nl

13 toppers in 2023

13 toppers in 2023 in Brugge

Brugge - historisch, verrassend, oud en hedendaags, compact en toch groots – blijft tot de verbeelding spreken. In de Werelderfgoedstad kun je genieten van kunst én de kunst van het genieten ontdekken. Geschiedenis, cultuur, gastronomie en natuur versmelten er tot een uniek aanbod. De volgende 13 tips loodsen je doorheen het nieuwe jaar.

De vier seizoenen

Brugge is een reisbestemming voor alle seizoenen. De vier wandelroutes in de Oooh! Brugge wandelgids zijn de perfecte leidraad om zowel de monumentale locaties als de bijzondere verborgen plekken te ontdekken. ‘Verbluffend werelderfgoed’ in de winter, ‘Bourgondische weelde’ in de lente, ‘Hedendaagse hotspots’ in de zomer, ‘Stille nostalgie’ in de herfst is een mogelijke volgorde.

Oooh! Brugge Wandelgids

 

1. Januari

Grijp nog je kans om de expo ‘Oog in oog met de Dood’te bezoeken vóór de deuren van het middeleeuwse Sint-Janshospitaal voor enkele maanden sluiten wegens een grondige vernieuwing. De heropening staat gepland voor december 2023.
Maak ondertussen kennis met de vaste collectie in de andere locaties waarvan maar liefst 86 werken tot de Topstukkenlijst behoren. Musea Brugge levert grote inspanningen voor het beheer en de conservatie van waardevol cultureel erfgoed en dit illustreert nog maar eens het belang van BRUSK, de nieuwe tentoonstellingshal die dit jaar langzamerhand vorm zal krijgen en najaar 2025 opent.

Expo "Oog in oog met de Dood"

 

2. Februari

Tijdens de Valentijnsmaand wordt een gezellig avondje uit eten extra gesmaakt en waar kan dit beter dan in Brugge. Gastronomie is onlosmakelijk verbonden met de stad: kwalitatieve restaurants, gerenommeerde chefs, lokale foodies en streekgebonden producten. Flavourite Bruges, de vlag waaronder Brugge haar gastronomische troeven uitspeelt, organiseert dit jaar verschillende thema-maanden, al dan niet gepaard gaand met één of meerdere events. Culinaire honger? Volg dan zeker nauwgezet de Facebook- en Instagrampagina.

Meer suggesties van eten en drinken >

Gastronomie in Brugge

 

3. Maart

In de reeks ‘Het verhaal van Vlaanderen’ (te zien op Eén en VRT Max) wordt getoond wie de mensen waren die al tienduizenden jaren op het grondgebied leven dat we nu Vlaanderen noemen en hoe ze leefden. Met de medewerking van talloze historici en archeologen werden de puzzelstukken van het verleden samengelegd en krijgen we een verhelderend beeld van de rijke geschiedenis van deze regio én dus ook van Brugge. Geïnspireerd op deze visueel indrukwekkende documentaire ontwikkelt Visit Bruges i.s.m. Dienst Monumentenzorg een nieuwe wandelroute (in 6 talen) voor op de Visit Bruges route-app. Te volgen vanaf maart.

Meer over Het verhaal van Vlaanderen >

Het verhaal van Vlaanderen

 

4. April

Op zondag 2 april is de Markt dé plaats van afspraak voor wielerfanaten. Dan wordt het startschot gegeven van de 107e editie van de Ronde van Vlaanderen, een van de belangrijkste eendaagse wielerwedstrijden in België. Met de start van ‘Vlaanderens Mooiste’ is er voor Wielerstad Brugge een glansrol weggelegd. Ook de Classic Brugge-De Panne (22-23 maart) en de Elfstedenronde (11 juni) vormen een mooie meerwaarde voor de stad. 
De recreatieve fietser kan in Brugge en omgeving het ganse jaar door genieten. Met de eigen fiets of een huurfiets kun je niet alleen de binnenstad doorkruisen. Ook het groene polderlandschap rond Lissewege en Zeebrugge leent zich prima voor korte of lange fietstochten.

Meer fietsplezier >

De ronde van Vlaanderen

 

5. Mei

Elk jaar op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart trekt de Heilig Bloedprocessie door het historische centrum. Ruim 1700 deelnemers zingen, musiceren, dansen en acteren en brengen zo de Bijbelse verhalen – in het bijzonder het lijden van Jezus Christus - tot leven. In 2009 werd dit volkse gebeuren door de UNESCO als Immaterieel Cultureel Erfgoed erkend. Noteer alvast donderdag 18 mei 2023 met stip in de agenda.  

