nl

Héctor Zamora (MX) - Strangler

Triënnale Brugge 2021 - Gezellehuis - Héctor Zamora - Strangler

Héctor Zamora toont zijn werk ‘Strangler’ in de ommuurde tuin van het Gezellehuis, waar hij een industrieel steigerwerk installeert rondom een grote alleenstaande Oostenrijkse den. Deze specifieke boom herinnerde hem aan de ‘ceibo’, een tropische boomsoort in het Amazonewoud die er een heilige status geniet en omringd wordt door slingerplanten.

Zoals een liaan zich rond een boom wurgt, wordt ook hier de spanning tussen mens en natuur voelbaar. Zamora bootst de natuurlijke omsingeling na via een menselijke ingreep door het gebruik van steigers. Je kan het steigerwerk betreden en de cirkelvormige wandeling die je maakt laat je toe om stam en kruin op een heel andere manier ervaren. Wie de klim voltooit, wordt beloond met een andere kijk op de stad, de boom en misschien wel zichzelf.

 

Korte biografie

Het werk van Héctor Zamora (°1974, Mexico-Stad, Mexico, woont en werkt in Lissabon en Mexico-Stad) wekt telkens wrijving op tussen de rollen van publiek en privaat, exterieur en interieur, organisch en geometrisch, woest en methodisch, reëel en imaginair. Als performance kunstenaar creëert hij situaties waarbij een actieve deelname nodig is van kijkers en bezoekers, in performances, installaties of films. Hij maakt vaak gebruik van dagdagelijkse materialen en trekt de voor de hand liggende functies daarvan in twijfel.

Héctor Zamora

> Bekijk openingsuren en reservatiemogelijkheden voor deze installatie in de veelgestelde vragenlijst.