nl

8 x herfst in Brugge

8 tips voor herfst in Brugge

 

Niet alleen in de natuur brengt de herfst heel wat extra moois. Ook de stad profiteert mee: de bomen langs de kasseistraten en de Vesten, op verschillende pleinen en in de vele parken kleuren rood, geel en oranje. Bij zonneschijn lonkt een stadswandeling, regenweer verleidt dan weer om een museum, gezellige koffiebar of unieke winkeladresjes binnen te stappen. We bieden je hieronder een breed kleurenpalet aan mogelijkheden voor een geslaagd bezoek aan Brugge en het Brugse Ommeland in de herfst.

1. Stille nostalgie

In de nieuwe Oooh! Brugge wandelgids staan 4 verrassende routes die de bezoeker langs gekende maar ook heel wat ongekende plekjes leiden. De wandeling Stille Nostalgie dompelt je onder in de verstilde sfeer van verborgen monumenten zoals het Adornesdomein, het Engels Klooster en de Sint-Sebastiaansgilde. Ook gemoedelijke volkssteegjes met eeuwenoude kroegen en het intiem herfstig groen van de Vesten en verborgen parken vind je op dit traject. Het gedroomde decor voor een verkwikkende najaarswandeling.  

De Oooh! Brugge wandelgids kost € 3,5 en is verkrijgbaar in de infokantoren in 6 talen.

Stille nostalgie

 

2. Gruuthuse: museum met Grandeur

Op 28 oktober start in het Sint-Janshospitaal de tentoonstelling ‘Oog in oog met de Dood. Hugo van der Goes, oude meesters, nieuwe blikken’.

In afwachting is een bezoek aan het Gruuthusemuseum een aanrader. Dit verbluffende stadspaleis was ooit de residentie van de heren van Gruuthuse en huisvest nu een museum waar drie cruciale periodes in de rijke Brugse geschiedenis tot leven komen in meer dan 600 collectiestukken.

Geen zin om binnen te stappen, dan stilt het binnenplein van Gruuthuse ook je culturele honger: met het onthaalpaviljoen illustreert noAarchitecten hoe oud en nieuw perfect hand in hand kunnen gaan.

Oog in Oog met de Dood

 

3. Het Père-Lachaise van Brugge

Het seizoen van korte en donkere dagen is ook de tijd van stilstaan bij dierbare overledenen, tijd voor een kerkhofbezoek. Melancholisch, historisch, romantisch, … woorden die van toepassing zijn op de Centrale Begraafplaats in Assebroek, op wandelafstand van de Brugse binnenstad. Het 12ha groot domein kan je gerust het Père-Lachaise van Brugge noemen en fascineert met een diversiteit aan monumentale graven, funeraire symboliek én natuurpracht. Sommige bomen zijn er tot 200 jaar oud. Niet verwonderlijk dat deze prachtige plek af en toe opduikt in filmproducties zoals onlangs nog Beau Séjour 2.

Centrale Begraafplaats in Assebroek

 

4. Het mooiste decor voor je herfstfoto’s

Wist je dat druilerig weer je foto’s een unieke dynamiek geeft? Trek de stad in, in plaats van het bos, op zoek naar Instagrammable herfstspots. Nog een beetje romantiek erbij? Dan zit je goed met onze wandeling romantische hotspots die je langs de verstilde kleurenpracht in de stad leidt.

Liever een begeleide wandeling? Fotograaf Andy McSweeney neemt je op een van zijn photo tours mee naar de fotogeniekste plekken van de stad. Onderweg krijg je er nog een hoop praktische fotografietips bovenop.

Prachtige herfstfoto's in Brugge

 

5. Culturele confetti

Elke avond kies je in Brugge uit een breed aanbod aan concerten, theater- en dansvoorstellingen, film, circus of literatuur. In oktober krijgt het cultuurseizoen extra confetti met de opening van de gloednieuwe concertclub voor Cactus Muziekcentrum op het Kanaaleiland. Maar één goeie manier om dit te vieren en dat is door er meteen keihard tegenaan te gaan met een goed gevulde concertkalender.

Ontdekkingsfestival Amok doet daar tussen 30/9 en 9/10 nog een flinke schep bovenop met tien dagen muziek, woord en performance. Zo krijgt uitgaan in Brugge nog een extra dimensie!

Amok en Cactus

 

6. Koffiestories

1 oktober is internationale koffiedag! De reizende expo Koffiestories speelt daar mooi op in met verhalen over het zwarte goud, van plant tot kopje. Verspreid over 4 locaties in de stad maak je kennis met de 4 grote thema's: de koffieplant (Oxfam Wereldwinkel), het koffiebranden (Hoofdbibliotheek Biekorf), het koffiezetten (Magdalenakerk) en het koffiedrinken (Vives Hogeschool).

Voor een gezellige koffieklets kun je ook terecht in een van de vele koffiehuizen in de stad. Wist je dat Brugge ook een aantal artisanale koffiebranders telt? BrazilaCafuné en Dees Koffiebranders werken enkel met specialty koffie en de laatste twee zijn ook trotse houder van het Handmade in Brugge-label. Nog koffienieuws? Kopjezwam maakt van koffiegruis oesterzwammen en van oesterzwammen vegetarische burgers. En dat allemaal in de stad.

Koffiestories!

 

7. Natuurvondsten

Nog meer paddenstoelen vind je in de vele bossen rondom de stad. De tijd tikt er ook net iets trager. Fototoestel en vergrootglas in de aanslag en wandelen maar, langs de Drie Kastelen wandelroute bijvoorbeeld, die je langs de kastelen van Tillegem, Tudor en Beisbroek voert. Of langs de Ryckeveldewandelroute die je langs het natuurreservaat Schobbejakshoogte en Loweiden brengt. Ook het kilometersbrede strand van Zeebrugge brengt rust in je hoofd én bijzondere natuurvondsten in je hand. Wie zoekt die vindt de prachtigste schelpen!

Herfst in Zeebrugge

 

8. Midweekje Brugge om al het bovenstaande te combineren

Je leest het al, té veel om op één dag te ontdekken. Neem die tijd en boek een van de vele logeeropties. Ontdek de stad ook in avondmodus en voel hoe Brugge ’s ochtends voorzichtig wakker wordt. Zo haal je het maximum uit je verblijf. Waar wacht je nog op?

Overnachten in Brugge

 

Visser tot vork