nl

Nieuwe opstellingen 'Wat een meisje weten moet' en 'Kinderen van toen, senioren van nu'

Voor de meeste meisjes, die opgroeiden in de jaren 1930-60, gold het huisvrouwschap als hoogste ideaal. “Het is een levenstaak, die men onder alle omstandigheden moet aankunnen, een taak waarbij liefde en offervaardigheid een groote rol spelen, doch waarbij een groote mate van kennen en kunnen minstens even belangrijk zijn.''  Zo drukte Libelle in 1941 de jonge vrouwen op het hart.

De collectiepresentatie ‘Wat een meisje weten moet’ toont hoe het runnen van het huishouden evolueerde tussen 1930 en 1960. Betekende de introductie van nieuwe huishoudelijke apparaten wel degelijk een verlichting van de huishoudelijke taken? Of legden zij de lat alleen maar hoger?  En welke verwachtingen en ideaalbeelden kregen jonge vrouwen mee via damesbladen en reclame?

Deze collectiepresentatie is een uitbreiding van de presentatie ‘Kinderen van toen, senioren van nu’. 

Heb je het ook soms, nostalgie naar de jaren ‘30, ‘40, ’50 of ‘60? Toen jongens een korte broek droegen en meisjes een schortje en een grote strik in het haar. In de winter zat het hele gezin rond de Leuvense stoof omdat er elders in huis geen verwarming was. Het toilet was meestal buiten en niet meer dan een plank met een gat boven een put. In bad gaan gebeurde één keer per week, op zaterdag. Om de beurt in de kuip voor de Leuvense stoof. Televisie was de nieuwste uitvinding en de hele straat pakte zijn stoel mee om samen te kijken naar ‘Schipper naast Mathilde’. In de interactieve tentoonstelling ‘Kinderen van toen, senioren van nu’ kun je aan den lijve ondervinden hoe het was om kind te zijn in de jaren 1930-1960. De tentoonstelling richt zich zowel tot (groot)ouders en hun (klein)kinderen als tot schoolklassen.

Praktisch:

Deze opstellingen maken vanaf heden deel uit van de permanente collectie van het Volkskundemuseum.

Plaats: Volkskundemuseum

Tarieven (inclusief permanente collectie):

gratis met de lidkaart Vrienden van Musea Brugge
gratis met de Museumpas
gratis voor basis en middelbaar onderwijs (begeleid door leerkracht)

  • 26-64 jaar € 6,00 
    65+ € 5,00 
    18-25 € 5,00 
    -18 Gratis