nl

'BRUSK', een nieuwe tentoonstellingshal voor Brugge

BRUSK - Museumsite

Brugge staat al jaren bekend als een van de meest succesvolle toeristische trekpleisters. Met de bouw van een nieuwe tentoonstellingshal en de aanleg van een nieuwe, hoogwaardige kunstsite in het hart van de historische binnenstad investeert de stad in een innovatief, hedendaags kunstbeleid. Zowel in de beleidsdoelstellingen van de Stad Brugge als in deze van Musea Brugge stond de realisatie van een nieuwe museum- en kunstsite als topprioriteit genoteerd. De beoordelingscommissie koos voor het ontwerp van en de samenwerking tussen ontwikkelaar CIT Red en het ontwerpteam onder leiding van Robbrecht en Daem architecten en Olivier Salens architecten.


‘BRUSK’ is de naam

Met die naam wil Musea Brugge zich krachtdadig en vernieuwend op de kaart plaatsen, passend in het hedendaags cultuurbeleid. BRUSK is een acroniem met veel mogelijkheden; het kan bijvoorbeeld staan voor Brugge + Stimulans + Kunst(en) of + Schone + Kunsten of + Stedelijke + Kunsthal of + Stedelijk + Kunstencentrum, enz… Met BRUSK zal de stad inzetten op innovatieve tentoonstellingen, inclusief hedendaagse mogelijkheden op het vlak van de presentaties.

BRUSK - Big Exhibition Hall


Het ontwerp

BRUSK komt op de site Garenmarkt, net naast het Groeningemuseum. In totaliteit gaat het om een site van 20.000m² die attractief en publiek toegankelijk zullen zijn. De twee tentoonstellingszalen worden één niveau opgetild en van elkaar gescheiden door een publiek doorwaadbare passage, zodat een heel open, transparant en vrij toegankelijk gelijkvloers ontstaat.
BRUSK’s tentoonstellingszalen onderscheiden zich in het museale landschap sterk met enerzijds een natuurlijke lichtinval (uit het noorden, precies zoals het licht ook in het klassieke kunstenaarsatelier binnenvalt), en anderzijds de unieke hoogte van de ruimtes (die de historische herinnering van een kerk of kathedraal in zich heeft). BRUSK breekt zo met de trend van musea en museale ruimtes om natuurlijk licht te schuwen en bijna uitsluitend voor kunstmatig licht te kiezen.
Uit respect voor die naburige gebouwen zal BRUSK de bestaande zichtassen volledig vrijwaren: de historische skyline blijft onveranderd. Het gebouw kondigt zich niet vanuit de hoogte aan, men ontdekt het al wandelend.
Het ontwerp houdt bovendien ook rekening met de hedendaagse normen rond duurzaamheid. BRUSK wordt integraal bekleed met donkergroene elektriciteitsopwekkende glasschaliën die het gebouw van duurzame energie voorzien. De groene kleur van de glasplaten versterkt het omliggende groen van het nieuwe, aanpalende park.

BRUSK - Maquette


Masterplan museumsite

Brugge investeert de komende jaren in een indrukwekkend masterplan in de binnenstad. Naast de bouw van BRUSK, wordt ook het hart van de museumstad aangepakt en krijgt de volledige site een make-over door middel van een nieuw park, waarbij ook het Groeningemuseum een essentiële renovatie zal ondergaan. Ook het nieuwe ‘Musea Brugge Centrum voor Collectieonderzoek’ of de plek voor verdiepend wetenschappelijk onderzoek krijgt een waardevolle plek.

BRUSK en de omgevende museumsite worden geen plaats voor een vluchtig bezoek, maar een nieuwe creatieve, artistieke ‘hub’ in de stad; een plek waar verschillende kunstvormen tot volle bloei kunnen komen.

Meer info over BRUSK op MuseaBrugge.be >

BRUSK

Flanders - State of the art