nl

Beau Séjour: een liefdesverklaring aan Zeebrugge

Cast Beau Séjour

Door de ogen van deze grotendeels West-Vlaamse cast krijgen we een blik op de veelzijdigheid van de Brugse badstad. We polsten bij een aantal van de acteurs naar hun liefde voor Zeebrugge:

 

Gene Bervoets - © NyklyN

Gene Bervoets (Maurice Teirlinck)

Was je bekend met Zeebrugge voor de opnames van Beau Séjour?

Ik heb een aantal zeer dierbare vrienden die afkomstig zijn uit Zeebrugge, namelijk Marc van Eeghem (V) en zijn broer Kurt. Marc was een van mijn beste vrienden onder de acteurs. Samen met Wim Opbrouck, ook een West-Vlaming, vormden wij dankzij Windkracht 10 een onafscheidelijk trio. En Marc vertelde regelmatig over z’n herinneringen aan de badplaats, de dingen die ze er deden. In de jaren ‘90 heb ik dan nog een andere vriend leren kennen, chef Wim Vandamme, die er het fantastische sterrenrestaurant, Maison Vandamme, had. Wij werden er regelmatig uitgenodigd en ik herinner me een paar memorabele feestjes. Maar Wim leerde me ook allerlei leuke plekjes kennen. Zo heb ik ’t Werftje ontdekt: overheerlijke garnaalkroketten, maar ook de lekkerste pintjes van België vind ik.

Is je beeld van Zeebrugge veranderd na de opnames?

Zeebrugge is de laatste 20 jaar sowieso ongelofelijk veranderd. Dat strand is echt op een onwaarschijnlijke manier aangelegd waarbij ik spontaan aan het woord ‘beschermd’ moet denken. Het is heel ruim, maar tegelijkertijd heb je een bepaald soort bescherming. Iets wat je in de andere kuststeden in België niet hebt.

Nu ik er een hele zomer tijd gespendeerd heb, leerde ik ook de marine kennen. Dat is een onwaarschijnlijke familie, waar we tijdens de opnames heel fijn deel van mochten uitmaken. Hun schepen leren kennen was tevens een jongensdroom, naast de helikopters ten tijde van Windkracht 10. Ik heb er tijdens patrouilles echt mijn ogen open getrokken. Vandaar dat ik meen dat het voor mij een andere stad is geworden sinds Beau Séjour. Het is meer een ‘thuis’ geworden.

Hoe vang jij Zeebrugge in 1 woord?

In één woord is zoiets onmogelijk. Zeebrugge biedt zowel oud als nieuw, natuur én industrie. Die twee werelden: een volwaardige badplaats met hele leuke plaatsen waar je kan logeren en genieten van een leuke vakantie, maar tegelijkertijd ook een industrie die heel erg tot de verbeelding spreekt. En dat alles op een boogscheut van het prachtige Brugge. Op het moment dat wij er aan het filmen waren, was men bezig met de plaatsing van de nieuwe sluis. Die onwaarschijnlijk grote blok staal en beton zien passeren was zo fascinerend om te zien! Ik ben bij de haven van Antwerpen opgegroeid en die scheepsbouw heeft een ongelofelijke indruk op mij achter gelaten. Als kind wist ik niet wat ik zag. Hetzelfde gevoel kwam terug toen ik die sluis zag passeren.

Mocht je iets kunnen toevoegen aan Zeebrugge, wat zou dat zijn?

Zeebrugge heeft een bepaald soort eigenheid en telt genoeg locaties die een bezoek waard zijn. Ik zou eigenlijk niets kunnen toevoegen. Als je de knop omdraait om alleen maar te genieten van zon, zee en strand vind je in Zeebrugge een goeie match. Maar ook de wereldhaven en de cruiseterminal zijn heel interessant, samen met de toch indrukwekkende Thorntonbank. Zeebrugge is een plek die vandaag heel veel mogelijkheden biedt, maar tegelijkertijd voel je er ook het verleden. Persoonlijk vind ik dat een heel fijn en apart gevoel.

