Overslaan en naar de inhoud gaan
Architectuur Concertgebouw Brugge

Architectuur

Het Concertgebouw is in vele opzichten één van de visitekaartjes van de Gentse architecten Paul Robbrecht en Hilde Daem. De betonnen concertzaal valt op in de historische context. De compositie is onregelmatig, maar de uniforme bekleding van de gevels en het dak wekken de indruk van een monolithisch object. De kleur van die bekleding (duizenden terracotta tegels) werd door de architect heel precies gekozen: een diep getemperd bloedrood dat herinnert aan de terracottatinten van de verweerde dakpannen van Brugge. Het belangrijkste aspect van een concertgebouw is natuurlijk de akoestiek, en wat dat betreft behoort de Brugse concertzaal tot de beste ter wereld, onder meer dankzij de meer dan 4500 veren die het gebouw dragen (om de trillingen van de tunnel onder het Zandplein te neutraliseren), speciaal geïsoleerde ramen en een wandbekleding met pleisterpanelen.

Concertgebouw Concertzaal

Concertzaal

De Concertzaal biedt plaats aan 1289 mensen en wordt wereldwijd geroemd voor haar akoestiek en innovatieve ontwerp. Bepalend voor het ontwerp was de vraag om de zaal zowel voor grote concerten als voor opera’s, muziektheater of dans in te kunnen zetten. De architecten Robbrecht en Daem concentreerden zich van bij hun eerste ontwerp op de akoestische kwaliteiten van het gebouw. Veel architecturale elementen zijn in functie hiervan ontwikkeld. Zo is het gebouw op veren geplaatst om trillingen van de omgeving te neutraliseren, de vorm van de Concertzaal is ontworpen voor de juiste akoestiek en de geribde structuur aan muren en balkons zorgen voor een gelijkmatige spreiding van de geluidsgolven. De maximale afstand tot de scène is nergens meer dan 30 meter, dit zorgt voor intimiteit en intense artistieke ervaringen.

Ontdek de verschillende ruimtes van het Concertgebouw met de virtuele rondleiding!

Concertgebouw Circuit

Concertgebouw Circuit

Uniek belevingsparcours vol kunst. Tijdens het parcours kan je de moderne architectuur, hedendaagse kunstcollectie van het Concertgebouw en fototentoonstellingen bezichtigen. Sla met de interactieve klankinstallaties zelf aan het musiceren. Er zijn 80 audioguides met koptelefoon beschikbaar in de Inkomhal voor wie de geluidskunst nog intenser wil ervaren. Op dakterras kan je genieten van het unieke uitzicht over de historische kern van werelderfgoedstad Brugge tot aan de kust. Het ideale startpunt dus om een bezoek aan Brugge mee te beginnen.

Ontdek het Concertgebouw tijdens een parcours met kunst en architectuur! Alle info voor je bezoek vind je hier!

Kamermuziekzaal in Concertgebouw

Kamermuziekzaal

De Kamermuziekzaal is een charmante zaal met perfecte akoestiek, geschikt voor kleinere, intieme concerten. De Kamermuziekzaal heeft ruim 320 zitplaatsen op drie niveaus en combineert het heden met het verleden in haar speciale structuur en vorm. De schuin oplopende balkons rond de scène roepen de sfeer op van een Italiaans palazzo. Als publiek zit je als het ware op schoot bij de artiesten en beleef je alles vanop de eerste rij.