nl

8 x zomer in Brugge

 

Een bruisende Brugse zomer staat voor de deur. Met een bijzonder goed gevulde kalender zijn er geen excuses om niet naar de stad, het landelijke Lissewege of het zonnige Zeebrugge af te zakken. Cultureel erfgoed vormt de rode draad, maar tijdens de zomermaanden is er extra beleving en sfeer: je pikt festivals en concerten in openlucht mee, ontdekt nieuwe streetart, piept backstage in cultuurhuizen, geniet op terrassen en in zomerbars, ... En wie dacht Brugge door en door te kennen, beloven we na elke wandeling uit de gloednieuwe Oooh! Brugge gids toch nog oprechte verwondering!

1. Oooh! Ontdek Brugge in 4 nieuwe wandelroutes

Brugge is zeker op een zomerdag een stad bij uitstek om al wandelend te verkennen. Ga op stap met het gloednieuwe Oooh! Brugge-boekje in de hand. Deze wandelgids met vier sfeervolle routes leidt je langs gekende én minder gekende plekjes doorheen de stad: ‘Verbluffend werelderfgoed’‘Bourgondische weelde’, ‘Stille nostalgie’ en ‘Hedendaagse hotspots’ belichten elk een ander aspect van de stad. Historische informatie, foto’s en illustraties, boeiende anekdotes, fijne tips en verrassende weetjes houden je onderweg gezelschap!

De Oooh! Brugge wandelgids kost € 3,5 en is verkrijgbaar in de infokantoren in 6 talen.

Oooh! Brugge Wandelgids

 

2. Must see expo

Het gevarieerde aanbod op de 13 locaties van Musea Brugge wordt deze zomer nog verder aangevuld met de baanbrekende tentoonstelling  ‘Underneath the Shade We Lay Grounded’. Met 2.500m² exporuimte is dit de grootste overzichtstentoonstelling van het werk van beeldend kunstenaar en performance artiest Otobong Nkanga in België.
Nkanga palmt het volledige museum in met haar (vooral nieuw) werk, dat zowel op het gelijkvloers, de indrukwekkende houten zolders als in de kruidentuin van het Sint-Janshospitaal te vinden is. In de expo verweeft ze uiteenlopende media als installaties, sculpturen, tekeningen, tapijten, performance en poëzie en creëert ze een dialoog tussen haar werk en stukken die ze selecteerde uit de collectie van Musea Brugge.

Otobong Nkanga

 

3. Backstage piepen bij cultuurhuizen

Tijdens het cultuurseizoen zit je geboeid in de pluchen zetels van de Stadsschouwburg of de strakke stoelen in het Concertgebouw. Maar tijdens de zomer beleef je beide cultuurhuizen op een erg actieve manier.
De Schouwburg vertelt is een volledig nieuw parcours dat je door de Koninklijke Stadsschouwburg leidt, een schitterend monument uit 1869. Ontdek de magie van het theater voor, op én achter het podium. Je verkent verborgen hoeken zoals de ‘catacomben’, de artiestenloges en zelfs het privésalon dat bij de loge van de Burgemeester hoort. Mét interactief kinderparcours!
Met Concertgebouw Circuit ontdek je dan weer het imposante hedendaagse Concertgebouw van binnenuit. Een interactief parcours, op maat van kinderen én volwassenen, brengt je tot in alle hoekjes en kantjes van (en zelfs bovenop) het gebouw.

Concertgebouw Circuit

 

4. (Street)art op weg naar zee

Na een succesvolle eerste editie in Brugge trekt het streetartfestival The Bridges deze zomer richting de kust. Zeebrugge, Lissewege, Dudzele en Zwankendamme worden voorzien van verrassende streetart door Bruggeling Wietse en andere veelbelovende jonge artiesten. Met de zee als centraal element ligt de nadruk op urgente thema’s als de stijging van de zeespiegel, opvang van vluchtelingen en preservatie van natuurgebieden. Ideaal om je fietstochtje richting de kust te pimpen met wat extra beleving!

Hou zeker ook even halt in Lissewege waar vanaf 17 juni 120 kunstwerken over het witte dorp verspreid worden voor de 28ste editie van de Beeldenroute.
In het Heiligenmuseum in de Oude Pastorie kun je op zoek naar je eigen naamheilige tussen een unieke collectie van meer dan 150 heiligenbeelden. Tot 31 augustus zet het museum bovendien de mooiste Mariabeelden uit haar collectie in de kijker.

