nl

Deze pagina is niet beschikbaar in het Spaans. U kan deze pagina vertalen via http://translate.google.com/translate?js=n&sl=nl&tl=es&u=https://www.visitbruges.be/imaginebruges/10-x-winter-in-brugge.

10 x winter in Brugge

10 x winter in Brugge

Deze winter wordt er weer eentje met de rem erop. Maar laat dit er jezelf niet van weerhouden om je in een weldoende wintersfeer te wentelen: met licht, actuele kunst, nostalgische verwondering, kerstcadeautjes jacht, buitenlucht en avontuur. En dat kan in Brugge! De historische binnenstad omarmt en verwarmt je en nodigt uit tot een verblijf. Laat je alvast inspireren door deze 10 tips om op een veilige manier van binnen- en buitenactiviteiten te genieten. 

1. De helende kracht van kunst

Kunst biedt schoonheid en troost. Dit geldt zeker voor het nieuwe werk van Brugs kunstenaar Strook dat met It’s only a matter of time op drie historische plekken tentoongesteld wordt. Verweerde materialen vormen de basis voor portretten en sculpturen op de zolder van het Sint-Janshospitaal en gaan in Groeningemuseum een confrontatie met klassieke staatsieportretten aan. In de O.L.V-kerk verrast een monumentale site-specifieke ‘kop’. Wie het oeuvre van Strook bekijkt, staat stil bij de tijd… en de nietigheid van de mens.
De impact van de mens op de natuur is een belangrijk thema voor de Belgische kunstenares Cindy Wright. De expo Trash & Treasure in het Adornesdomein toont een tiental schilderijen die de cyclus van het leven en de planeet verkennen. Het werk Carnes Terrae - ‘de vlezen der aarde’- neemt tijdelijk de plaats in van de grafbeelden van Anselm Adornes en zijn vrouw.
De 7e editie van ‘Brugge Foto Festival, een uniek evenement rond fotografie op 11 locaties, toont werk van zowel aankomende talenten als toonaangevende fotografen. Het resultaat is een mooi traject langs o.a. het Concertgebouw, Hof Bladelin en het Gezellehuis, alles op wandelafstand. 

Meer inspiratie in de Evenementenkalender >

De helende kracht van kunst - © Strook - © Cindy Wright

 

2. Nostalgische charme van kersttradities

Met sneeuwaccenten, feestelijke muziek, winterse nocturnes en het familieparcours ‘Christmas Trail’ kun je in Historium een magische kerst beleven. Ook het Adornesdomein in de volkse Sint-Annawijk is rijkelijk en naar Schotse traditie in de kerstsfeer ondergedompeld.
Verder maken de honderden kerstbomen, vaak metershoog, de talrijke versierde straten, pleinen en winkeletalages in de hele binnenstad het kerstplaatje compleet.

Nostalgische charme van kersttradities

 

Brugge op zesde plaats in Condé Nast Traveler's Awards

Brugge scoorde een zesde plaats in de categorie 'small cities world' in de prestigieuze Condé Nast Traveler's 2021 Reader's Choice Awards. Het toonaangevende reismagazine Condé Nast Traveler baseerde zich voor deze awards op de ratings en reviews van meer dan 800.000 lezers over hun recente reiservaringen. Deze resultaten tonen aan naar welke bestemmingen de lezers van Condé Nast het meest verlangden toe ze niet konden reizen en het eerst besloten te bezoeken toen dat terug kon.

Lees meer >

Brugge op zesde plaats in Condé Nast Traveler's Awards

 

3. Zoektocht naar het perfecte kerst- en eindejaarsgeschenk

Het nuttige aan het aangename koppelen, dat is winkelen langs versierde etalages met sfeervolle muziek in de straten. Tijdens je midweek bezoek of een van de vele shoppingdagen vind je gegarandeerd het gepaste geschenk in een van de karaktervolle zaken of verrassende adresjes in Brugge.
Of wat dacht je van een Brugs biertje: een Straffe Hendrik Quadrupel, gouden medaillewinnaar op de European Beer Star, een roodbruine Bourgogne des Flandres, een Fort Lapin of een alcoholvrije Sportzot?
Liever een cultureel cadeau?  Dan is een geschenkbon van Concertgebouw Brugge een idee. Of loop even binnen in een van de Museumshops waar je naast een kunstzinnig assortiment ook nog tot 24 december de Musea Brugge Card aan de promoprijs van € 24 in plaats van € 32 kan kopen. Hét ideale moment om samen met je dierbaren de permanente collectie en alle tijdelijke tentoonstellingen te ontdekken.

Meer Shoppinginspiratie >

Zoektocht naar het perfecte kerst- en eindejaarsgeschenk

 

4. Brugge door kinderogen

Kinderen en een historische stad: geen match? Na de tocht door Brugge met de brochure ‘Brugge door kinderogen’ stel je je mening vast bij. Aan de hand van vier actieve wandelingen ontdek je gekende en minder gekende hoekjes. Op het traject liggen boeiende musea zoals het tot de verbeelding sprekende stadspaleis Gruuthuse. Op de zolder loopt momenteel de expo ‘Verhalen uit de ondergrond. Brugge in het jaar 1.000’ met vondsten als walvisbot, schaatsen, juwelen en een berenschedel die eeuwenoude verhalen tot leven brengen. Maak in het Sint-Janshospitaal, één van de oudste hospitaalgebouwen van Europa, kennis met kleurrijke middeleeuwse schilderijen, medische instrumenten en een EHBO-post avant la lettre.
Hoe (over)grootouders leefden wordt mooi uitgebeeld in het Volkskundemuseum. Kinderen jonger dan 13 jaar kunnen alle Musea Brugge locaties gratis bezoeken (Belfort: gratis tot 7 jaar) en voor de volwassenen is er geen excuus met de actieprijs van de Musea Brugge Card.

