nl

8 x winter in Brugge

8 tips voor winter in Brugge

Tijdens de koude en donkere wintermaanden loert een winterdip om de hoek, maar niet in Brugge! De winterse stad blinkt en laat ook jou baden in het licht. Eenmaal de mysterieuze mistlaag over de Brugse reien opgetrokken is, belicht de winterzon historische gebouwen en hedendaagse hotspots en ’s avonds zorgen de extra lichtjes voor een warme ‘Wintergloed’. Een winters festijn, gerestaureerde meesterwerken, schitterende eindejaarsgeschenken, culinaire uitblinkers, tijd voor reflectie… Wie Brugge bezoekt deze winter, verlaat de stad met een warm hart.

1. Wintergloed met vernieuwd lichtparcours

De 4e editie van het winters festijn staat weer garant voor twee kerstmarkten, een uniek schaatsdecor op het Minnewater, de gezellige Winterbar Vorst, winkelplezier tijdens de shoppingdagen en een historische binnenstad vol sfeerverlichting en kerstdecoratie. De Lichtbelevingswandeling rond het thema ‘Awakening’ laat Brugge opnieuw schitteren. Het veelzijdig parcours - groen, water, parken en pleinen - voert langs 8 lichtinstallaties die de stad laten ontwaken als het duister wordt. Tal van extra winterevents dragen bij tot een buitengewone stadservaring.

Wintergloed: 25 nov 2022 - 08 jan 2023
Lees meer over Wintergloed en volg het verhaal op instagram.com/wintergloedbrugge

Wintergloed

 

2. Gerestaureerde meesterwerken

Na een intense restauratie schittert het schilderij ‘De dood van Maria’ van Hugo van der Goes als nooit tevoren in de tentoonstelling ‘Oog in oog met de Dood’. Geflankeerd door een reeks andere topwerken, met in het bijzonder de nieuwe aanwinst ‘Man van Smarten’ (Albrecht Bouts), is het meesterwerk nog tot 5 februari 2023 te bewonderen in het Sint-Janshospitaal. Ontdek de expo met een museumgids tijdens een van de instaprondleidingen op zondag. Het publieksprogramma ‘Music is my medicine’ dompelt je verder onder in de thema’s van afscheid nemen, rouwen én de helende kracht van kunst.  

Meer info over "Oog in oog met de Dood" >

Ook het praalgraf van Anselm Adornes en zijn vrouw Margaretha van der Banck onderging een diepgaande, constructieve restauratie. De 600 jaar oude, monumentale tombe uit Doornikse steen kan je opnieuw in al zijn glorie bewonderen in de Jeruzalemkerk op het authentiek familiedomein Adornes.

Meer info over Adornesdomein >

Oog in Oog met de Dood

 

3. Luxe en Bling Bling wandeling

De bloeiperiode van het 15e -eeuwse Brugge staat centraal in de wandeling ‘Bourgondische weelde’, één van de vier interessante routes uit de Oooh! Brugge wandelgids. Treed in de voetsporen van rijke edellieden en machtige kooplui. Loop tijdens je tocht ook even binnen in het luxueuze stadspaleis Gruuthuse en bewonder de kleurenpracht van de schilderijen van de Vlaamse primitieven in het Groeningemuseum. Dat Brugge zijn welvaart dankt aan de ‘verbinding met de zee’ wordt extra duidelijk na een bezoek aan de volledig vernieuwde historische zaal van het Brugse stadhuis.

Meer Oooh!Brugge wandelroutes >

Luxe en Bling Bling wandeling

 

Hartelijk BruggeHartelijk Brugge

 

4. Briljante cadeau-ideeën

Nu de vitrines volop in kerstsfeer baden, is het extra gezellig winkelen in het historische centrum. Het brede aanbod in de speciaalzaken en verrassende boetiekjes wordt aangevuld met de duurzame, ambachtelijke creaties van de Brugse makers: een uniek juweel van het Diamanthuis, KinGin, The Silver Hand, Els Gadeyne of Jonas Maes; glaskunst van ArtinGlass, Herbert Monsieur, Pia Burrick, Annemie De Vadder en Birgit Verplancke – ook glazen wolkjes. Voor zo’n lokaal en handmade geschenk kan je bij één van de labelhouders zelf terecht of in het Sashuis, de nieuwe stek van Handmade in Brugge’. Bovendien is deze historische locatie naast het Minnewater het vertrekpunt voor een wandelroute die je langs enkele creatieve makers in de binnenstad brengt  én ook expo’s, workshops en lezingen staan er op het programma. 

Meer shoppingideeën & 83 cadeautips in Brugge

Briljante cadeau-ideeën

 

5. December Dance: beweging, klank en kleur

Tijdens de 15e editie van December Dance bundelen Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge traditiegetrouw de krachten om een reeks onvergetelijke dansvoorstellingen te programmeren.  Uitzonderlijk (inter)nationaal gevestigd én jong talent passeert de revue tijdens de hoogmis van de hedendaagse dans.  Het festival opent explosief op 8 december met de Belgische première Carcass, de nieuwe creatie van de Portugese Marco da Silva Ferreira, en sluit in stijl af met de familievoorstelling Promise me van LaGeste.

Meer beweging op dansinbrugge.be >

December Dance

 

6. Tijd voor reflectie

Durf je stilvallen, je laten verrassen?  Stap dan eens binnen in BIBLIA, het interactief belevingscentrum dat recent zijn deuren opende in de historische gebouwen van het Grootseminarie Brugge. Je maakt er een reis door de wereld van de Bijbel. Ook de Magdalenakerk nodigt uit tot bezinning. Sinds 2002 is de kerk omgebouwd tot een gastvrije ruimte waar plaats is voor uiteenlopende levensvragen van een brede groep mensen. Inspirerende, metershoge kunstwerken aanschouwen en je doorheen de kerk laten zwieren op een schommel, zorgt voor verstilling en pure meditatie.

Meer religieus erfgoed >

Tijd voor reflectie

 

7. De warmste chefs en stemmige bars

Enkele Brugse chefs besloten om hun potten te laten pruttelen voor de Warmste Week. In hun foodstand op de kerstmarkt (Simon Stevinplein – 25/11- 8/01) serveert elke dag een andere deelnemende chef of leerling van een culinaire school een gerechtje dat de eigen stijl uitdraagt. De opbrengst is voor de goede zaak. 

Meer over Warmste Chefs by Flavourite Bruges >

Na het nuttigen van een hartverwarmend gerecht kan je de avond afronden met een drankje in één van de vele bruine kroegeneigentijdse cafés, hippe wijn- en cocktailbars of sfeervol aangeklede hotelbars zoals Café Rose RedCafé Marcel of De Goezeput. Keuze te over.

Meer suggesties van bars en café’s >

De warmste chefs

 

8. Starry starry night

Om het winterse Brugge optimaal te beleven, verblijf je er best één of meerdere nachten.  Als alle lichten gedoofd zijn en enkel de maan en de sterren de hemel verlichten is het zalig om in een perfect opgemaakt hotelbed weg te dromen. Brugse hotelsgastenkamersjeugdherbergen en vakantiewoningen heten u welkom!

Bekijk het volledige logiesaanbod >

Overnachten in Brugge