Heilig Bloedprocessie

 

6. Juni

Ook de Belgische biercultuur werd als Immaterieel Cultureel Erfgoed erkend. De Brugse artisanale brouwerijen De Halve Maan, Bourgogne des Flandres en Fort Lapin produceren jaarlijks menig liter gerstenat. Deze lokale bieren kunnen in één van de vele bruine kroegen of hippe bars geproefd worden. Grote bierfans raden wij zeker aan een bezoek te brengen aan het Brugs Bierfestival, dat op 10 en 11 juni in het BMCC plaatsvindt. Je kan er proeven uit het aanbod van zo’n 500 bieren van een 80-tal brouwerijen.

Meer bierweetjes >

Brugs Bierfestival in BMCC

 

7. Juli

Zomer staat voor velen gelijk aan festivals. Vaste waarde is het gezellige, kleinschalige Cactusfestival (7-8-9/07) in het feeërieke Minnewaterpark dat aan zijn 40e editie toe is. Tamino, The Libertines en Madrugada bevestigden alvast hun komst naar deze feestuitgave.  
Klinkende Kroegen is een unieke reeks zomerse optredens. Iedere woensdag in juli en augustus is er live muziek bij één van de vele kroegen in de Brugse binnenstad.

Cactusfestival

 

8. Augustus

De festivalzomer loopt door in augustus met MA Festival (4-13/08), dat een brede waaier aan oude muziek brengt, zowel in het Concertgebouw als in kerken en zelfs in Lissewege. Op het strand van Zeebrugge kan je je laten meeslepen door de uitbundige sfeer van WECANDANCE (5-6/08 & 12-13/08) gebaseerd op music, food en fashion en Bomboclat (25-26/08).
Het nieuwe, meerdaags kunstenfestival ‘Reiefestival’ (18-20/08) verbindt erfgoed met hedendaagse podiumkunsten. Het festival vindt plaats op verschillende openluchtlocaties op en rond de reien en focust op creaties rond het thema ‘geloof’.

Cultuur in Brugge

 

9. September

Op 10 september wordt Open Monumentendag georganiseerd. In Brugge - als enige stad in Vlaanderen - is het een feestweekend met een boeiende programmatie. Het Europese thema ‘Living heritage’ (immaterieel erfgoed) wordt in Vlaanderen naar ‘Met hart en ziel’ vertaald. De focus komt te liggen op de mensen, verhalen, culturele praktijken en tradities die al generaties lang verbonden zijn met ons bouwkundig en landschappelijk erfgoed.

Meer erfgoed >

Sint-Janshuismolen in Brugge

 

10. Oktober

Laatste kans om BODY WORLDS VITAL in het voormalige hospitaal op de site Oud Sint-Jan te bezoeken. Deze nieuwe tentoonstelling Body Worlds toont een unieke collectie geplastineerde, echte menselijke lichamen.  De expo (t.e.m. 5 november) wil een breed publiek informeren over de functies en ontwikkeling van het lichaam tot de invloed van ziektes en bepaalde levensstijlen. Audiogidsen ter beschikking in Nederlands, Frans, Duits en Engels.

BODY WORLDS VITAL

 

11. November

Tijdens de donkerste periode van het jaar ondergaat de stad een transformatie. De wonderlijke winterbeleving Wintergloed brengt licht en sfeer in de stad : gezellige kerstmarkten, kunstschaatspiste, winterbar, lichtparcours,…  Winkelstraten vol kerstverlichting en decoratie maken de eindejaarsinkopen extra aangenaam.

Alle info over winter in Brugge >

Wintergloed - Jan Darthet

 

12. December

Cultuur beleef je dag in dag uit in de Brugse cultuurhuizen - Concertgebouw, Stadsschouwburg, Magdalenazaal, Cactus Muziekcentrum, Kunstencentrum KAAP – met ook in 2023 een gevarieerde programmatie vol muziek, theater, dans, humor,…. Traditiegetrouw bundelen Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum de krachten voor December Dance, het festival voor hedendaagse dans. Meer info over dit grootste dansfeest van het jaar en andere dansvoorstellingen lees je op Dans in Brugge.

December Dance

* Onder voorbehoud van wijzigingen.