nl

Joanna Malinowska & C.T. Jasper (PL/US) - Who is afraid of Natasha?

Triënnale Brugge 2021 - Baron Ruzettepark - Joanna Malinowska & C.T. Jasper - Who is afraid of Natasha?

Joanna Malinowska en C.T. Jasper willen in het Begijnhof met ‘Who is afraid of Natasha?’ aandacht geven aan een vergeten standbeeld in de Poolse stad Gdynia. Natasha is de bijnaam van het standbeeld dat daar jarenlang op een plein stond. Na beëindiging van het communistische Sovjettijdperk werd het standbeeld verplaatst naar een minder zichtbare plek in de stad. Het monument, een verpersoonlijking van een regime dat de bevolking onderdrukte, was veel bewoners van Gdynia een doorn in het oog. Maar voor Joanna Malinowska is Natasha ook een beeld uit haar jeugd, een restant van een voorbije tijd dat herinneringen oproept.

Samen met C.T. Jasper brengt ze Natasha nu naar Brugge. Onder de vorm van een replica van het standbeeld en een film kom je meer te weten over deze anonieme vrouw, zo krijgt ze een nieuwe achtergrond en wordt ze even tot leven gebracht.

 

Korte biografie

Het werk van Joanna Malinowska (°1972, Gdynia, Polen, woont en werkt in New York) situeert zich op het kruispunt van antropologie en kunstgeschiedenis. Ze maakt sculpturen, installaties en films. Door overeenkomsten tussen verschillende culturen te belichten, probeert ze een brug te maken tussen deze culturen. Ze onderzoekt actief het idee van collectief bewustzijn – wanneer vergelijkbare ideeën in verschillende delen van de wereld opkomen zonder directe interactie of invloed. Het motief van cultureel erfgoed met een vleugje politiek is vaak terug te vinden in haar praktijk. Ze werkt veelal samen met haar partner C.T. Jasper, die net als haar afkomstig is uit Polen.

Joanna Malinowska & C.T. Jasper

> Bekijk de openingsuren van deze installatie in de veelgestelde vragenlijst.