nl

8 tips voor herfst in Brugge

8 tips voor herfst in Brugge

Historische monumenten, topmusea en dynamische cultuurhuizen, verborgen parels en een waaier aan culinaire adresjes,… Brugge heeft het allemaal. Reken daarbij nog een bosrijke groene gordel gehuld in warme herfstkleuren, het vlakke polderland en een breed Noordzeestrand. Het najaar is het ideale moment om de ‘werelderfgoedstad met toekomstplannen’ te ontdekken, dus waarom geen verblijf boeken? Met de ‘Best of Bruges Deal’ biedt dat alleen maar voordeel.

1. Meer Brugge met de Best of Bruges Deal

Ontwaken in Brugge in de herfst? Wie in de periode van 15 oktober tot 30 november 2021 een verblijf van minstens 2 nachten (dat plaatsvindt vóór 9 januari 2022) boekt, krijgt er een welkomstpakket ter waarde van € 50 bovenop. Laat je onderdompelen in de bruisende stad en geniet langzaam van Brugge in herfstmodus. ’s Avonds kan je lekker lang tafelen of een concert meepikken. Wees er snel bij want op is op!

Ontdek alles over de Best of Bruges Deal hier >

Best of Bruges Deal

 

2. Street Scene Art

Nagenieten van het kunstenparcours Triënnale Brugge 2021 kan nog met de catalogus in de hand of met een blik op de 360°-beelden. Met uitzondering van de monumentale installatie Colonnade van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh, dat een permanente plaats krijgt in het Baron Ruzettepark, zullen alle installaties geleidelijk verdwijnen.
Maar de Brugse straten en gevels zijn niet leeg. Het streetartproject Legendz kreeg een vervolg met drie extra werken. Curator JamzJamezon bracht een muurschilderij van een hedendaagse Sint-Clara aan in de gelijknamige straat. Clara betekent ‘brenger van licht in de duisternis’ en die hoopgevende boodschap is overduidelijk. Kunstenaar Sammy Slabbinck creëerde dan weer een vrouwenfiguur – verwijzend naar weldoenster Elisabeth Zorghe (17e eeuw) – mét vogels, vaak prominent aanwezig in Guido Gezelle’s gedichten (hoek Carmersstraat-Rijkepijndersstraat). Later dit najaar zal de wereldvermaarde Gentse street artist ROA nog een mural realiseren op de hoek van de Korte Raamstraat en de Bidderstraat. Ook de majestueus beschilderde gevels in het kader van het streetartfestival The Bridges blijven verrassend.

Ontdek meer verrassend hedendaags >

Sammy Slabbinck - Streetart Brugge

 

EXTRA: Bezoek Brugge in de herfst

Ontwaken in Brugge in de herfst. Mist omhult als een warm dekentje de stad. Een stad op mensenmaat. Als een vriendelijke dame lokt ze je historische steegjes in. Ze ontbloot haar UNESCO Werelderfgoed. Ze verleidt je tot een dampende kop koffie. Waait naar je in een winkelstraat. De herfst verleent Brugge een onbetwistbare glansrol. Deel jij mee in de verwondering?

 

3. Reserveer wat tijd voor de kunstenaar

Musea Brugge gooit meer dan ooit de deuren open om andere kunstvormen en artiesten te verwelkomen. De virtuoze tekenaar Tille Pepermans is het volgende creatief talent dat in het kader van het project Mind the Artist in de schijnwerpers gezet wordt. Een reeks van haar tekeningen zijn op de wanden van het museum Arentshuis geprojecteerd en dompelen je onder in haar fascinerende omgevingen.
Hedendaags kunstenaar Strook ging op zoek naar verweerd hout als basis voor nieuwe installaties en kunstwerken. Hergebruik van het oude hout biedt het een tweede leven op een nieuwe locatie. Hij beoogt de kleinere geschiedenis uit Brugse huizen te combineren met het grootse Brugse erfgoed. Het resultaat - ‘It’s only a matter of time’ - kan je vanaf 30 oktober in het Groeningemuseum, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de zolder van het Sint-Janshospitaal bekijken.

