nl

Deze pagina is niet beschikbaar in het Duits. U kan deze pagina vertalen via http://translate.google.com/translate?js=n&sl=nl&tl=de&u=https://www.visitbruges.be/imaginebruges/11-tips-voor-een-pittige-paasvakantie.

11 tips voor een pittige paasvakantie: eieren voor je geld kiezen

11 tips voor een pittige paasvakantie in Brugge: eieren voor je geld kiezen

Daar is de lente, daar is de zon … en ook twee weken paasvakantie. Nu we de landsgrenzen nog niet over kunnen, moeten we nog steeds in eigen regio op ontdekking. Maar niet getreurd, integendeel: de volgende tips bieden kinderen, jongeren én (groot)ouders de kans om de lentekriebels te activeren door Brugge en omgeving te verkennen. Om verveling in eigen huis of tuin geen kans te geven, stellen wij voor om het groen op te zoeken en te bewegen, de geschiedenis van de stad en zijn musea te (her)ontdekken, naar Zeebrugge af te zakken voor wat spanning of ontspanning op het strand. Even stil staan bij het Paasgebeuren kan ook.

 

1. Genieten van ontluikend groen

De zachte temperaturen zijn ideaal om in alle rust een lentewandeling te maken en Brugge leent zich daar perfect toe. Een must is de narcissen spotten in het Begijnhof. Fris loof en jonge blaadjes komen tevoorschijn in het gezellige Koningin Astridpark, Hof Sebrechts met leuke speeltuin en het romantisch tuintje van het Poertorenpark. Stippel je eigen Brugse bomenwandeling uit en bewonder unieke exemplaren, voorzien van naambordje, in de tuin van het Guido Gezellehuis, Sincfalpark, Hof De Jonghe, Baron Ruzettepark, langs de Vesten en ook in de domeinen Tudor en Beisbroek. Later dit jaar krijgen een 20-tal markante Brugse bomen een eigen QR-code met informatie voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.

> Ontdek meer Groen om te doen

Genieten van ontluikend groen in Poertorenpark

 

 

2. Op je paasbest voor de foto

Vieringen zijn uitgesteld en feestelijke kledij opgeborgen. Haal eens een oude gewoonte uit je kast en kleed je op je paasbest. Trek met je gezin of bubbel de stad in voor een onvergetelijke fotoreportage langs de niet te missen klassiekers. Een foto bij een romaans, gotisch, renaissance, barok, classistisch, neogotisch of liever modern gebouw op de Burg? Een unieke pose bij het tijdloze decor van de Rozenhoedkaai of een kiekje bij het onthaalpaviljoen van het Gruuthusemuseum. Samen met Jan van Eyck op de foto op het gelijknamige plein? Met als afsluiter een reeks beelden in de feeërieke setting van het Minnewater. Posten maar op je Instagram met #VisitBruges!

> Ontdek de hoogtepunten

Op je paasbest voor de foto - Gruuthusemuseum

 

 

3. Geen eieren in het Fort van Beieren 

Net buiten het centrum, in deelgemeente Koolkerke, ligt Provinciedomein Fort van Beieren. Begin 18de eeuw werd hier een aarden fort gebouwd, dat een cruciale rol speelde in de strijd tussen de Nederlanden en de Spanjaarden. Je vindt er aarden wallen en gedeeltelijk dichtgegroeide grachten, omgeven door een netwerk aan paden in en rond bos en weiden. Natuur en geschiedenis gecombineerd in één uitstap, wat wil een mens nog meer? Een beetje actie natuurlijk en ook dat kan met de Boslympische spelen, 10 leuke spelletjes om samen met het gezin te spelen.

> Ontdek Fort van Beieren

Het Fort van Beieren

 

 

4. Een Zeebrugs zandkasteel bouwen

Tijdens lentedagen lonkt ook de zee. Op het brede strand van Zeebrugge is er voldoende zand om je creatief uit te leven. Hint voor de papa’s en stoere mama’s: imponeer jouw en bij uitbreiding ook andermans kroost met de bouw van een gigantisch zandkasteel. Het jonge volkje kan zich ook amuseren op de piratenboot en de andere speeltoestellen die voortaan permanent blijven staan. Vanaf de paasvakantie tot en met september wordt het ‘sportstrand’ uitgerust met o.a. beachvolleyterreinen, een panna-arena en outdoor fitnesstoestellen. Krijg je honger en dorst van al die activiteit, dan kan je gebruik maken van de picknickbanken op de Zeedijk

> Ontdek meer Zeebrugge

Een Zeebrugs zandkasteel bouwen

 

 

5. Open deuren bij Musea Brugge

Een aantal museumlocaties (Arentshuis, Belfort, Groeningemuseum, Gruuthusemuseum, Sint-Janshospitaal en het O.L.V.-Kerk Museum) openden reeds hun deuren voor het publiek en vanaf 3 april doen ook het Brugse Vrije, Gezellehuis, O.L.V. Ter Potterie, Stadhuis en de Sint-Janshuismolen weer mee. Tijd om de collecties te (her)ontdekken. Een aanrader voor de kids is de interactieve tentoonstelling ‘Kinderen van toen, senioren van nu’ in het Volkskundemuseum. Je maakt er kennis met het leven van kinderen in de jaren dertig, veertig en vijftig van de vorige eeuw. Met de erfgoedapp Julia’s vertellementjes word je teruggeflitst naar het jaar 1920. In het Gruuthusemuseum kan je nog tot 30 april een poging ondernemen om de Missie Manuscript te volbrengen. Nieuw in het O.L.V.-Kerk Museum is het voelstation ‘Madonna met Kind’. Bezoekers kunnen een 3D-geprinte versie van het wereldberoemde beeld van Michelangelo betasten, het koude carraramarmer waaruit het beeld werd gehouwen voelen en het altaar ontdekken waarin het beeld prijkt.

