Overslaan en naar de inhoud gaan
Belfort Brugge

Bepaalde straten in de historische binnenstad zijn op specifieke tijdstippen autovrij of autoluw. Er zijn drie (kleur)zones met elk een specifieke regeling:

  • Zone oranje (de Steenstraat) is elke dag volledig autovrij tussen 13u en 18u.
  • Zone geel (de Katelijnestraat met aangrenzende straten tussen het Ankerplein en de Mariastraat t.e.m. Heilige Geeststraat) is elke dag autoluw tussen 13u en 18u.
  • De straten in zone groen zijn elke zaterdag en zondag autoluw tussen 13u en 18u.

Met autovrij wordt een volledig verbod op gemotoriseerd vervoer bedoeld. Met autoluw wordt bedoeld dat enkele specifieke doelgroepen, o.a. bezoekers die in het autoluwe gebied verblijven, onder bepaalde voorwaarden en mits het aanvragen van een doorlaatbewijs autoluwe zone, toegang krijgen tot deze straten. De handhaving gebeurt door ANPR-camera’s op basis van nummerplaatregistratie. Wie door een autovrije of autoluwe straat rijdt, wordt beboet.

Belangrijke info voor bezoekers die in het autoluwe gebied verblijven

Verblijf je in een toeristisch logies in het autoluwe gebied dan mag je de autoluwe straten inrijden om in te checken mits je voldoet aan volgende voorwaarden:

  • Je verblijft in een toeristisch logies dat met alle vergunningen in orde is. Check voor je afreis de lijst van vergunde logies in het autoluwe gebied! Verblijf je in een niet vergund logies en rij je het autoluwe gebied in op tijdstippen waar het in principe niet mag, dan word je toch beboet.
  • Volg een van de aanbevolen routes (zie pijl op de kaart). Voor de straten in de groene zone ten noorden van de winkelstraten Geldmuntstraat en Noordzandstraat is de aanbevolen aanrijroute de Sint-Jakobsstraat. Voor de straten in de groene zone ten zuiden van de Geldmuntstraat en Noordzandstraat is de aanbevolen aanrijroute ’t Zand/Zuidzandstraat.
  • Na het inchecken parkeer je je wagen in de eigen parking van het toeristisch logies. Heeft het toeristisch logies geen eigen parking, dan parkeer je je wagen buiten het autoluwe gebied, bij voorkeur in één van de nabijgelegen centrumparkings Station of ’t Zand.
  • Bij aankomst of ten laatste de eerstvolgende werkdag voor 11u volgend op je aankomst vraag je een doorlaatbewijs autoluwe zone aan dat je vrijstelling verleent. Via een drop down menu geef je op in welk vergund toeristisch logies je verbleef en op welk tijdstip je het autoluw gebied bent binnengereden. Je geeft eveneens je nummerplaat door. Je wordt gevraagd om een bewijs van je verblijf te uploaden.