deze locaties verantwoord verlopen.

 

Ben ik verplicht een mondmasker te dragen in de binnenstad?

Tijdens Triënnale Brugge 2021 worden de maatregelen toegepast zoals bepaald door Stad Brugge. Momenteel hoef je in de Brugse binnenstad geen mondmasker te dragen. Een mondmasker is wel nog verplicht wanneer het niet mogelijk blijkt om de naleving van de regels van social distancing te garanderen, óók in de openlucht.

Let op: de volgende installaties kunnen uitsluitend betreden worden met een mondmasker:

 • De poreuze stad (Poortersloge)
 • Strangler – Héctor Zamora (tuin van het Gezellehuis)
 • The Bruges Diptych – Jon Lott (paviljoen op de Gouden-Handrei)
 • BLACK LIGHTNING – Gregor Schneider (kerk Groot-Seminarie)
 • Laura Splan (Onze-Lieve-Vrouwe ter Potterie).

 

Komt er een druktebarometer?

Een drukte barometer is niet meteen aan de orde. De kunstinstallaties van Triënnale Brugge 2021 liggen wijd verspreid over de stad en je kan het kunstentraject gedurende 6 maanden ontdekken. Dankzij deze spreiding in tijd en ruimte verwacht de organisatie geen grote concentraties van bezoekers op eenzelfde moment. Uiteraard houden de politie en de organisatie samen de vinger aan de pols en kan er ingegrepen worden wanneer dat nodig zou blijken.

 

Wat als er teveel volk in de binnenstad is? Hoe zit het met crowd control?

Triënnale Brugge 2021 vindt plaats in de publieke ruimte. De publieksopkomst wordt nauwgezet opgevolgd door politie en organisatie. Indien er te veel volk in de stad zou zijn, kan de politie beslissen om bepaalde toegangswegen af te sluiten.

De organisatie van Triënnale Brugge 2021 kan ook een reeks installaties sluiten moest dat nodig zijn, het gaat om:

 • Binnententoonstelling ‘De poreuze stad’ (Poortersloge)
 • Strangler – Héctor Zamora (Tuin Gezellehuis)
 • The Bruges Diptych – Jon Lott (Paviljoen op de Gouden-Handrei)
 • BLACK LIGHTNING  – Gregor Schneider (kerk Grootseminarie)
 • Happy Coincidences – Amanda Browder (House of Time)
 • Laura Splan (museum O.L.V. ter Potterie)

 

OVERIGE VRAGEN

Komt er dit jaar opnieuw een URB EGG-café?

Nee. Dit concept heeft intussen zijn weg gevonden in de privésfeer. Het pop-up café URB EGG werd in 2015 geïnitieerd door Triënnale Brugge, maar is intussen ruim opgepikt. Hetzelfde geldt voor het zwemmen in de reien, dat nu al twee zomers door de Sportdienst van Stad Brugge wordt uitgebaat.

Waar vind ik informatie over de evenementen die doorgaan in het kader van Triënnale Brugge 2021?

Alle evenementen rond Triënnale Brugge vind je hier terug. Onder invloed van COVID - 19 werd beslist om alle evenementen van mei en juni door te schuiven en te herplannen over de maanden juli, augustus, september en oktober. Zodra meer informatie beschikbaar is komt dit ook op www.triennalebrugge.be