nl

8 x lente in Brugge

8 x lente in Brugge

De dagen worden langer, de zon wint aan kracht. Zowel de natuur als de stad komt weer tot leven. Hoog tijd dus om Brugge al wandelend, shoppend, fietsend of museum-hoppend te verkennen. Een rustpauze met koffie of frisse pint op een trendy terras met zicht op een stukje werelderfgoed? Zeg volmondig 'ja!' en laat je inspireren door volgende deugddoende lenteactiviteiten.

1. Beleef Cultuur

Een niet te missen uitstap is Concertgebouw Circuit, een belevingsparcours met volop kunst en architectuur. Tijdens Atelier Matinée op zondagvoormiddag zijn kinderen baas in de inkomhal van de cultuurtempel.

Reis terug in de tijd naar het Brugge van de middeleeuwen in Historium en laat je gaan met de kids tijdens de Family Trail, een interactief familieparcours.

Ontdek nog meer weetjes, historische pracht en verborgen parels tijdens de exclusieve ‘Hartelijk Brugge’-wandeling. Onderweg spot je zeker ook street art, meer en meer Brugse gevels zijn knappe staaltjes kunst.
Maar wist je dat veel gevels ook verhalen vertellen? Als je in de shoppingstraat Steenstraat omhoog kijkt, merk je dat veel panden ooit een ambachtshuis waren: schoenmakers (nr. 40), timmerlieden (nr. 38), metselaars (nr. 25), bakkers (nr. 19), …

Ontdek meer cultuur en erfgoed >

 

2. Rust in kleine en grote parken, de groene long van Brugge

Dé groene topper is en blijft het heerlijke Minnewaterpark. Ook de Begijnhoftuin, waar ieder voorjaar zo’n 8.000 narcissen bloeien, verdient een plekje op je bucketlist. Vanuit buurtpark Ter Potterie krijg je een unieke blik op de Duinenabdijkerk. De Guido Gezellewarande nabij de Vesten is een groene oase in het verstilde Sint-Annakwartier en het Pastoor Van Haeckeplantsoen is het best verstopte lapje groen. Nestel je op een van de 700  groene stoelen of picknickbanken verspreid over de Brugse parken en geniet!

Ontdek meer Groen om te doen >

Groen om te doen

 

Bezoek Brugge in de lente

Lente! Stilletjes het mooiste seizoen om Brugge te ontdekken. Na een lange herfst en donkere winter is er weer volop licht, ontluikend groen en uitgelaten leven in de stad. Iedereen komt weer buiten, fietsen worden van stal gehaald, er wordt geflaneerd, gelachen, gepauzeerd in de vele parken, buiten gegeten en gedronken op gezellige terrassen. Dit alles met een soundtrack van fluitende vogeltjes, kwekkende eendenkuikens in de reien, hoefgetrappel én de beiaard. Kom lentekriebels opdoen in Brugge!

 

3. Ontdek de Brugse underground

Hoe Brugge er bovengronds uitziet, dat weten we. Maar onder straten en gebouwen zitten heel wat kostbare schatten verborgen die zich slechts mondjesmaat prijsgeven. In de middeleeuwen lieten rijke burgers zich begraven in een gemetselde grafkelder in de kerk. Laat je verrassen door de graven met goed bewaarde frescoschilderingen in de O.L.V.-kerk, Sint-Salvatorskathedraal en de kelders van het Crowne Plaza hotel, waar ooit de Sint-Donaaskerk stond.

De tentoonstelling ‘Verhalen uit de ondergrond, Brugge in het jaar 1000’ op de zolder van het Gruuthusemuseum, werpt je duizend jaar terug in de tijd en toont enkele archeologische topvondsten.

