nl

Henrique Oliveira (BR) - Banisteria Caapi (Desnatureza 4)

Triënnale Brugge 2021 - Pottenmakersrei - Henrique Oliveira - Banisteria Caapi (Desnatureza 4)

De kunstenaar baseert zich voor zijn installatie op de verdoken, enige overgebleven archeologische restanten van de eerste Brugse stadsomwalling uit begin 12de eeuw, gelegen aan de Pottenmakersrei. Houten takken van zijn ‘Banisteria Caapi (Desnatureza 4)’kruipen over de stenen rand tot aan het water. Het lijkt alsof de natuur vrij spel heeft, maar zijn installatie is misleidend. De takken zijn namelijk artificieel en de installatie is volledig vervaardigd uit afvalmateriaal gerecupereerd uit Braziliaanse bouwterreinen: metaal, schuim en multiplex (een goedkoop constructiemiddel bestaande uit verlijmde houtlagen). Oliveira verzamelt het afgedankte materiaal en puzzelt het in elkaar tot eigenzinnige sculpturen in de vorm van waarheidsgetrouwe takken, wortels en boomstammen. De installatie doet denken aan natuurlijke begroeiing die je vaak tegenkomt op archeologische restanten. 

Zijn werk is een artistieke invulling op een ecologisch proces en laat de bezoeker nadenken over hoe hedendaagse kunst zich laat zien in een historische stad. Op een subtiele manier speelt de kunstenaar een spel met wat we dagelijks zien in de stad en wat achter die werkelijkheid schuilt. En hoe ons leven kan bepaald of gestuurd worden door zaken die onbewust in onze omgeving aanwezig zijn.

 

Korte biografie

Henrique Oliveira (°1973, Ourinhos, Brazilië, woont en werkt in São Paulo en Londen) is gekend om zijn locatiespecifieke, grootschalige installaties. Hij begon zijn artistieke carrière als schilder: met chaotische uitdrukkingen van kleuren weerspiegelde hij zijn interesse in de geschiedenis van de abstracte kunst. Waar zijn eerste werken plat en tweedimensionaal waren, veranderde hij vanaf 2005 zijn manier van werken. Hij begon sculpturale installaties te maken die zich driedimensionaal bewegen doorheen architecturale contexten en vergrootte de schaal van zijn werken.

Henrique Oliviera

> Deze installatie is 24/7 open.