nl

11 romantische activiteiten voor de krokusvakantie

11 romantische activiteiten voor de krokusvakantie

Februari ademt romantiek. En al blijft een virus voor onzekerheid zorgen, de instant romantische sfeer van Brugge blijft overeind. Niet alleen met z’n tweetjes, maar ook voor het hele gezin, je bubbel of wie op zoek is naar wat me-time, liggen kleine gelukjes voor het oprapen tijdens de krokusvakantie. Verbinding verzekerd bij een wandeling in het historische hart van de stad of door een van de kasteelparken. Wegdromen bij een mysterieus schilderij of de idyllische stilte van de godshuizen ontdekken? Dompel je kinderen onder in stadverhalen met een romantisch randje of bezorg ze ‘Krokuskriebels’. Ook het strand van Zeebrugge blijft een topper voor actieve en romantische zielen.

 

1. Dwalen langs dromerige plaatsen

Al wandelend in de stad zorgen de middeleeuwse uitstraling, de kronkelstraten en de vele kanalen en bruggen voor een instant romantische sfeer. De avondverlichting zorgt voor extra aantrekkingskracht, zeker op verliefde stellen. Naast iconische locaties als het Minnewater – Lac d’amour of Lake of Love – en de Bonifaciusbrug, ook wel gekend als de liefdesbrug, zijn er nog tal van plaatsen waar je hart sneller gaat kloppen: het bankje op het Minneboplein, de tuin van het Gezellehuis of de binnenplaats van stadspaleis Hof Bladelin. Ga op tocht en durf te verdwalen.

> Ontdek Romantische hotspots

Dwalen langs dromerige plaatsen

 

 

2. Samen van kunst genieten

Zin in een culturele date? Reserveer dan tickets voor een bezoek aan het Gruuthusemuseum. De gevarieerde kunstcollectie omvat verfijnd historisch kant, een gedekte tafel met Chinees porselein en zilveren bestek, … Bovendien biedt dit statige paleis unieke uitzichten. Het Adornesdomein met de mysterieuze Jeruzalemkapel - de Valentijnskapel in het VTM-programmma 'Da's Liefde!' - straalt een authentieke en sacrale sfeer uit. Nostalgie troef in het nabije Volkskundemuseum, waar vanaf 12 februari kleine schilderijen van Pieter Chanterie doorheen de vaste collectie sluipen.

> Ontdek meer cultuur

Genieten van kunst

 

 

3. Drie Kastelenwandelroute

Rustig, bosrijk en toch dicht bij de stad. Dit karakteriseert de groene long ten zuidwesten van Brugge, ooit de leefwereld van de Brugse elite en een kloosterorde. Via een gevarieerde, bewegwijzerde route van 12 km stap je langs wandelpaden en kasteeldreven doorheen uitgestrekte bossen, heideveldjes, graslanden en hoogstamboomgaarden. Je passeert het prachtige waterkasteel Tillegem, domein Tudor met unieke kruidentuin, Beisbroek, het Chartreuzinnenbos - waar ooit een klooster stond - en enkele historische hofsteden.
Op zoek naar een extra uitdaging? Deze route vormt ook het ideale parcours voor een sportieve looptocht met volop mogelijkheden om de route in te korten (of uit te breiden)! Wil je er een spannende wandeling van maken, ga dan met Pasar op winterzoektocht in de bossen van Tudor en Beisbroek.

> Bestel de wandelkaart

Drie Kastelenwandelroute

 

 

4. Cultuur bij je thuis met Podium19

Ontroerd worden, meezingen of volledig opgaan in een culturele voorstelling ? Dat kan als je afstemt op de nieuwe zender Podium 19. Een lovenswaardig en verwarmend initiatief van zeven Vlaamse Kunstinstellingen waaronder Concertgebouw Brugge. Dit alternatief podium, zowel op TV als online, staat garant voor een veelzijdig programma met opera, concerten, dans, theater en literatuur. Van donderdag tot zondag volg je er elke avond premières met af en toe ook themaweken zoals de Week van de Belgische Muziek of het Klarafestival. Dankzij dit unieke project kan het publiek, weliswaar vanuit de huiskamer, opnieuw genieten van de zo broodnodige cultuur.

Benieuwd naar de komende livestreams in Concertgebouw Brugge?
> Bekijk de activiteitenkalender

Cultuur bij je thuis met Podium19

 

 

5. Zeebrugge : de zeelucht en visserijsfeer opsnuiven

Het brede zandstrand van de Brugse badstad is ideaal om op zoek te gaan naar zeldzame schelpenvondsten, forten te bouwen of gewoon de longen uit je lijf te lopen. Doe je het liever rustig aan, dan is even uitblazen in de duinen of struinen door natuurgebied De Fonteintjes een interessant alternatief. Vanaf 13 februari zijn de deuren van Seafront weer geopend, het referentiethemapark over zee en zeevaart, vis en visserij.