Download de wandelingen 'Brugge door kinderogen' hier >

Brugge door kinderogen

 

5. Bach Academie, Bach verrast in dans, jazz & klassiek(ers)

Van 19 tot 23 januari vindt in Concertgebouw Brugge het jaarlijkse succesvolle festival Bach Academie Brugge plaats. Deze twaalfde editie, evenwel volwaardig maar met beperkte capaciteit, kijkt voorbij de grenspalen van Bachs leven, terug naar zijn voorvaders en inspiratiebronnen en (ver) vooruit naar 20e-eeuwse echo’s. Zoals steeds biedt het festival naast het meesterschap van Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale Gent ook plaats aan jongere artiesten als jazzsaxofonist Robin Verheyen, violiste Elicia Silverstein en traverso-speler Toshiyuki Shibata.

Volledig programma op concertgebouw.be >

Bach Academie, Bach verrast in dans, jazz & klassiek(ers)

 

6. Raamtekeningen (West-Brugge) & Magische zoektocht

Illustratrice Fien Cools, beter bekend als Fien Tekent, versierde meer dan dertig winkelramen in de Smedenstraat met feestelijke tekeningen. De leuke en opvallende creaties hebben zowel een link met Kerstmis en Nieuwjaar, als met de aard van de betrokken winkel of horecazaak. 

Santa & The Pixies’ van illustratrice Thäis Vanderheyden is een vertelling over het oudste winterfeest. Aan de hand van 16 prachtige tegeltafereeltjes in Brugse etalages, kunnen de allerjongsten dit verhaal leren kennen én een leuke prijs winnen. Het plan met de route (2,5 km) is verkrijgbaar bij Infokantoor Markt of kun je hier downloaden.

Download de magische zoektocht Santa & The Pixies >

Raamtekeningen (West-Brugge) & Magische zoektocht

 

7. Wist je dat… 580 jaar geleden de loterij in Brugge ontstond?

Door een fikse boete van hertog Filips de Goede, zocht Brugge naar financiën. Geen extra onpopulaire belastingen maar een trekking met leuke prijzen was de oplossing. Met de vrijwillige bijdragen werden de collectieve noden bekostigd. De loterij was geboren en wordt anno 2021 herdacht met de expo 'Te Brugghe ende eldere | 580 jaar moderne loterijen' in het Stadsarchief. Via een VR-filmpje maak je de allereerste middeleeuwse loterijen vanop de eerste rij mee. Aansluitend kun je een boeiende wandeling maken door het Brugge van nu en vroeger en met behulp van VR-kijkers zelfs letterlijk tijdreizen.

Meer info op brugge1441.be >

Wist je dat… 580 jaar geleden de loterij in Brugge ontstond?

 

8. Stemmige hotelbars

Gezellig iets drinken kan in Brugge niet alleen in een van de vele bruine kroegen, eigentijdse cafés of hippe wijn- en cocktailbars. Je kan jezelf ook een drankje trakteren in een sfeervol aangeklede hotelbar. Een aperitief in Bar Boutique (Minnewaterpark), een Belgisch biertje in Snuffel Hostel of Rose Red, een live geshakete cocktail in Groot Vlaenderen - de hotelbar zonder hotel - een digestief bij het haardvuur van de bar in Grand Hotel Casselbergh, een Black Swan gin in de gelijknamige bar van Radisson Blu Hotel of een afzakkertje in Barazar (Hotel Flanders) of de sfeervolle jazzbar The Duke (Hotel Navarra). Keuze te over.

Meer suggesties van bars en café’s >

Stemmige hotelbars

 

9. Buiten Brugge in de winter... natuurlijk!

Een fikse winterwandeling doet deugd, zo simpel is het. De Stadsrandbossen  (Beisbroek, Tudor, Chartreuzinnenbos, Ryckevelde), natuurgebieden (Assebroekse Meersen, Gemene Weidebeek, Ter Doest, De Fonteintjes), de groene kernen zoals Fort van Beieren, Lappersfortbos, ... zijn in wintermodus en nodigen uit. Spot de vriezeganzen en andere wintergasten in de polders, absorbeer de rust op het brede strand van Zeebrugge en fotografeer de vroege zonsondergang.

Meer suggesties Rondom Brugge >

Buiten Brugge in de winter... natuurlijk!

 

10. Wintergloed

Een wonderlijke winterbeleving die licht brengt tijdens de donkerste dagen van het jaar, dat is Wintergloed in Brugge. Langsheen het vernieuwde lichtparcours, met dertien reële en één virtuele installatie, staat ‘het woord’ centraal. Naast de gezellige winterbar VORST die uitkijkt op de schaatspiste óp het Minnewater zijn er de kerstmarkten met nieuwe look.  

Meer Winter in Brugge >

Wintergloed