Overslaan en naar de inhoud gaan
Brugge per koets
Rijden Kindvriendelijk Outdoor

Ontdek Brugge op een romantische en gemoedelijke manier. Laat je meenemen door een van de dertien koetsen langs kronkelende kasseiwegen, eeuwenoude bruggen, de Brugse reien, majestueuze en gezellige pleinen… allemaal op het gezellige ritme van paardenhoeven! De koetsen vertrekken op de Markt (woensdagochtend op de Burg) en nemen je een halfuur lang mee langs enkele highlights van Brugge, terwijl de koetsier je meer uitleg geeft over wat je onderweg ziet. Vaste stop is het Wijngaardplein nabij het Begijnhof, waar de paarden een korte rustpauze krijgen en je zelf ook even de benen kan strekken. Eindigen doe je op de Markt.

Lees ook de meest gestelde vragen over een koetsrit in Brugge. Je vindt er alles wat je wilt weten over de koetstocht zelf, de koetsen en de Brugse paarden.  

Openingsuren

Tarieven

Prijs per koets

€ 70,00
Max. 5 personen

Locatie

Markt , 8000 Brugge

Openen in Google Maps

Dichtstbijzijnde bushalte:
502817 Brugge Dijver

Dichtstbijzijnde treinstation:
Station Brugge

Dichtstbijzijnde parking:
Parking Pandreitje

Brugge per koets

Markt , 8000 Brugge

  

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de koetsritten, de paarden of de prijs van een koetsrit in Brugge? Kies hieronder het onderwerp van je vraag (bv. "Over de koetstocht") en vind je antwoord in een handomdraai.

De paardenkoetsen staan aan de westzijde van de Markt, de opstapplaats is ter hoogte van de Sint-Amandsstraat. Op woensdagochtend gaat de wekelijkse groente- en fruitmarkt door op de Markt. De koetsen vertrekken daarom die ochtend vanaf de Burg, het plein dat direct naast de Markt ligt. 's Middags vertrekken de koetsen dan weer vanaf de Markt.

Koetstochten werken net zoals een taxi. Je wacht op de Markt tot er een koets vrij is en dan kan je opstappen. Zie je geen koetsen? Geen nood, dan zijn ze even allemaal op stap. Er zijn 13 koetsen in totaal. Blijf dus gewoon even wachten tot er eentje terugkeert.

Markt Brugge

Start & einde: Markt

Burg Brugge

Start & einde: Burg (woensdagochtend)

Wijngaardplein

Halte Wijngaardplein

Koetstochten zijn het hele jaar door dagelijks mogelijk vanaf ten vroegste 9.00u tot ten vroegste 18.00u en ten laatste 22.00u (in de periode 15/7 tot en met 31/8 tot uiterlijk 23.00u). Koetsiers kunnen afwijken van deze rijtijden, in functie van het weer en de vraag ter plaatse. In het kader van paardenwelzijn worden er geen koetstochten aangeboden op dagen waarop de temperatuur boven de 30°C stijgt.

De koetsen vertrekken van op de Markt (woensdagochtend van op de Burg) en nemen je een halfuur lang mee langs enkele highlights van Brugge. Alle koetsiers volgen een vast parcours met vertrek en einde op dezelfde locatie. Van dit standaardtraject kan worden afgeweken bij bepaalde evenementen die een impact hebben op de mobiliteit in de stad, dit wordt vooraf gecommuniceerd onder ‘Belangrijke info’ op de pagina ‘Reizen naar en in Brugge’. Ook wegenwerken kunnen aanleiding geven tot aanpassing van het traject.

Wanneer je op voorhand een koetstocht reserveert kan je wel een ander vertrekpunt kiezen. Dit moet dan wel een locatie met vast adres zijn, zoals een hotel of restaurant. Je wordt opgehaald op je zelfgekozen vertrekpunt en de koetsier vervoegt zo snel mogelijk het standaardtraject.

Je kan ook een speciale rondrit aanvragen, bijvoorbeeld in kader van een huwelijk of evenement. De rit wordt dan aangepast aan jouw wensen. Hiervoor moet je tijdig een schriftelijke vergunningsaanvraag indienen bij de Stad Brugge. Pas wanneer je daarop gunstig advies krijgt, kan je een reservatie maken.

Op de website van de Brugse koetsiersvereniging lees je meer over hoe je een (speciale) koetstocht reserveert
 

De koetsen in Brugge volgen allemaal een vast traject met vertrek en einde op dezelfde locatie: de Markt (woensdagochtend van op de Burg). Onderweg bewonder je een aantal van Brugges hoogtepunten waaronder:

De koetsier maakt een rondrit van 30 minuten in de Brugse binnenstad. Halverwege is een vaste stop op het Wijngaardplein nabij het Begijnhof. Hier krijgen de paarden een korte rustpauze en kan je zelf ook even de benen strekken.

