nl

11 winterse activiteiten voor de kerstvakantie

11 winterse activiteiten voor de kerstvakantie

De kerstvakantie wordt er eentje zoals we het nooit hadden durven dromen. Zonder de klassieke kerstfeesten, maar met volop aandacht voor kleine gelukjes. Laat je alvast inspireren door deze 11 veilige en gezonde activiteiten die licht brengen in deze donkere tijden. Op naar 2021 met deze warme tips!

 

1. Op zoek naar Maria, Brugse beren en wapenschilden

Wandelen doen we met z'n allen volop en misschien denk je dat je Brugge al op jouw duimpje kent. Had je daarbij echter al oog voor de meer dan 300 Mariabeelden in nissen en gevels of de talrijke wapenschilden in Brugse straten. Wist je dat er meer dan 40 godshuizencomplexen zijn? Kinderen genieten meer van een wandeling als ze onderweg iets te doen hebben. Creëer een wandelbingo en laat je kids beestige beeldjes (beren, zwanen, paarden,...), standbeelden, huizen met naambord of straten naar een persoon vernoemd, zoeken. Leerrijk voor klein én groot.
Je wandeling helemaal kidsproof maken doe je met Luuk & Lotje. Het boekje 'Het is kerst' van Ruth Wielockx vormt de rode draad in een zoektocht doorheen de stad. Deelnemen is gratis en kinderen krijgen er een leuke verrassing bovenop.

Brugse beren

 

 

2. Brughoppen in de waterstad bij uitstek

Een stad met water is ook een stad met bruggen en deze ‘verbindende structuren’ bepalen sterk het uitzicht en karakter van de Brugse binnenstad. De stenen boogbruggen langs de Brugse reien ogen allen eeuwenoud maar sommige zijn aanzienlijk jonger dan de Middeleeuwen. Vanop één van de oudste bruggen, de Meebrug, heb je een uniek zicht op de pittoreske Groenerei.  Het o zo romantische Bonifaciusbrugje werd begin 20e eeuw gebouwd. De Koningsbrug en de Goudenhandbrug, echte verborgen parels, kwamen in de plaats van eerdere draaibruggen. Langs de ringvaart vind je de Conzettbrug en de IJsputbrug, staaltjes van eigentijdse architectuur. Hop bij jouw volgende bezoek van de ene naar de andere brug.

> Ontdek Brughoppen in Brugge

Brugse bruggen

 

 

3. Beeld van de Stad

20 jaar nadat de historische binnenstad van Brugge werd toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst publiceren Triënnale Brugge en de dienst Monumentenzorg Beeld van de Stad’. Dit boek legt met een selectie van 70 hedendaagse kunst- en architectuurprojecten een minder bekend ‘Beeld van de Stad’ bloot. Goed voor een winterse (her)ontdekking van Brugge waarbij verleden en toekomst samenvloeien.

> Ontdek hedendaagse kunst & architectuur

Brugge in Beeld

 

 

4. Op zoek naar kunstschatten in een kerk

Niet alleen de Brugse musea zijn rijk aan kunstschatten, ook de vele historische kerken bezitten een waardevolle collectie. Loop niet alleen even binnen in de oudste parochiekerk Sint-Salvators of de O.L.V- kerk met de wereldberoemde Madonna, maar ervaar de stilte in het sobere interieur van de Begijnhofkerk. Ga eens kijken in de Sint-Gilliskerk of ontdek ongekende barokschoonheid in de sober ogende Sint-Annakerk. De bronzen schelp vóór de Sint-Jakobskerk wijst het startpunt van de middeleeuwse pelgrimsroute naar Santiago de Compostela aan. De religieuze kunst in de Brugse gebedshuizen laat je zeker niet onberoerd.

> Ontdek religieus erfgoed

Kunstschatten in een kerk

 

 

5. Brugge onder de kerstboom

Ook Brugge doet er alles aan om lokale handelaars te ondersteunen met oproepen om lokaal te shoppen. Met raamstickers en flarden songteksten als ‘How deep is your love’, ‘Take my breath aaa-way’ of ‘I want to know what love is’ verklaart de stad haar liefde aan Brugse winkels en horecazaken. Een stukje Brugge cadeau doen kan ook met Cadeaubon Brugge die laat winkelen bij zo’n 130 Brugse handelaars, van hippe interieur- en modezaken tot eigenzinnige drink- of eetadresjes.

Nog meer Brugge onder de kerstboom? Bekijk dan even de originele geschenkideeën in de webshop van Musea Brugge. Of verras je vrienden en familie met een uniek Handmade in Brugge-cadeau via de speciaal ontwikkelde, tijdelijke kerstwebshop. Je vindt er juwelen, kaartjes, handtassen, interieurobjecten, koffie, bier en andere lekkernijen of een aantal mooie geschenkboxen.