> Ontdek Zeebrugge

Zeebrugge : de zeelucht en visserijsfeer opsnuiven

 

 

6. Bekijk Brugge door kinderogen

Op zoek naar een andere invalshoek om de stad te ontdekken? Bekijk Brugge door kinderogen! De gelijknamige brochure reikt je 4 leuke en actieve wandelingen aan. Maak kennis met gekende en minder gekende hoekjes en voer samen met je kinderen (4 tot 12 jaar) leuke opdrachten uit. De wandeling neemt je mee langs parken en speelpleinen, musea op kindermaat, aantrekkelijke winkels en voert je volop weetjes over historische gebouwen, ...

Je kan de brochure hier downloaden.

Bekijk Brugge door kinderogen

 

 

7. Krokuskriebels

Ook deze krokusvakantie rollen Musea Brugge en de Gezinsbond de rode loper uit voor gezinnen met kinderen. Onder de noemer 'Krokuskriebels' zijn heel wat activiteiten in verschillende museumlocaties uitgewerkt. Een interactieve online quiz, doe-opdrachten in het Groeningemuseum, een middeleeuws hospitaal leren kennen of een geheime missie in het Gruuthusepaleis volbrengen?

Bekijk het volledige programma en reserveer tijdig!

Krokuskriebels

 

 

8. Beau Séjour: op zoek naar plotwendingen in Zeebrugge

Je favoriete badstad door de ogen van Gène Bervoets, Lize Feryn of Titus De Voogdt? Tien weken lang neemt Beau Séjour je op zondagavond (op Eén) mee naar Zeebrugge. Het tweede deel van deze fictiereeks draait rond een gewezen marinecommandant en is goed voor een brok spanning, mysterie en warme zomerse beelden van de Brugse badstad. Ga volledig op in de beklijvende plotwending en ga op onderzoek terplekke, in Zeebrugge!

Check interviews en locaties op onze Beau Séjour-pagina.

Beau Séjour: op zoek naar plotwendingen in Zeebrugge

 

 

9. Laatste kans voor Memling Now

Hans Memling behoorde tot de belangrijkste schilders in het Bourgondische Brugge. In opdracht van het Sint-Janshospitaal schilderde hij vier schitterende kunstwerken, die tot de absolute wereldtop behoren. Wil je zien hoe hedendaagse kunstenaars door deze Vlaamse Primitief geïnspireerd werden, dan kan je nog tot 28 februari 2021 terecht in het Sint-Janshospitaal voor de expo Memling Now.

> Ontdek Memling Now

Laatste kans voor Memling Now

 

 

10. Godshuizen, eeuwenoude caritatieve instellingen

Vanaf de 14de eeuw t.e.m. begin 20e eeuw werden godshuizen opgetrokken, nu eens door ambachten, voor hun bejaarde leden, dan weer door weduwen of gegoede burgers die hun PR wilden verzorgen. Deze woonerven, de ene al wat groter dan de andere, ademen een serene sfeer uit en hebben meestal witgeschilderde gevels en een pittoreske siertuin. Wie weet kan je er wel de eerste krokussen of paaslelies zien ontluiken? Van de 40 godshuiscomplexen (aangeduid met Godshuis op stadsplan op het stadsplan) die de stad rijk is, zijn De Vos (Noordstraat 6), Elisabeth Zorghe, Paruitte en De Schippers (Stijn Streuvelsstraat) en Van Volden en De Moor (Boeveriestraat 50) zeker een bezoek waard.

> Ontdek godshuizen

Godshuizen, eeuwenoude caritatieve instellingen

 

 

11. Van speeltuin tot speeltuin

Ontdek de stad op dé ultieme kindvriendelijke manier en hop van speeltuin tot speeltuin. Dit overzicht toont je waar, mooi gespreid over het centrum, speeltoestellen staan opgesteld. Ga je op pad? Met de Brugse interactieve speelkaart heb je een overzicht alle Brugse speelpleinen en -bossen meteen bij de hand. Zo kun je een stukje ontdekking van de stad op grotemensenmaat telkens afwisselen met een korte speelpauze voor de kleintjes. Iedereen blij!

> Ontdek het overzicht 
> Ontdek de Brugse interactieve speelkaart

Van speeltuin tot speeltuin