De koetstocht duurt een half uur. Halverwege is een vaste stop op het Wijngaardplein nabij het Begijnhof. Hier krijgen de paarden een korte rustpauze en kan je zelf ook even de benen strekken.

De koetsen zijn open rijtuigen en niet overdekt. Bij plotse regen kan de koets wel overkapt worden. De koetsiers hebben ook dekens in het rijtuig, zodat je bij wat kouder weer toch lekker warm kan blijven tijdens de koetsrit.

De koetsier geeft waar mogelijk uitleg tijdens de koetsrit. De meeste koetsiers zijn meertalig en spreken vlot Nederlands, Frans en Engels. Sommigen spreken ook een woordje Duits en/of Spaans.

Er is geen aanbod op kindermaat. De koetsrit wordt qua parcours en uitleg niet aangepast op maat van kinderen, maar de beleving van een koetstocht op zich is wel iets waar kinderen van genieten: in de koets klimmen, de aanwezigheid van het paard, geluid van de paardenhoeven, op de foto gaan met het paard, kijken hoe het koetspaard eten en drinken krijgt tijdens de rustpauze.

De prijs van een ritje met een paardenkoets in Brugge lees je hogerop deze webpagina. Er zijn geen kortingen. Wel kan je ter plaatse afspreken met andere bezoekers om een koets te delen. Er kunnen maximaal 5 personen in een koets.

Standaardritten met vertrek vanaf de Markt (woensdagochtend: Burg) kunnen niet gereserveerd worden. Koetstochten op aanvraag met vertrek vanaf een locatie met vast adres (bv. hotel, restaurant...) zijn wel mogelijk via een rechtstreekse aanvraag bij de Brugse koetsiersvereniging.

Je kan ook een speciale rondrit aanvragen, bijvoorbeeld wanneer je een romantische koetstocht wil in kader van een huwelijk. De rit wordt dan aangepast aan jouw wensen. Hiervoor moet je tijdig een schriftelijke vergunningsaanvraag indienen bij de Stad Brugge. Pas wanneer je daarop gunstig advies krijgt, kan je een reservatie maken.

Op de website van de Brugse koetsiersvereniging lees je meer over een hoe je een (speciale) koetstocht reserveert.

Er zijn 13 koetsen, die elk maximum 5 personen kunnen vervoeren. De koetsen zijn voorbehouden voor individuele bezoekers en kunnen niet gereserveerd worden door groepen. Je kan echter wel een rondrit boeken met De Brugse Paardentram. De Brugse Paardentram heeft diverse trams die samen max. 40 personen kunnen vervoeren. Een paardentram lijkt een beetje op een huifkar. 

Je betaalt ter plaatse bij de koetsier, met bankkaart (Bancontact) of cash. Er bevinden zich enkele bankautomaten in de buurt van het vertrekpunt.

Er rijden 13 koetsen rond in Brugge. Het zijn allemaal dezelfde open rijtuigen met mogelijkheid om de kap naar boven te doen bij regenweer. De koetsen zijn allemaal bij dezelfde firma gemaakt. Wel zijn er verschillen in de kleur van de koetsen.

De rijtuigen zijn niet rolstoeltoegankelijk. Er is een smalle opstap om in de koets te raken.

Maximum vijf mensen kunnen plaatsnemen in een koets.

In Brugge staat het welzijn van de paarden op de eerste plaats. Er is daarom een uitgebreide reglementering die het welzijn, de verzorging en de werking van de Brugse koetspaarden regelt. Het reglement kwam midden jaren '90 tot stand in overleg met GAIA, de Global Action in the Interest of Animals vzw. GAIA is de invloedrijkste en een van de meeste bekende dierenrechtenorganisaties in België.

Het reglement ziet nauwgezet toe op de gezondheidstoestand van de koetspaarden en hun werk- en rusttijden. Het reglement bepaalt onder meer dat:

  • de paarden die voor het maken van rondritten of excursies worden ingezet maximaal acht uren per dag effectief mogen werken. Daarbij geldt dat:
    • er tijdens rondritten tien minuten halt wordt gehouden op de stopplaats aan het Begijnhof (op het Wijngaardplein). 
    • er tijdens excursies na elk gereden uur een kwartier rust wordt ingelast.
    • de rust- en wachttijden niet als werktijd in aanmerking worden genomen.
  • de paarden tijdens hun rustperiodes zoveel mogelijk moeten worden beschermd tegen al te felle zon en de gelegenheid moeten krijgen om vers en koel water te drinken. Op het Wijngaardplein staat daarom een speciale pomp (in de vorm van een paardenhoofd zelfs).
  • de paarden vanaf 25 graden in de schaduw aangepast voedsel krijgen met elektrolyten die extra zout en mineralen bevat (paardenslobber). Ook worden de paarden regelmatig afgekoeld en in de schaduw gezet bij de halteplaatsen.
  • er vanaf 30 graden in de schaduw geen koetstochten worden georganiseerd. 

