nl

12 toppers in 2022

12 toppers in 2022 in Brugge

Wat het komend kalenderjaar uiteindelijk brengen zal, is koffiedik kijken. Achter de schermen zijn we in Brugge echter enthousiast bezig om u ook in 2022 te verwelkomen met intrigerende concerten, pakkende tentoonstellingen, verrassend erfgoed, een divers aanbod van festivals én bekroonde topgastronomie. Dit alles in een uniek werelderfgoedkader, op gevestigde en ook nagelnieuwe locaties. Hier alvast 12 geplande toppers!

1. Januari: opening BMCC

Het nieuwe Beurs-, Meeting- en Congrescentrum is geopend! Dit duurzame stadsvernieuwingsproject van de hand van Beursgenootschap Souto de Moura - META – CFE, werd een combinatie van beurshal met ultramoderne congresinfrastructuur. Het BMCC heeft een ideale ligging in het hart van de Werelderfgoedstad en is bovendien de grootste multifunctionele eventruimte in Brugge. Op 9 en 10 april is het de locatie van het veertiende Brugs Bierfestival

Ontdek het BMCC >

 

2. Februari: 20 jaar Concertgebouw

Concertgebouw Brugge, officieel geopend op 20 februari 2002, viert feest! Het twintigjarig bestaan van dit huis voor muziek en hedendaagse dans wordt uitbundig gevierd met o.a. een wereldpremière van Rosas, een kinderboek, nieuw werk van kunstenaar David Claerbout en een trip naar het verleden met Anima Eterna. Naast deze feestweek (13/02 > 27/02) staan dit voorjaar volgende festivals geprogammeerd:

  • SLOW(36h) Festival - 5/02 > 6/02
  • (B)its of Dance - 24/02 >27/02
  • Topstukweek Händel - 4/03 > 6/03
  • Toppstukweek Dowland - 13/05 > 15/05
  • GOLD Festival - 25/05 > 29/05
  • Budapest Festival - 3/06 > 4/06

Meer over 20 jaar Concertgebouw >

Concertgebouw Brugge

 

3. Maart: laatste maand kunstenfestival Mind the Artist

Een jaar lang ondersteunde Musea Brugge veelzijdig en creatief talent tijdens de harde coronaperiode. De bijzondere expo 'Strook - It’s only a matter of time’ wordt op 5 maart waardig afgesloten met een muzikale nocturne (i.s.m. Cactus Muziekcentrum). Nog tot 13 maart loopt in het Arentshuis  de gelaagde tentoonstelling ‘é/change’, het resultaat van een dialoog tussen Line Boogaerts, verschillende Congolese kunstenaars en het oeuvre van Frank Brangwyn.

Meer over Mind The Artist >

Strook - Matthias Desmet

 

4. April: Erfgoeddag

Voorafgaand aan de klassieke Erfgoeddag op zondag 24 april vindt er in Brugge eenmalig een Erfgoedweek (19 > 22 april) plaats, gericht op scholen. Dit heeft alles te maken met het thema van dit jaar: ‘Erfgoeddag maakt school’. Met talloze activiteiten en initiatieven wordt de band tussen erfgoed en onderwijs aangehaald.

Ontdek meer Brugs erfgoed >

Erfgoeddag

 

5. Mei: Heilig Bloedprocessie

Sinds eind 13e eeuw trekt elk jaar op O.L.H.-Hemelvaart de Heilig Bloedprocessie door Brugge. Na twee afgelaste edities hopen we dat op donderdag 26 mei de toeschouwers onder de indruk zullen zijn van het gouden schrijn, voorafgegaan door de leden van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed en gevolgd door een kleurrijke processie met vele honderden figuranten.

Meer over Heilig Bloedprocessie >

Heilig Bloedprocessie

 

6. Juni: 'Underneath the Shade We Lay Grounded' - Otobong Nkanga

In deze uitzonderlijke expo, in een al even uitzonderlijke locatie (het Sint-Janshospitaal) creëert beeldend kunstenaar en performance artiest Otobong Nkanga een dialoog tussen haar kunstwerken en een selectie uit de collectie van Musea Brugge. Ze verweeft uiteenlopende vormen als installaties, sculpturen, tekeningen, tapijten, performance en poëzie en schept zo een landschap dat bezoekers uitnodigt tot verpozing en contemplatie. Alle zintuigen worden aangesproken!

