nl

Triënnale Brugge

Triënnale Brugge brengt driejaarlijks hedendaagse kunst en architectuur naar de historische kern van de stad Brugge in een unieke setting als UNESCO Werelderfgoed. Triënnale Brugge bouwt sinds 2015 verder op een reeks triënnales die in 1968, 1971 en 1974 werden samengesteld rond beeldende kunst en die nu terug deel van het publiek terrein zijn geworden. Driejaarlijks wordt een selectie (inter)nationale kunstenaars en architecten door het artistiek team uitgenodigd om nieuwe tijdelijke interventies voor te stellen rond een thema dat op de stad is geënt. In 2015 was dat de toen uiterst actuele vraag “Wat als de ruim 5 miljoen toeristen die Brugge jaarlijks bezoeken, effectief zouden blijven?”

In 2018 zette de Triënnale een stap verder met ‘Liquid City, de Vloeibare Stad’, een onderzoek naar wat de toekomst voor een stad als Brugge en haar samenleving zou brengen. Hoe flexibel, vloeibaar of weerbaar kan een historische stad als Brugge zijn, in een tijd waarin de wereld snel verandert en alles vloeibaar en vluchtig is.
In 2021 presenteerde Triënnale Brugge met ‘TraumA’ een meerstemming verhaal, tussen droom en realiteit, tussen waan en werkelijkheid. Hoewel Brugge voor velen een droombestemming is, sluimert er in deze picture-perfect-wereld ook armoede, eenzaamheid en angst. Triënnale Brugge ging deze kant van Brugge niet uit de weg, integendeel.

Voor bezoekers vormt Triënnale Brugge steeds een zomerse ontdekkingstocht langs een uniek gastvrij parcours met een maatschappelijk vraagstuk.

Triënnale Brugge is een organisatie van Brugge Plus, Musea Brugge, Kenniscentrum vzw en Cultuurcentrum Brugge in opdracht van Stad Brugge.
Vierde editie in 2024.

Boek je verblijf