Bij hoge temperaturen kunnen koetsritten preventief afgelast worden. Dit wordt gecommuniceerd op het Facebookkanaal van Visit Bruges

Wanneer de koetsen na zonsondergang rijden, moeten de paarden aan hun benen voorzien zijn van reflecterende banden.

Leuk om te weten: er zijn een 80-tal paarden, die in een beurtrolsysteem de 13 koetsen van Brugge trekken. Er is dus zeker voldoende rust voor de dieren na een dag werken.
 

Er zijn verschillende paardenrassen, maar het merendeel van de Brugse koetspaarden komt uit Roemenië. Dat zijn van nature rustige paarden, met een kalm karakter (geen hengsten). Het gaat vaak om wat oudere paarden. Eens overgebracht naar Brugge gaat het paard een proefperiode in om te kijken of het dier goed kan aarden in het verkeer. Wanneer dat het geval is wordt een paard verder opgeleid tot koetspaard.

Elk paard moet identificeerbaar zijn met een microchip, een erkend paspoort met grafisch signalement en medicatiedocument, en geregistreerd zijn in een centrale databank.

Er zijn meerdere paardenstallen, die allemaal in de directe omgeving van de Brugse binnenstad liggen.

De Brugse koetspaarden worden zeer goed verzorgd. Zonder paarden zijn koetstochten in Brugge immers niet mogelijk en dus primeert het dierenwelzijn. In Brugge is daarom een uitgebreide reglementering die het welzijn, de verzorging en de werking van de Brugse koetspaarden regelt. Het reglement kwam midden jaren '90 tot stand in overleg met GAIA, de Global Action in the Interest of Animals vzw. GAIA is de invloedrijkste en een van de meeste bekende dierenrechtenorganisaties in België.

In het reglement staat onder andere dat de koetspaarden jaarlijks verplicht onderzocht worden door een dierenarts, waarna een attest moet worden voorgelegd dat het paard in goede gezondheid verkeert. Zieke of voor de dienst ongeschikte paarden mogen niet ingespannen worden. Daarnaast moet een dierenarts toegestaan worden om ten allen tijde een paard te onderzoeken. Ook de werktijden, rustperiodes en wat te doen bij warm weer zijn allemaal vastgelegd.

Wanneer de koetspaarden niet aan het werk zijn in de binnenstad, vertoeven ze in een van de stallen in de directe omgeving van de Brugse binnenstad. De infrastructuur en uitrusting van die stallen verschilt, maar sowieso krijgen de paarden er goed te eten en hebben ze zowel binnen als buiten voldoende ruimte. Soms komt ook de hoefsmid langs voor de verzorging en controle van de hoeven.

Interessant om te weten is dat elke koets zes verschillende paarden heeft, die in een beurtrol de koets trekken. Er is dus zeker voldoende rust voor de dieren na een dag werken.

De koetsiers bouwen een hechte band op met de dieren en na hun carrière als Brugs koetspaard genieten de paarden van hun welverdiend pensioen. Tot ze sterven worden ze verzorgd door hun eigenaren.
 

Je mag de koetspaarden niet aanraken, tenzij je toestemming krijgt van de koetsier. Een foto of selfie met de paarden is geen probleem.

Dat hangt af van de grootte van jouw hond. Je vraagt dit dus best op voorhand bij de koetsier. Kleine honden mogen mee op de schoot.

Op de koets is geen plaats voorzien voor bagage. Er zijn op de vertreklocatie geen lockers of opslagfaciliteiten voorzien. Op de Markt vind je wel bagagekluizen in het Historium. Ook in het treinstation kan je bagage in een locker achterlaten. Een handtas of kleine rugzak kan je wel meenemen aan boord.

Het is niet mogelijk om aan het vertrekpunt op de Markt (woensdagochtend: Burg) een kinderwagen achter te laten. Wel kan je tegen betaling gebruikmaken van de bagagekluizen van het Historium, dat zich eveneens op de Markt bevindt. De prijs is afhankelijk van de grootte en de huurperiode van de locker.

Het antwoord op je vraag niet gevonden?

Geen probleem! Neem contact met ons op en we helpen je graag verder bij het beantwoorden van je vraag.

Vaak gecombineerd met

ENGIE Dwars door Brugge

ENGIE Dwars door Brugge

Kindvriendelijk
Sport en ontspanning
Op zondag 12 mei vindt ENGIE Dwars door Brugge plaats; een stadsloop door het historische centrum van het prachtige Brugge. Traditiegetrouw...
Lees meer
Bella & Basiel

Bella & Basiel

Rustige gastenkamer centrum Brugge :Tijdens een comfortabel verblijf in B&B 'Bella en Basiel' vindt u op 10 minuten wandelafstand alle...
RIJKEPIJNDERSSTRAAT 7, 8000 Brugge
Lees meer