> Ontdek meer Musea

Interactieve tentoonstelling ‘Kinderen van toen, senioren van nu’

 

 

6. Koop je chocolade lokaal

Pasen staat symbool voor het eten van chocolade. In het bijzonder tijdens deze periode zullen de eieren, kippetjes en paashazen in de etalages van de Brugse chocolatiers je doen watertanden. Een overzicht van artisanale makers vind je op de site van de Gilde van de Brugse chocolatiers. Een traditionele eierenraap in de tuin met lokaal lekkers, het blijft een klein avontuur voor ieder kind. 

Koop je chocolade lokaal

 

 

7. Op de trappers langs de Groene Gordelfietsroute

Rondom Brugge bevindt zich een heerlijk groene regio met bossen, kasteelparken, open landschappen met akkers en weiden, loodrechte kanalen en pittoreske dorpjes. De Groene Gordelroute, goed voor 53 km fietsplezier, laat je kennismaken met dit gevarieerd gebied.  Maak er een daguitstap van en haal je broodjes, frietjes of een mand vol lekkers af bij een van de Takeaway adressen in de buurt. Onderweg vind je voldoende picknickplekjes met banken. De route vormt een lus rond de stad, dus je kan vanuit je uitvalsbasis ook kiezen om elke dag een deeltje af te werken.

> Bestel de fietskaart
> Meer wandelen en fietsen rond Brugge

Op de trappers langs de Groene Gordelfietsroute

 

 

8. Herbeleef Beau Séjour met de moviemap in de hand

Zeebrugge was trotse gaststad voor de spannende dramareeks Beau Séjour, te volgen op Eén en ook te herbekijken via VRT NU. Na de laatste uitzending vind je vanaf 5 april in de infokantoren van Visit Bruges de Beau Séjour-moviemap met fietsroute die je de belangrijkste locaties wijst. De route start in Assebroek en loopt via de Brugse achterhaven naar Lissewege en Zeebrugge. Starten in Zeebrugge om enkel de locaties in het havengebied, dorp en de strandwijk te spotten kan uiteraard ook.

> Check interviews en locaties op onze Beau Séjour-pagina.

Herbeleef Beau Séjour met de moviemap in de hand

 

 

9. Een wandeling langs de staties van een kruisweg

Pasen wordt gevierd omdat Jezus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. Dit christelijke feest werd vroeger herdacht met een bezoek aan de kerk. Ga op zoek naar religieuze kunstschatten en bezoek een van de vele Brugse kerken. Je vindt er ook de 14 staties die de lijdensweg van Jezus in beeld brengen. Deze kruisweg is een nabootsing van het lijden in de vorm van schilderijen of beeldhouwwerken. De neogotische kruisweg in de Sint-Gilliskerk is een waar pareltje. Kruiswegen verschenen niet alleen in kerken of kapellen, je vindt er ook in kloostertuinen. Een mooi voorbeeld hiervan is de eind 18de - eeuwse kruisweg op het voormalige kerkhof van de zusters van het Sint-Janshospitaal, op de site Oud Sint-Jan, waarbij elke statie versierd is met een grafschrift van één van de zusters.

> Ontdek meer religieus erfgoed

De staties van een kruisweg

 

 

10. Gidsbeurten opnieuw toegelaten

De Brugse stadsgidsen staan te popelen om geïnteresseerde toehoorders de mooiste plekjes van de Werelderfgoedstad te tonen, doorspekt met sappige verhalen en verrassende legendes. Ook al denk je Brugge door en door te kennen, een gidsbeurt zal je kijk zeker verrijken. Boek eens een gids bij Gidsenbond, Hello Bruges of S-wan om je kennis bij te schaven of hem/haar  te vragen wat je altijd al had willen weten over je favoriete stad. Rondleidingen kunnen voor kleine groepjes tot maximum 4 personen inclusief de gids maar kinderen tot en met 12 jaar niet inbegrepen.

> Reserveer bij Gidsenbond, Hello Bruges of S-wan

Gidsbeurten opnieuw toegelaten

 

 

11. De Paashaas op cadeautjeszoektocht

De allerkleinsten kunnen in samenwerking met uitgeverij Clavis op paaszoektocht in de stad. Rode draad daarbij is het prentenboek ‘De Paashaas op cadeautjeszoektocht’ (Mieke Goethals). De route brengt je langs een divers aanbod van handelszaken. In ruil voor een ingevuld opdrachtenblad krijgt ieder kindje een lekkere paasverrassing.

> Ontdek De Paashaas op cadeautjestocht in Brugge

De Paashaas op cadeautjeszoektocht