Hoe is het met je West-Vlaams gesteld?

Stief goed é!

Ik vind, en dat zeg ik niet om te slijmen, het West-Vlaams de mooiste taal van België. Ik kwam altijd met heel veel liefde en goesting naar de kust, voor mij altijd een plek met een streepje voor op andere plaatsen in België. En daar hoort ook die prachtige taal bij.

Zeebrugse hersenbrekers:

 • Garnaalkroketten of vissoep
 • Mosselen of kabeljauw
 • Zomer of winter: de winter is fantastisch aan de kust, maar ik houd het toch op de zomer aangezien Beau Séjour er in de zomer werd gedraaid. We hebben er hele mooie beelden kunnen draaien, met de kleuren van de zomer.
 • Zonnebaden of zwemmen
 • Surfen of zeilen: voor de opnames heb ik leren zeilen. Gelukkig had ik een leraar die ook mijn stand-in was en ondertussen een goeie vriend is geworden. En dat is alleen maar positief, want ik heb dus zelf geen boot nodig om regelmatig te gaan zeilen. Dat kan ik samen met hem en zijn vrouw doen, de liefste en warmste mensen.
 • Visser of visverkoper: zeker visser! Mijn pet af voor vissers, dat is het meest ondergewaardeerde en het moeilijkste beroep ter wereld denk ik.
 • Brugge of Zeebrugge: Brugge is mooi, maar ik zou nooit Brugge kiezen om dan eens naar Zeebrugge te gaan. Wel gegarandeerd andersom: ik zou naar Brugge vluchten als Zeebrugge me op een of andere manier te veel wordt.
 • Zeebrugge telt tal van mooie plekken, waar ik echt van ben gaan houden. Het is aan me blijven plakken door de reeks en een soort tweede thuis geworden.

 

Emilie De Roo - © NyklyN - Beau Séjour

Emilie De Roo (Esther Teirlinck)

Was je bekend met Zeebrugge voor de opnames van Beau Séjour?

In een ver verleden werkte ik nog als verkoopster en moest ik veel de baan op. Ook Zeebrugge behoorde tot mijn regio en op die manier kwam ik er dus veel. Het was dus geen onbekend terrein voor mij.

Is je beeld van Zeebrugge veranderd na de opnames?

Ik woon aan het station van Hansbeke en was aangenaam verrast dat een rechtstreekse treinverbinding me tot in Zeebrugge bracht. En dan nog tot pal op het strand, bij wijze van spreken. Wat ik ook niet wist is dat er een leuke speelboot op het strand staat, waar de kinderen zich kunnen uitleven. Ook het eten in ’t Werftje leerde ik dankzij Beau Séjour kennen, een geslaagde combi van volks café en heel lekker restaurant. Samen met die rechtstreekse treinverbinding goed voor een leuke uitstap met mijn kinderen. Of om mijn voornemen om te leren surfen in de praktijk te brengen, want ook de hippe surfclub was een van mijn ontdekkingen.

Hoe vang jij Zeebrugge in 1 woord?

Moeilijke opgave, maar als ik moet kiezen ga ik voor ‘marine’. Vooral omdat ik er, door mijn personage dat marinier is, heel veel tijd heb doorgebracht. Voor mij was dat dan ook dé ontdekking. Als acteur heb je soms het privilege om op plekken te komen die voor andere mensen niet toegankelijk zijn. Het was een fijne ervaring om op die boot te komen en de sfeer op te snuiven. Hoewel de scènes voornamelijk op een aangemeerde boot werden gefilmd, om schokkende beelden te vermijden, zijn we als oefening toch eens gaan varen en dat was supertof.

Mocht je iets kunnen toevoegen aan Zeebrugge, wat zou dat zijn?

Zeebrugge telt zoveel oude gebouwen en loodsen, daar een creatieve ontmoetingsplek van maken met de mogelijkheid om er iets te eten en drinken lijkt me een meerwaarde. Ook handig wanneer het tijdens je verblijf aan de kust regent!

Hoe is het met je West-Vlaams gesteld?