Ontdek hier het volledige aanbod van Musea Brugge >

Strook

 

4. Deuren van de cultuurhuizen wagenwijd open

Ein-de-lijk, de podia en stoelen van Cultuurcentrum Brugge zijn weer gevuld. Op het programma theatervoorstellingen, concerten, tentoonstellingen, festivals,… Op het einde van de herfstvakantie zijn kinderen baas tijdens het familiefestival KRIKRAK. Dan verandert de Koninklijke Stadsschouwburg even in een avontuurlijke speelplek.
Concertgebouw Brugge zorgt in oktober voor muziek en dans in de hele stad. In november prijken Rosas, Brussels Philharmonic & Ictus, Carmina Burana, Wouter Deprez, BL!NDMAN, … en vele andere grote namen en topstukken op de affiche. De hoogmis van de hedendaagse dans – December Dance – staat begin van de wintermaand geprogrammeerd. Bij Atelier Matinée op zondag en ook tijdens de speelse verkenningstocht Concertgebouw Circuit kunnen kinderen hun hartje ophalen. De gloednieuwe tijdslijnwand biedt een extra verdieping in de geschiedenis van de klankkunst. Spits je oren!

Een up to date overzicht van activiteiten in de stad >

Stadsschouwburg Brugge

 

5. Duurzaam shoppen in het historische centrum

Fan van bewust winkelen en op zoek naar een hippe en warme najaarsoutfit, een vroeg eindejaarscadeau of culinair shopadresje?  Dan ben je in Brugge aan het juiste adres. De eco shopping tour (wandel- of fietsroute) bundelt adressen met een duurzaam aanbod. Vakmanschap troef bij de gedreven makers van Handmade in Brugge. Kopje koffie tijdens het shoppen? Stap dan binnen in een van de horecazaken waar men gebruik maakt van de Billie Cups of neem je eigen herbruikbare beker mee. Een stukje Sjokla - de fairtrade stadsschocolade - mag ook niet ontbreken.

Start jouw shopping hier >

Shoppen in Brugge

 

6. Voer voor fijnproevers

In het najaar blijft niemand op zijn honger zitten. Brugge en gastronomie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en fijnproevers kunnen dit proefondervindelijk ervaren. Met de campagne ‘Tijd om terug te bijten!’ organiseert Toerisme Vlaanderen het Flanders Food Festival (1 oktober tot 24 november 2021). Een ideale gelegenheid om de lokale gastronomie te (her)ontdekken. Een gratis glas bubbels of boek, vergeten Noordzeevissen proeven, een 3-gangen menu met Vlaamse klassiekers,… verrijken de culinaire ervaring.

Meer culinair Brugge >

Voer voor fijnproevers

 

7. Sportief genieten van eindeloze tinten groen en bruin

Een beschermd stadszicht en het ideale flaneertracé. Met zijn 26 hectare groen en meer dan 3.000 bomen vormen de Vesten een brede, groene stadsgordel. Op het afgeschermde fiets- en wandelpad van de stadsomwalling maak je een mooie lus rond Brugge terwijl je zijn troeven bewondert. Je passeert het Minnewater, het Poertorenpark, de jachthaven Coupure, de Conzettbrug en vier middeleeuwse stadspoorten. Wandelend of fietsend, je kijkt sowieso ruim 7 km lang je ogen uit en het vlammende kleurenspektakel krijg je als toemaatje. Wil je meer herfstkleurenpracht en frisse bosgeur, dan bieden de Kasteelbossen ten zuidwesten van Brugge een ideale verpozing.

Meer sportieve uitdagingen >

Sportief genieten van eindeloze tinten groen en bruin

 

8. Uitwaaien in Zeebrugge en Lissewege

Zeebrugge heeft officieel het grootste strand van de kust. Je komt hier dan ook om te genieten van een strand dat er nog steeds uitziet zoals elk strand hoort te zijn, puur en zuiver. Breng ook je verrekijker mee, want tussen Blankenberge en Zeebrugge ligt het langgerekt duinengebied De Fonteintjes, met duinmeertjes en vochtige duingraslanden.
Landinwaarts verrast het pittoreske witte dorp Lissewege, met zijn platte kerkoren, Lisseweegs Vaartje en gezellige cafés. De bewegwijzerde Ter Doest route (6,3 km) leidt je langs de verstilde dorpskern, het Boudewijnkanaal, de tot de verbeelding sprekende abdijschuur met uniek dakgebinte en zo’n 38.000 Boomse dakpannen, vogelrijke weiden en schorrengebied,… waar laarzen geen luxe zijn.

Meer inspiratie rond Zeebrugge en Lissewege

Uitwaaien in Zeebrugge en Lissewege