nl

Amanda Browder (US) - Happy Coincidences

Triënnale Brugge 2021 - Verversdijk - Amanda Browder - Happy Coincidences

Amanda Browder maakt grote textielinstallaties samen met lokale bewoners, die ze van bij het begin bij haar creatieproces betrekt. De rijke geschiedenis van een plek of een wandeling doorheen verschillende buurten zijn haar belangrijkste inspiratiebronnen, net als de persoonlijke verhalen die tijdens de co- creatiemomenten worden gedeeld.

Het startpunt is het verzamelen van textiel. In een tweede fase werkt Amanda samen met vrijwilligers uit de lokale gemeenschap om het textiel te ordenen en aan elkaar te naaien. In Brugge werden de stoffen eveneens gefotografeerd, om tot een digitale collage te komen. Het overkoepelende doel is om mensen te betrekken bij de bijzondere ervaring van creatie en vooral om te ontdekken dat samen tot een kunstwerk komen – los van enige voorkennis – een positieve ervaring teweeg kan brengen. Als laatste wordt de textielinstallatie in de publieke ruimte geïnstalleerd. Met levendige kleuren en speelse patronen verandert de schaal van wat eerst privé was (als individu stof doneren of komen helpen tijdens de ‘sewing days’) tot een openbaar en toegankelijk kunstwerk, dat zich respectvol integreert in het historische en sociale weefsel van een stad.

‘Happy Coincidences’ verbindt op een sublieme manier het heden met het verleden. De textielinstallatie voor de Verversdijk verwijst naar de ververs die tijdens de middeleeuwen de Reie gebruikten om het Vlaamse laken te kleuren. Het abstracte werk kwam tot leven in samenwerking met de Bruggelingen. Het resultaat vind je langs de Verversdijk in een digitale collage en in drie geveldoeken die achtereenvolgens op andere plekken in de stad zullen verschijnen.

 

Korte biografie

Amanda Browder (°1976, Missoula, Montana, woont en werkt in New York) staat bekend om haar grootschalige textielinstallaties op openbare domeinen in stedelijke omgevingen. Elke sculpturale installatie bestaat uit verzameld en gedoneerd materiaal, dat ze samen met lokale gemeenschappen ordent en aan elkaar naait. Deze grootschalige naaiprojecten worden altijd specifiek bedacht voor een bepaalde locatie en opgebouwd op basis van indrukken die Amanda opdoet over de stedelijke context, verhalen van deelnemers en stukjes geschiedenis.

Amanda Browder - © Mikayla Whitmore

> Bekijk de openingsuren van deze installatie in de veelgestelde vragenlijst.