Brugge onder de kerstboom

 

 

6. De Brugse Vesten: tussen groen en water

De Brugse Vesten, 8,6 kilometer lang, hebben een veelzijdige functie. Geschikt voor een geslaagde ochtendloop of het ideale flaneertracé. Op het afgeschermd pad maak je, te voet of met de fiets, een mooie lus rond Brugge met pauze op de molenterp of bij één van de picknickbanken. De brede stadsgordel rond Brugge is ook dé locatie voor een introductie vestingbouwkunde: ze telt vier middeleeuwse stadspoorten - voor de gelegenheid van warme tekstboodschappen voorzien - en de Poertoren. Ook goed voor een buitenles fauna en flora: deze ‘grootste tuin van Brugge’ telt zo´n 18.000 bomen, voorzien van naambordje met telkens de Nederlandse en Latijnse naam én de plantenfamilie waartoe ze behoren. ’s Avonds vormen de Vesten dan weer het perfecte decor voor een romantische wandeling met zicht op het Minnewater, de verlichte boten in de jachthaven Coupure en bomen badend in een rood licht.

> Ontdek de Vesten

De Brugse Vesten: tussen groen en water

 

 

7. Topgastronomie aan je eigen eettafel

Genieten van Brugse topgastronomie kan nog steeds via takeaway. Gault&Millau maakte haar jaarlijkse selectie van beste restaurants bekend en bevestigt Brugge als hotspot voor foodies met aanbevelingen voor o.a. Bar Bulot, Zet’Joe, Sans Cravate, De Gouden Harynck, Patrick Devos, Le Mystique, Refter, Bonte B, Franco Belge, L.E.S.S. Eatery, Tanuki en een resem andere Brugse topadressen.

> Ontdek hier Eten en drinken in Brugge
> Ontdek hier het takeaway-aanbod

Topgastronomie aan je eigen eettafel

 

 

8. De Familie Claus: kerstfilm met een Brugse strik

Onbeschaamd de hele dag in pyjama kerstfilms bingewatchen? Ook dat is kerstvakantie! Netflix laat je met de lancering van de eerste Vlaams-Nederlandse kerstfilm ‘De Familie Claus’ bovendien een stukje Brugge beleven vanuit die luie zetel. De film werd deels opgenomen rond de Bonifaciusbrug, Walplein en Vlamingstraat en laat Brugge schitteren als betoverende winterbestemming. De film telt een topcast met o.a. Jan Decleir, Mo Bakker, Stefaan Degand, Josje Huisman en Janne Desmet en krijgt in 2021 een wereldwijde release als ‘The Claus Family’.

> Bekijk hier de trailer van ‘De Familie Claus’

De Familie Claus: kerstfilm met een Brugse strik

 

 

9. Vergeet de kunstenaar niet

De corona-crisis zet de hele cultuursector op zijn kop. Met 'Mind the Artist' ondersteunt Musea Brugge een jaar lang veelzijdig en creatief Belgisch talent. Zeven kunstenaars mogen een artistiek project uitwerken, met een link naar de museumcollectie. Fotografe Nele Van Canneyt, die op ontdekkingstocht ging in het lege en verweesde Brugge, bijt de spits af met de tentoonstelling ‘Binnenland’.

> Ontdek Mind the Artist

Vergeet de kunstenaar niet

 

 

10. Het strand, altijd een goed idee

Ruisende golven, zilte lucht, wind door de haren, … de zee heeft iets. Niets werkt zo helend als een winterse wandeling aan zee en het brede strand van Zeebrugge leent zich daar perfect voor. Stap over het strand naar Blankenberge en struin op de terugtocht door het natuurgebied De Fonteintjes, spottend naar zeldzame vogels en planten bij de duinmeertjes en vochtige duingraslanden. Bij een van de uitkijkplatformen op de Saint-George’s Day–wandeling kan je tenslotte nog even nagenieten van de eindeloos golvende watervlakte.

> Ontdek Zeebrugge

Het strand, altijd een goed idee

 

 

11. Wintergloed: nog tot 10 januari

Beleef Brugge in een ander licht met 10 installaties die de contouren van de Werelderfgoedstad extra sfeervol accentueren. Download de Wintergloed app en voel je, op veilige afstand, verbonden met elkaar, de stad en haar rijke geschiedenis. Wintergloed brengt letterlijk licht in deze moeilijke tijden, maar verwarmt je ook met honderden kerstbomen en duizenden lichtjes, verspreid over 41 versierde straten en pleinen. Nog tot 10 januari, voor een extra lange en gespreide winterbeleving. Check voor een coronaproof bezoek steeds vóór je vertrek de laatste actuele info op de Facebook-pagina! Helemaal veilig genieten doe je vanachter je scherm met deze 360°-beelden van Wintergloed en een warme chocomelk of een glas glühwein erbij!

> Ontdek alles van Wintergloed

Wintergloed: nog tot 10 januari