nl

Laura Splan (US) - Disentanglement

Triënnale Brugge 2021 - Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie - Laura Splan - Disentanglement

De uitbraak van het coronavirus inspireerde Laura Splan voor de installatie ‘Disentanglement’. Daarmee bouwt ze verder op haar oeuvre van creatieve invullingen die te maken hebben met zorg en ziekte. Niet toevallig toont ze haar werk te midden van de vaste collectie van het 13de eeuwse voormalig hospitaal ter Potterie langs de Langerei, ooit een belangrijke Brugse zorginstelling waar zieken werden opgevangen en verzorgd.

Splan omkadert biomedische zaken met nieuwsgierigheid en verwondering. Textiele patronen, digitale animaties en geweven structuren verschijnen in Museum Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie alsof ze er altijd geweest zijn, maar roepen tegelijkertijd ook een eigenaardig gevoel op. Verhaallijnen van wetenschap, fictie en religie worden verweven op dit rijke terrein van zorg en liggen op de grens tussen pijn en genezing, tussen leven en dood. Schoonheid onthult zich tussen de chaos en je wordt uitgedaagd om kritisch na te denken over de rol van biotechnologie in het dagelijks leven. 

 

Korte biografie

Laura Splan (°1973, Memphis, Tennessee, woont en werkt in New York) onderzoekt in haar werk de materialiteit van biotechnologie om poëtische subjectiviteiten te onthullen. Ze werkt met verschillende traditionele en nieuwe mediatechnieken om kunstwerken en sculpturen te maken van handgesponnen wol, die lijken op cellen, virussen of membranen. De vormen en patronen verschijnen als organische sensoren, weefsels en vezel, maar dan in textiel, kant, papier of digitaal. Haar werk situeert zich op het kruispunt van wetenschap, technologie en cultuur.

Laura Splan

> Bekijk openingsuren en reservatiemogelijkheden voor deze installatie in de veelgestelde vragenlijst.