nl

Erfgoed

Bekijk, bestudeer, beluister en ontdek enkele Brugse erfgoedparels vanuit je luie zetel  met dit overzicht van Erfgoedcel Brugge.

 

 • ErfgoedBrugge.be, de online schatkamer van het Brugse erfgoed:
  Grasduin door meer dan 500 000 Brugse erfgoedschatten, van schilderkunst tot oude foto's, van archeologische vondsten tot historische kranten, van religieus tot sporterfgoed…

 • Op pad met de Brugse beer:
  Op heel wat plekken in de stad geeft de Brugse beer je meer informatie over de lokale geschiedenis van Brugge. Maar wist je dat je alle Brugse beren ook in vijf talen online terugvindt?

 • Gesloten/open deuren: In dialoog met Brugse levensbeschouwingen:
  Download de ErfgoedApp en ga digitaal op pad in Brugge. In de route Gesloten/open deuren kijk je binnen in verschillende Brugse (gebeds)huizen en maak je kennis met de mensen achter deze levensbeschouwingen.

 • Guido Gezellewandeling in Brugge:
  Download de ErfgoedApp en ga digitaal op pad in Brugge. Het Guido Gezellearchief van de Openbare Bibliotheek neemt je mee in de voetsporen van Gezelle en laat je kennismaken met een groen, onbekend en authentiek Brugge.

 • Topstukken uit de Sint-Gilliskerk:
  De geschiedenis van de Sint-Gilliskerk in het Brugse stadscentrum gaat terug tot de 13de eeuw. In deze e-tentoonstelling maak je kennis met het rijke en diverse patrimonium van deze kerk.

 • De erfgoedschatten van de Sint-Jakobskerk:
  De Sint-Jakobskerk is één van de zeven historische kerken in de Brugse binnenstad en herbergt een uitzonderlijk rijke collectie, die acht eeuwen overschrijdt. Deze e-tentoonstelling neemt je mee langs enkele hoogtepunten uit de collectie.

 • Oude bordspellen uit het VIVES Spellenarchief:
  Met meer dan 21 000 titels herbergt het VIVES Spellenarchief de grootste collectie gezelschapsspellen ter wereld. Daarbij is ook een hele mooie erfgoedcollectie met oude spellen. Grasduin doorheen de oude bordspellen of bekijk één van de e-tentoonstellingen op ErfgoedBrugge.be.

 • Café Vlissinghe, 500 jaar erfgoed:
  Café Vlissinghe bestaat al sinds 1515 en is daarmee één van de oudste cafés van Brugge. Binnen vind je overal sporen van de rijke geschiedenis van deze plek. In de e-tentoonstelling op ErfgoedBrugge.be ontdek je enkele topstukken, elk met hun eigen bijzondere verhaal.

 • Brugse ambachten:
  In de Brugse binnenstad vind je heel wat straatnamen die de rijke ambachtelijke geschiedenis van de stad verraden. Deze e-tentoonstelling neemt je mee  naar enkele van die plekken en laat je kennismaken met de vakmannen van vroeger… en vandaag.

 • Wat is een raphygraaf? En hoe werk je ermee?:
  Het 'Spermalie-gesticht voor doven en blinden', opgericht in 1836, herbergt o.a. een rijke verzameling hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. Met daarin ook een raphygraaf. Mireille Duhen kwam helemaal uit Parijs om te tonen hoe dit mysterieuze object precies werkt.

 • Nachtnummers, live op de Brugse beiaard:
  Door het Coronavirus kon Erfgoeddag - de jaarlijkse feestdag voor ons cultureel erfgoed - met als thema De Nacht dit jaar niet doorgaan. Om het feest toch niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, speelde stadsbeiaardier Wim Berteloot vijf nummers over de nacht live op de Brugse beiaard.

 • Nachtnummers, live op Spotify:
  Naar aanleiding van Erfgoeddag ging Erfgoedcel Brugge op zoek naar de favoriete Nachtnummers van het Erfgoeddagpubliek. Met deze mooie afspeellijst met Brugse, Belgische en internationale 'nachtklassiekers' als resultaat.
Boek je verblijf