nl

8 x lente in Brugge

8 x lente in Brugge

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Of ook wel een nieuw begin. De eeuwenoude stad Brugge blijft haar aanbod opfrissen, zowel cultureel, culinair als recreatief. Laat je inspireren door de volgende verse nieuwtjes om optimaal te profiteren van de terugkeer van het mooie weer en om het waardevol erfgoed met een frisse blik te aanschouwen.

1. Gloednieuwe VB route-app

Visit Bruges trekt volop de digitale kaart met de gloednieuwe route-app, vertrekkend vanuit de wandelgids Oooh! Brugge. De app is eenvoudig in gebruik en laat de bezoeker op een verrassendegevarieerde en diepgaande manier kennis maken met Brugge en dit aan de hand van exclusieve ontdekkingsroutes. Het standpunt van de bezoeker staat centraal, zodat die enkel informatie te zien krijgt die op dat moment nuttig is voor hem. Vier sfeervolle wandelroutes met maar liefst 73 bezienswaardigheden zijn geïntegreerd. Iedere route is niet alleen voorzien van beknopte informatie in 6 talen maar ook aangevuld met aantrekkelijk beeldmateriaal zoals afbeeldingen, video en zelfs 360° beelden. Een extra boeiende wandelroute in het kader van Het verhaal van Vlaanderen, waarin gefocust wordt op het verhaal van Brugge, wordt binnenkort gelanceerd.  

Download de app via iOS of Android >

 

2. Nieuwe VR-beleving in Historium

Beleving staat volop centraal bij de nieuwe Virtual Reality-ervaring van de cultuurhistorische attractie Historium. Nog voor je de VR-bril opzet, waan je jezelf in de Gouden Eeuw. Levensechte decors versterkt door een lichte bries en geuren van een aanlegsteiger voeren je terug naar de middeleeuwen. Ga mee aan boord van een schip om vervolgens Brugge virtueel binnen te varen, de Waterhalle te ontdekken en zelfs de verloren Sint-Donaaskerk te bewonderen. Volg daarna het boeiende verhaal van Jan van Eycks leerjongen met filmdecors en speciale effecten en geniet van een uniek 360° uitzicht vanop de Historium Tower. Afronden kan met een drankje in het Duvelorium.

VR Historium

 

3. Up-to-date openingsuren Musea Brugge

Vanaf 1 april zijn er nieuwe openingsuren- en dagen voor diverse locaties van Musea Brugge. Het Groeningemuseum, dat o.a. de topwerken van de wereldbefaamde Vlaamse primitieven presenteert, is voortaan open op maandag en sluit op woensdag. Arentshuis gaat dicht als museum om vanaf 1/06 onder de noemer Salon Arents als pop-upbar, open ontmoetingsplaats en evenementenlocatie te fungeren. Het Sint-Janshospitaal wordt grondig heringericht en zal vanaf 16/12 opnieuw de deuren openen. De werken van Hans Memling zijn tijdelijk niet te zien, de oude hospitaalapotheek blijft echter geopend. Het Belfort kan je in de zomer (01/04 - 02/11) dagelijks bezoeken van 9u tot 20u en in de winter tot 18u (m.u.v. zaterdag tot 20u). Ook OLV-ter-PotterieSint-Janshuismolen en Volkskundemuseum hanteren een winter- en zomerregime. Het Brugse Vrije en het Gezellehuis zijn slechts beperkt open. De mooie, ommuurde tuin bij het geboortehuis van dichter Gezelle is steeds vrij toegankelijk.