Ontdek de expo Verhalen uit de ondergrond >

Brugse underground

 

4. Ga op speurtocht in een museum

Om een museumbezoek nog aangenamer te maken, biedt Musea Brugge grappige en leerrijke speurtochten en schattenjachten aan. Ga met de hele familie op verkenning en ontdek zo wonderlijke en inspirerende collecties en locaties.
Extra voordeel: kinderen jonger dan 13 jaar kunnen gratis binnen (m.u.v. Belfort).
Extra tip: spring even binnen in de recent vernieuwde centrale museumshop en scoor er een uniek souvenir.

Ontdek de speurtochten van Musea Brugge >

Speurtocht in een museum

 

5. Opgepast, breekbaar! Jaar van het Glas

2022 is door Unesco uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Glas. Dit zeer oude en essentiële materiaal kent ook in Brugge diverse toepassingen en technieken. Denk maar aan de vele gekleurde glasramen in de Brugse kerken, het ‘kleinste raampje’
in het Gruuthusepaleis of het zeer verfijnde Sint-Jorisglasraam, ooit gemaakt voor de gildekapel van de schilders en glazeniers dat in het museum zelf te zien is.

Vijf van de Handmade in Brugge-makers (Herbert Monsieur, Pia Burrick, Marcel Vlamynck, Annemie De Vadder en Birgit Verplancke) zijn bedreven glaskunstenaars. Glasblazer Vlamynck en glasrestaurateur Verplancke brachten een aantal kunstenaars samen voor een glasretrospectieve. Deze expo ‘Het glazen doek - The glass canvas’ (van 2 t.e.m. 29 april, Magdalenakerk) sleept de bezoeker mee in de geschiedenis van het glas: over glasblazen, verlijmingen, constructies, restauraties tot modern glas.

Ontdek Handmade in Brugge >

Internationaal Jaar van het Glas

 

6. Voorjaarshopping met terrasstop

In Brugge shop je niet alleen in een historisch decor, ook het aanbod is bijzonder veelzijdig. Tijdens je speurtocht naar de lekkerste fairtrade chocolade-eitjes, passeer je ook karaktervolle speciaalzaken, kunstgalerijen en antiekzaken. Plaatsen waar locals graag hun slag slaan vind je makkelijk dankzij #LocalLove.

Van shoppen krijg je uiteraard honger en dorst. Geniet van een hapje en een drankje in de buitenlucht op een van de vele terrassen. Bij één van authentieke cafés van het Lekkere Westen krijg je bij je wijntje of lokaal biertje gegarandeerd échte topstreekproducten voorgeschoteld. De grote bierfans sturen we graag richting Brugs Bierfestival, dat op 9 en 10 april 2022 in het nieuwe BMCC plaatsvindt.

Ontdek meer Shopping en Gastronomie >

Voorjaarshopping met terrasstop

 

7. Fiets door het vlakke polderland naar het breedste strand

Misschien nog geen optimaal strandweer maar laat je alvast meevoeren door de lentekriebels en spring op je fiets richting Zeebrugge. Dit kan langs de nieuwe bewegwijzerde Strandfietsroute. Deze comfortabele, veilige en recreatieve route brengt je ten noorden van de A11 langsheen diverse landelijke wegen. Hou onderweg even halt in het pittoreske Lissewege om het authentieke dorpsleven te ervaren. Na zo’n 15 km trappen arriveer je bij het breedste strand van de Vlaamse kust en de gezellige jachthaven aan de oude Vismijn.

Ontdek Fietsen aan de kust >

Fietsen Lissewege

 

8. Brugge, uniek vanuit de lucht

De avontuurlijkste manier om Brugge te verkennen is met een luchtballon! Stap ‘s ochtends of ’s avonds in een ballonmand voor een onvergetelijke vlucht boven kerken en torens, kanalen en bruggen. Een totaal-ervaring die start vanaf het opbouwen van de ballon, gezonde spanning en kriebels onderweg tot het afsluiten met een glaasje champagne. Gewoonweg machtig!

Ontdek Brugge vanuit de lucht >

Brugge vanuit de lucht