Sluit je fietstocht af met een gratis Film op het Strand. Elke donderdag in juli en augustus worden ter hoogte van surfclub Icarus drie openluchtfilms gedraaid: om 14u en 16u een kinder- en jeugdfilm en om 20u de avondfilm.

Streetart op weg naar zee!

 

5. Een groovy en funky festivalzomer

Cactusfestival bijt traditioneel de zomerfestivalspits af in het feeërieke Minnewaterpark in het tweede weekend van juli met concerten van o.a. Robert Plant & Alison Krauss, Franz Ferdinand, Belle and Sebastian, Richard Hawley, White Lies, Supergrass en heel wat andere (inter)nationale helden.

Ook MOODS! staat vol  goesting klaar om sfeer te strooien in de Brugse binnenstad. Verspreid over 7 concertavonden tussen 29 juli en 11 augustus neemt het stadsfestival je op sleeptouw voor een veelkleurige en verrassende muziektrip met concerten van o.a. Suzanne Vega, Emiliana Torrini, Tiken Jah Fakoly en Babylon Circus.

In de weekends van 6 en 7 augustus laat WECANDANCE je op het strand van Zeebrugge trippen in een wondere en magische wereld, vol hypnotische kleuren, psychedelische prints en de beste dj’s, uiteraard.

Op 26 en 27 augustus sluit Bomboclat de festivalzomer af in Zeebrugge met de heetste dancehall- en afrobeats én een uitgebreide kids corner.

Brugse Festivalzomer

 

6. Ijsjestijd!

Zomertijd is ijsjestijd! Een hemelse coupe op een terras of liever een hoorntje on the go: in het centrum is deze deugd nooit veraf. Voor wie het wat meer mag zijn dan aardbij of chocolade raden we het ijs op basis van Gorgonzola en vijgen aan waarmee ijssalon Oyya het Europees kampioenschap ‘gelato’ won.

Zorgeloos genieten van een drankje terwijl je kroost ravot in het park? Dat kan in een van de zomerse pop-up bars als Bar Visart (Visartpark), J@KK (Koude Keuken), DOK (Pathoekeweg), Bar Fayard (Les Fayards), Monkey Farm (Lissewege), Magda's Zomerbar (Magdalenakerk), La Brugeoise (Vaartdijkstraat), The Night (Sint-Michiels), House of Time en Dorp (Het Entrepot).

In de binnenstad schuif je aan op het mooiste terras van de stad, met zicht op de Bonifaciusbrug en O.L.V.-kerk. De hele zomer lang kun je op het terras van Salon Arents terecht voor een heerlijk kopje (lokaal gebrande) koffie of een stukje Brugse cheesecake.

Observeer je het leven in de stad graag van aan de zijlijn met een Brugs biertje, zomers sapje of fris wijntje erbij? Dan zit je zeker goed op een van de terrassen op ’t Zand, Markt, Walplein, Kuipersstraat of Kraanplein. Liever een hapje erbij, dan zit je goed op het Simon Stevinplein of in de Philipstockstraat.

Ijsjestijd!

 

7. Sporten maar...

De extra calorieën er weer afkrijgen doe je in Brugge op een wel heel aangename manier. De stad vormt een prachtig decor voor je workouts.
Wandelen langs de vesten of van speeltuin naar speeltuin huppelen met de kinderenlopen door de bossen in het Brugse Ommeland, de Groene Gordelroute rond Brugge fietsenzwemmen in de Coupure of Aan de Plas. De stad biedt voor elke sporter wat wils.
Wie het liever wat georganiseerder heeft: bij Tourist Run word je zorgeloos op sleeptouw genomen door een sportieve gids en ontdek je de stad al lopend op je eigen tempo.
Elke laatste zondag van de maand organiseert Steershop een social ride van ongeveer 75km aan een tempo van +/- 25km/u. Startpunt is het Belfort, stipt om 9u. Vergeet dus je loopschoenen, koersfiets of zwembroek niet!

Sporten maar!

 

8. Bloemen & brocante

Op zoek naar een uniek souvenir? Op 3 juli, 7 augustus en 25 september vind je op en rond ’t Zand de Zandfeesten, de grootste brocantemarkt van Vlaanderen. Bezoekers kunnen er van ’s ochtends 6u tot ’s middags 18u snuisteren tussen bijzondere spullen.

Fan van bloemen? Wij ook! Ontdek het Brugse Ommeland per fiets en hou halt in een van de drie pluktuinen in de rand van de stad. Bij Landgoed Lisbona, Madelie of De Innengaard pluk je je eigen zomerse boeket. Laat het indrogen en neem een heerlijk geurend souvenir mee naar huis!

Pluktuinen