nl

Brugge is een stad op mensenmaat. Kleinschalig, compact en ‘bewandelbaar'. Maar als je even buiten de begane paden wil gaan, dan is de fiets het ideale vervoermiddel. Op die manier kom je sneller in rustige volksbuurten, aan de Vesten en de molens. Rijd eens letterlijk een rondje om de stad of doorkruis verschillende stadskwartieren. Onderweg kom je gegarandeerd ogen te kort:

In het Sint-Annakwartier

Een gemoedelijke volkswijk met arbeidershuisjes en groene hoekjes. Sint-Anna, in het noordoosten van de stad, belichaamt het stille Brugge. Aan de ene kant begrensd door het water van de Langerei, aan de andere kant door de Vesten. Aan verborgen hoekjes en groene plekken geen gebrek. De ideale buurt om even uit de ratrace te stappen.

Om niet te missen onderweg: de Sint-Annakerk, het Adornesdomein-Jeruzalemkapel, Kantcentrum, Volkskundemuseum, Gezellehuis met tuin, O.L.V. ter Potterie, Hemelrijk en Oliebaan, de tuinwijk, het Grootseminarie met voortuin en Engels Klooster.

In het Sint-Gilliskwartier

Ten noorden van de Gouden-Handrei strekt zich Sint-Gillis uit. In de 15de eeuw werd deze wijk - met zijn vele herbergen en badhuizen - een oord van vertier, maar ook tal van kunstenaars bevolkten dit stadsdeel. Het wordt daarom het ‘artiestenkwartier’ genoemd. Je kan er nog makkelijk verdwalen in pittoreske kronkelsteegjes, en dat alles in de schaduw van een kloek uitziende ‘dorpskerk’.

Niet te missen onderweg: de Sint-Gilliskerk, Gouden-Handrei, Gouden-Handreibrug, Torenbrug en Augustijnenbrug, de Woensdagmarkt en het Oosterlingenplein en Hof Campers & Hof de Jonghe.

In West-Brugge

Verleg je grenzen, laat ’t Zand eens achter je en verken West-Brugge. In de 19de eeuw raakte dit stadsdeel geïsoleerd van de rest van het centrum, maar ondertussen is dat verleden tijd. Geen reden dus om er niet naartoe te gaan. Je vindt er groen in overvloed langs het minst bekende stuk van de Vesten en ontdekt vast en zeker een paar verborgen parels.

Niet te missen onderweg: de Vesten, voetgangerspromenades langs de Smedenpoort, Onze-Lieve-Vrouw-van-Blindekenskapel, de Dumeryklok en het oud Waterhuis.

Langs de Vesten van Brugge

Met zijn 26 hectare groen en meer dan 3.000 bomen vormen de Vesten een brede, groene stadsgordel. Een beschermd stadszicht en het ideale flaneertracé. Op het afgeschermde fietspad van de stadsomwalling maak je een mooie lus rond Brugge terwijl je zijn troeven bewondert. Je kijkt ruim 7 km lang je ogen uit.

Niet te missen onderweg: het Minnewater met de Minnewaterbrug en Poertoren, Bargebrug, Conzettbrug, jachthaven Coupure, Sint-Janshuismolen en vier middeleeuwse stadspoorten.