Hoewel ik zelf uit Lotenhulle kom, heb ik toch een grote band met West-Vlaanderen. Ik ben naar de kunsthumaniora in Brugge geweest en daardoor heb ik naast veel familie in West-Vlaanderen, ook veel West-Vlaamse vrienden. Ook als deeltje van Kenji Minogue heb ik mijn liefde voor het dialect wel bewezen. Mijn favoriete woorden? Tjoolder en sebedeze.

Zeebrugse hersenbrekers:

 • Garnaalkroketten of vissoep: het smeuïge van een garnaalkroket, dat blijft top
 • Mosselen of kabeljauw: allebei want ik ben een visliefhebber
 • Zomer of winter:  echt wel de zomer. Wij gaan elk jaar op reis naar de kust, ook afgelopen zomer en dat was de beste vakantie ever. We vinden het leuk dat er dan zoveel vrienden op bezoek kunnen komen. Ik ben ook zo’n mama die papieren bloemetjes maakt op het strand. Het is iets uit mijn kindertijd dat ik afgelopen zomer doorgaf aan mijn kinderen.
 • Zonnebaden of zwemmen: ik ben een echte waterrat
 • Surfen of zeilen
 • Visser of visverkoper: ik kan me voorstellen dat een visser veel fijne momenten beleeft op een boot, naast de noeste arbeid die deze job inhoudt natuurlijk. Het romantische van zo’n klein vissersbootje, alleen op de grote zee, spreekt me wel aan.
 • Brugge of Zeebrugge: laten we voor Zeebrugge gaan. Brugge is al lang ontdekt en Zeebrugge nog niet.

 

Titus De Voogdt - © NyklyN - Beau Séjour

Titus De Voogdt (Vinnie Scheepers)

Was je bekend met Zeebrugge voor de opnames van Beau Séjour?

Neen, ik heb een boot in Nieuwpoort liggen, dus je vindt mij meer op de zee dan langs de kust.

Is je beeld van Zeebrugge veranderd na de opnames?

Ja, want door de opnames leerde ik Zeebrugge kennen en zie ik dat het meer te bieden heeft dan op het eerste zicht. DOKS, de winkel van antiquair Paul De Grande bijvoorbeeld. Zeebrugge straalt keihard authenticiteit uit.

Hoe vang jij Zeebrugge in 1 woord?

Écht. Echt hé!

Mocht je iets kunnen toevoegen aan Zeebrugge, wat zou dat zijn?

Misschien een echt dorpsplein met cafeetjes.

Hoe is het met je West-Vlaams gesteld?

Goed denk ik, mijn papa is een West-Vlaming en ik heb gestudeerd in Gent, de officieuze hoofdstad van West-Vlaanderen, dus het lukt me nog om het dialect te spreken.

Zeebrugse hersenbrekers:

 • Garnaalkroketten of vissoep: vissoep zonder garnalen (ik ben allergisch aan garnalen)
 • Mosselen of kabeljauw
 • Zomer of winter
 • Zonnebaden of zwemmen: zowel zonnebaden als zwemmen
 • Surfen of zeilen
 • Visser of visverkoper
 • Brugge of Zeebrugge

 

Greet Verstraete - © NyklyN - Beau Séjour

Greet Verstraete (Britt Teirlinck)

Was je bekend met Zeebrugge voor de opnames van Beau Séjour?

Ja, ik ben afkomstig uit West-Vlaanderen (Diksmuide).  Als kind gingen we vaak naar het strand, ook naar dat van Zeebrugge. Het is er altijd minder druk en je hebt er niet alleen hoogbouw en strand maar ook duinen, volop idyllische plekken. Zeebrugge bleek ook ideaal omdat we veel privacy hadden tijdens de shoots.

Is je beeld van Zeebrugge veranderd na de opnames?

Nee, mijn beeld werd nog eens herbevestigd. Als volwassene zie ik verschillen tussen de badsteden, met Zeebrugge als buitenbeentje.

Hoe vang jij Zeebrugge in 1 woord?

A-typisch! Hopelijk beseft men goed dat Zeebrugge net hierdoor zo aantrekkelijk is.