Meer op museabrugge.be >

'Underneath the Shade We Lay Grounded' - Otobong Nkanga

 

7. Juli: Festivalmaand

In muziekstad Brugge vinden concerten niet alleen binnen plaats, in de zomermaanden gaan ook op tal van buitenlocaties diverse concerten door. De festivalzomer wordt midden juni ingezet met de nieuwe driedaagse concertreeks Live /s Live met o.a. The NationalWilco, Duran Duran en dEUS in Zeebrugge (17 > 19/6).
Het tweede weekend van juli is het Minnewaterpark traditiegetrouw hét decor voor tal van nationale en internationale muzikale helden als Robert Plant & Alison Krauss, Ben Harper en Richard Hawley, tijdens het 39ste Cactusfestival (8 > 10/7).
Eind juli vormt de historische binnenstad de locatie voor de vele (vaak gratis) concertavonden van MOODS! (29/7 > 11/8)

Juli: Festivalmaand

 

8. Augustus: Festivalmaand bis

De muziekzomer wordt verdergezet met het gereputeerde festival voor ‘musica antiqua’: MAfestival (5 > 14/8) brengt het rijke, complexe muzikale erfgoed van de 15de tot de 18de eeuw ten gehore. Met Vélo Baroque wordt het zelfs een heuse muzikale fietstocht door het Brugse Ommeland richting Lissewege.

Het evenementenplateau op het ruime Zeebrugse strand is dan weer twee weekends lang de scene voor WeCanDance (6, 7, 13 & 14/8) en ook Bomboclat (26 > 27/8) slaat er zijn tenten op, tropical vibes verzekerd!

Augustus: Festivalmaand bis - Jan D'hondt

 

9. September: Kookeet

Foodliefhebbers kunnen kennismaken met de creaties van Brugse topchefs tijdens Kookeet. De 10e editie van dit hoogstaand culinair festival vindt van 24 tot en met 26 september plaats op de gewijde weide bij het Grootseminarie

Meer op Kookeet.be >

Kookeet

 

10. Oktober: 'Oog in Oog met de Dood. Hugo van der Goes, oude meesters, nieuwe blikken.'

Het verbluffend gerestaureerde meesterwerk ‘De Dood van Maria’ van Hugo van der Goes staat letterlijk en figuurlijk centraal in deze toptentoonstelling in het Sint-Janshospitaal. In zes thema’s, elk uitgewerkt aan de hand van verschillende topstukken (o.a. Hans Memling, Jan Provoost, Albrecht Bouts), sculpturen, manuscripten en muziekstukken, gaat de tentoonstelling dieper in op 'De Dood van Maria'. Stilstaan bij afscheid nemen, zingeving en spiritualiteit.

Meer op museabrugge.be >

 'Oog in Oog met de Dood. Hugo van der Goes, oude meesters, nieuwe blikken.'

 

11. November: Wintergloed

Een wonderlijke winterbeleving die licht brengt tijdens de donkerste dagen van het jaar, dat is Wintergloed: kerstmarkten, lichtparcours, winterbar, winkelplezier tijdens de vele shoppingdagen, ... De historische binnenstad, vol kerstverlichting en decoratie, omarmt en verwarmt je én nodigt uit tot een verblijf.

Een terugblik op Wintergloed 2021 >

Wintergloed - Jan Darthet

 

12. December: December Dance

Dit festival is de jaarlijkse afspraak voor dansliefhebbers van over de hele wereld. Met gebundelde krachten brengen Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge premières, gevestigde waarden, iconen in wording en jong talent op diverse podia.

Meer op Dansinbrugge.be >

December Dance - Morgan Hickinbotham

* Onder voorbehoud van wijzigingen. Info over actuele maatregelen vindt u hier.