Overslaan en naar de inhoud gaan
Heilig Bloedprocessie 2024
Gratis Kindvriendelijk Erfgoed en historie Stoeten en processies Religie

Elk jaar trekt op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart de Heilig Bloedprocessie door de historische binnenstad van Brugge. De Heilig Bloedprocessie is ontstaan in 1304 als uitdrukking van dankbaarheid en geloof. Het overheersende thema is de herinnering aan het lijden van Jezus Christus. De Bijbelse verhalen vormen de basis van de processie. Thematisch is de Heilig Bloedprocessie opgesplitst in vier delen. De evocatie begint met het Oude Testament, van de Schepping tot het Rorate. Vervolgens komt het Nieuwe Testament aan bod, van de Geboorte in Bethlehem tot Pinksteren. Het derde deel verhaalt hoe de relikwie van het Heilig Bloed in Brugge terechtkwam. In het laatste deel begeleiden de leden van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed het schrijn waarin de kostbare relikwie is opgeborgen.

Ruim 1800 deelnemers zingen, musiceren, dansen en acteren. De stijl van de processie herinnert aan de Bourgondische tijd waarin gilden, ambachten, broederschappen en rederijkerskamers instonden voor de vertolking van de taferelen. In 2024 trekt de processie door de straten op donderdag 9 mei 2024 vanaf 14.30 uur (start aan de Dijver). Je kan eender waar gratis langs het parcours plaatsnemen. Je kan er ook voor kiezen om tegen betaling een plaatsje op een zitbank of tribune te reserveren.

In 2024 bewandelt de Heilig Bloedprocessie het volgende parcours: Dijver – Gruuthusestraat – Guido Gezelleplein – Mariastraat – Simon Stevinplein – Steenstraat – Zuidzandstraat – ’t Zand – Hauwerstraat – Maagdenstraat – Smedenstraat – ’t Zand – Noordzandstraat – Geldmuntstraat – Markt.

De Heilig Bloedprocessie staat op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO-werelderfgoed).

Toegankelijkheid De Heilig Bloedprocessie wil toegankelijk zijn voor alle toeschouwers. Personen met een handicap of in armoede kunnen tickets aan verminderd tarief aankopen.Bovendien werkt de organisatie van de processie opnieuw samen met de erfgoedapp. Via deze app kun je de processie gratis meevolgen via audiodescriptie of met filmpjes in Vlaamse gebarentaal die eveneens ondertiteld zijn. Ten slotte is voor wie niet naar het centrum Brugge zelf kan afzakken de mogelijkheid om een live-uitzending van de processie te volgen via FocusWTV. 

Openingsuren

09 MEI 2024
Van 14:30 tot 17:30
Check ook even de informatie van de organisator. Zo ben je zeker van de actuele gegevens.

Tarieven

Basistarief

€ 0,00

Tribuneplaats

€ 12,50

Zitbank

€ 4,50

Tribuneplaats groepen (> 20 personen), senioren, bezoekers met een beperking en kinderen jonger dan 16 jaar

€ 11,00

Zitbank groepen (> 20 personen), senioren, bezoekers met een beperking en kinderen jonger dan 16 jaar

€ 3,60

Locatie

Start aan de Dijver

Binnenstad Brugge , 8000 Brugge

Openen in Google Maps
Heilig Bloedprocessie 2024

Binnenstad Brugge , 8000 Brugge

Vaak gecombineerd met

Huyze Peerdenbrugghe

Huyze Peerdenbrugghe

Familyroom, max 4 persons. 
PEERDENSTRAAT 10, 8000 Brugge
Lees meer