Mocht je iets kunnen toevoegen aan Zeebrugge, wat zou dat zijn?

Men moet inzetten op schoonheid en kwaliteit, op authenticiteit, op de natuur, op de gezelligheid. De strandbar van de surfclub is een toffe locatie, zou leuk zijn om daar in de winter met een warm drankje op een schapenvelletje naar de zee te kunnen kijken.

Hoe is het met je West-Vlaams gesteld?

Ik ben West-Vlaamse maar tijdens mijn studies hoorde ik het dialect lange tijd niet. Daarom kan ik nu vlot overschakelen, al praat ik met mijn familie nog steeds West-Vlaams. Ik vind het een mysterieus dialect, er bestaat geen handleiding voor deze taal met z’n eigen logica.

Zeebrugse hersenbrekers:

 • garnaalkroketten of vissoep
 • mosselen of kabeljauw
 • zomer of winter: Zeebrugge is in zowel zomer als winter aantrekkelijk mooi
 • zonnebaden of zwemmen: In Zeebrugge wil ik zowel zonnebaden (opwarmen) als zwemmen (afkoelen)
 • surfen of zeilen: ik denk niet dat surfen iets voor mij is en ik word misselijk op een boot dus ook voor zeilen pas ik.
 • visser of visverkoper: verkoper, want ik heb geen zeebenen
 • Brugge of Zeebrugge: beide! In de voormiddag door Brugge lopen en de namiddag in Zeebrugge doorbrengen met mosseltjes en een goed glas wijn.

 

Lize Feryn - © NyklyN - Beau Séjour

Lize Feryn (Alice Teirlinck)

Was je bekend met Zeebrugge voor de opnames van Beau Séjour?

Ik was er in elk geval nog niet vaak geweest, een keer al voor WeCanDance. Zeebrugge is ook niet meteen de eerste plek die bij me opkomt als ik aan de kust denk. Maar ik was wel aangenaam verrast door de schoonheid van de badplaats.

Is je beeld van Zeebrugge veranderd na de opnames?

Best wel, aangezien ik Zeebrugge voordien niet zo goed kende. Het leuke aan opnames is dat ze je naar plaatsen brengen waar ik anders misschien nooit zou komen. Zeebrugge was zo’n plaats die me echt verrast heeft. Ik ben vooral fan van het uitgestrekte strand, dat zo anders is dan het beeld dat ik had van de Belgische kust. Een aanrader dus voor mensen die op zoek zijn naar rust en natuur, een ander soort beleving dan de toeristische drukte aan de kust.

Hoe vang jij Zeebrugge in 1 woord?

Moeilijk want één woord dekt nooit de lading, maar als het moet dan zou ik voor ‘rust’ gaan.

Mocht je iets kunnen toevoegen aan Zeebrugge, wat zou dat zijn?

Helemaal niets. Je moet naar elke plek gaan met de juiste bedoeling. Om een dagje te shoppen, kies je sowieso een andere plek. Maar wil je rust of natuur, dan is Zeebrugge een prima keuze.

Hoe is het met je West-Vlaams gesteld? 

Ik heb nooit met een mega West-Vlaams accent gepraat. Maar wat ik wel altijd deed en nog doe, zijn mijn g’s en h’s achterwege laten of mijn eindklanken inslikken. Het was best gezellig om tijdens de opnames nog eens mijn dialect te spreken, maar wat je hoort is een beetje gekuist West-Vlaams.

Zeebrugse hersenbrekers:

 • Garnaalkroketten of vissoep: garnaalkroketten zijn echt mijn favoriet. Dat was ook het enige dat ik altijd mocht kiezen van mijn mama als we vroeger naar de frituur gingen, naast de frietjes uiteraard.
 • Mosselen of kabeljauw
 • Zomer of winter
 • Zonnebaden of zwemmen:
 • Surfen of zeilen
 • Visser of visverkoper
 • Brugge of Zeebrugge: moeilijke keuze maar Brugge vind ik echt heel mooi, dus ik ga toch voor de stad!