De nieuwe regeling en ook de actuele tarieven vind je op museabrugge.be >

Musea Brugge

 

4. Hedendaagse podiumkunsten

Het is niet alleen lente in Vivaldi's vier seizoenen, maar ook in de zalen van de cultuurhuizen. Concertgebouw Brugge pakt uit met ALL ARIAS, een nieuw, tweejaarlijks festival voor muziektheater met literaire klassiekers en grote verhalen uit verschillende continenten. In het kader van de Topstukweken kun je nog een meesterwerk van Bach (30/03 – 8/04), Messiaen (4 - 5/05) en Willaert (2 - 3/06) beleven. Laat je ook weer verrassen door de vaste waarde ‘Budapest Festival Orchestra’ (19 - 21/05) met o.a. een familievoorstelling speciaal voor kinderen met een autismespectrumstoornis én een intiem kamermuziekprogramma. 
Brugotta Festival (6 – 16/04) is dé jaarlijkse hoogmis voor Brugs artistiek talent van diverse pluimage dat muziek, performance, woord, theater en beeldende kunst brengt op de podia van Cultuurcentrum Brugge. Gewoon genieten of mee jammen kan ook.

Nog meer evenementen >

ALL ARIAS

 

5. Vernieuwde fietsroutes

Westtoer lanceerde 25 nieuwe bewegwijzerde fietsroutes die als suggestielussen op de fietsnetwerkkaarten geïntegreerd zijn. Vier routes doorkruisen verfrissende bos- en natuurgebieden rond Brugge.

  • Uitkerkse Polderfietsroute: via weidelandschappen en het polderdorp Lissewege naar de laaggelegen Meetkerkse Moeren.
  • Verdwenen Zwinhavensfietsroute: ontdek de Zwinstreek en proef de middeleeuwen langs de verdwenen havens van Sluis, Monnikerede, Hoeke, Damme en Brugge.
  • Velden en Meersenfietsroute: vanuit de vogelrijke Assebroekse Meersen richting Vesten en via het bosrijke domein Ryckevelde naar Beernem.
  • Kastelenfietsroute: langs ‘lusthoven’ met landschapstuinen en domeinbossen tussen Brugge en Torhout.

Meer fietsplezier en info over de Ronde van Vlaanderen >

Fietsroutes

 

6. Een blik op Erfgoeddag 2023

Ontdek Brugge eens doorheen de lens van de dieren en leer welke impact ze op ons cultureel erfgoed hadden en hebben. Tijdens de Beestige erfgoeddag op 23 april kan je o.a. ontdekken welke dierlijke producten ambachtslui verwerken tijdens een stadswandeling langs enkele Handmade in Brugge makers. Geniet na een rondleiding in de 19de-eeuwse Stadsschouwburg van een mini concert van het orkest Anima Eterna. Het volledige aanbod aan gratis activiteiten zal op erfgoedcelbrugge.be/erfgoeddag-2023 te lezen zijn.

Als historische stad barst Brugge van het erfgoed. Een overzicht van de architecturale parels en monumenten die permanent deel uitmaken van het stadspatrimonium vind je hier.  

Erfgoeddag 2023

 

7. De revival van Jong Keukengeweld

Een collectief van jonge topchefs dat Vlaamse gastronomie tot bij jongeren brengt, dat is Jong Keukengeweld. Tijdens de actiemaanden maart en oktober kunnen jongeren (tussen 18 en 30 jaar) genieten van een driegangenmenu met aangepaste dranken en water voor €59. In Brugge nemen de jeugdige, innoverende chefs van L.E.S.S., Franco Belge en Localè deel aan dit initiatief.

Onder de noemer Flavourite Bruges nodigt Brugge heel de wereld uit om mee te genieten van zijn culinaire rijkdom.

Alle culinaire tips >

Franco Belge- Jong keukengeweld

 

8. Logeer eens bij een Groene Sleutel houder

De lente is een heerlijk seizoen om op vakantie te gaan, vooral stedentrips zijn dan een aanrader. Wie kiest voor een logies met een Green Key-label, maakt zeker de juiste keuze voor het milieu. Dit ecolabel beoogt zowel de toeristische verblijven te promoten die zich engageren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen als de duurzame ontwikkeling in de toeristische sector te stimuleren. In Brugge zijn er reeds acht logies met het Green Key label. Ontdek ze hier.

Meer logeeropties >

Groene sleutel - Logies in Brugge