nl

Adrían Villar Rojas (AR) - From the series Brick Farm

Triënnale Brugge 2021 - Brugge - Adrían Villar Rojas - From the series Brick Farm

Adrián Villar Rojas plaatst in en rond de Poortersloge, de binnenstad van Brugge en in Zeebrugge enkele bijzondere vogelnesten. Ze maken deel uit van zijn reeks ‘From the series Brick Farm’. De titel verwijst naar het moment dat Villar Rojas en zijn team, in een baksteenfabriek in het Argentijnse Rosario, een groot aantal nesten vond van de rode ovenvogel. Het dier dankt zijn naam aan de prachtige nesten die het bouwt die vormelijk overeenkomen met oude modderovens van de vroeg agrarische bevolking van Argentinië. Een opvallend gegeven hierbij is dat de vogels hun nesten steeds bouwen op menselijke structuren en ze ook blijvend restaureren.

Tijdens Triënnale Brugge 2021 verspreidt de kunstenaar gelijkaardige nesten in de stad. De Poortersloge is het centrale punt tijdens de Triënnale en staat door Villar Rojas’ nesten in symbolisch contact met Zeebrugge, de plek waar Triënnale Brugge en Beaufort samenwerken. Eender waar je deze nesten aantreft, het zal niet duidelijk zijn of je naar een authentiek of artificieel nest kijkt. Op die manier laat de Argentijnse kunstenaar je nadenken over hoe nauw natuurlijke en menselijke artefacten met elkaar verbonden zijn.

 

Korte biografie

Adrián Villar Rojas (°1980, Rosario, Argentina, leeft en werkt nomadisch) ontwerpt locatie gebonden grootschalige installaties, waar vaak een sfeer hangt die het einde van de wereld lijkt aan te kondigen. De idee over hoe de menselijke beschaving ten onder zou kunnen gaan of hoe een futuristische cultuur zich aandient, verbeeldt hij met fragiele sculpturen en imposante structuren. Zijn werk zal verspreid zijn over de volledige Brugse binnenstad en eveneens deel uit maken van het programma van Beaufort.

Adrián Villar Rojas

> Deze installatie is 24/7 open.