nl

Simon Stevin van Brugghe, 1620 – 2020. Hij veranderde de wereld.

De in Brugge geboren wetenschapper Simon Stevin (1548-1620) verhuisde omstreeks 1577 naar het huidige Nederland en schopte het er tot raadsman van Prins Maurits. Met een frisse kijk verrijkte hij steeds nieuwe terreinen, zoals waterbouwkunde, navigatie, boekhouding, fysica, krijgswetenschap, architectuur, stedenbouw, politieke wetenschappen en wiskunde. Ideeën die hij altijd in het Nederlands formuleerde, als antwoord op concrete vraagstukken van legeraanvoerders, ingenieurs en bestuurders. Een tentoonstelling in het Stadsarchief brengt voor het eerst alle werken en manuscripten van Simon Stevin samen. Daaronder tien werken uit de erfgoedcollectie van de Openbare Bibliotheek Brugge. Op basis van twee films kom je meer te weten over zijn levensloop en over hoe zijn inzichten en ontdekkingen vandaag nog steeds aanwezig zijn in het leven van alledag. De expo licht ook de realisatie van zijn standbeeld op het naar hem vernoemde Simon Stevinplein toe. In de hoofdbibliotheek wordt tijdens de duur van de tentoonstelling literatuur over Stevin in de kijker gezet.

Bezoek aan de tentoonstelling is gratis. Om aan de COVID-richtlijnen te voldoen, is het aantal bezoekers dat gelijktijdig de tentoonstelling kan bezoeken beperkt. Je bezoek is enkel gegarandeerd als je op voorhand reserveert. Dit kan via deze link vanaf 3 weken voor je geplande bezoek.

Een geleid bezoek waarbij de tentoonstelling wordt gecombineerd met een wandeling is mogelijk in kleine groepen tot max. 9 personen (de gids en kinderen tot 12 jaar niet meegerekend). We raden aan om eerst je toegang en vervolgens je gids te reserveren. Reserveren kan rechtstreeks bij de Koninklijke Gidsenbond, Hello Bruges of S-wan. Voor een veilig verloop zijn op toeristische rondleidingen specifieke richtlijnen van toepassing. Je kan die hier raadplegen.

De tentoonstelling is een organisatie van Stadsarchief Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge, Musea Brugge, Toerisme Brugge en Universiteit Gent.

 

MET STEVIN OP STAP!

In het verlengde van de tentoonstelling werkte het educatief team van de Openbare Bibliotheek Brugge een opdrachtenparcours door de stad uit voor gezinnen en scholen. De stadwandeling neemt je mee naar o.a. het Simon Stevinplein, het Kraanplein, de Predikherenrei en de Boomgaardstraat en laat je kennis maken met tal van uitvindingen en realisaties van Stevin. Wist je bijvoorbeeld dat Simon Stevin het woord ‘wiskunde’ uitvond en dat we dankzij Stevin nu rekenen met decimalen?

Het gratis stadsplan met de wandeling en de opdrachten wordt vanaf september verdeeld in het Stadsarchief en in de verschillende vestigingen van de Openbare Bibliotheek Brugge.

 

Meer bezoektips op https://www.visitbruges.be/imaginebruges

Geïnteresseerd in vroegmoderne wiskunde? Bezoek ook de online expo Vive l'arithmétique! Wiskundige oude drukken in de kijker!

Naar pdf

Andere top evenementen

Tijdsinformatie

van 28-08-2020 tot 29-11-2020
maandag 09:30 - 17:00 u
dinsdag 09:30 - 17:00 u
woensdag 09:30 - 17:00 u
donderdag 09:30 - 17:00 u
vrijdag 09:30 - 17:00 u
zaterdag 09:30 - 17:00 u
zondag 09:30 - 17:00 u

Locatie

Burg 11 a , Brugge
routebeschrijving