Overslaan en naar de inhoud gaan
Skyline Brugge

Cultuuropties in overvloed in Werelderfgoedstad Brugge. In het brede aanbod aan concerten, festivals, theater- en dansvoorstellingen, film, literaire evenementen of zelfs circus vind je zeker je gading. Welke stijl of kunsttak je ook verkiest. Een avondje jazz, een intiem pleintjesconcert of een toptentoonstelling? Je beleeft ze op inspirerende locaties en in gerenommeerde Brugse cultuurhuizen. Of wat dacht je van het strand als decor voor je volgende culturele ervaring? Brugge geeft cultuur beleven een extra dimensie.

Onze cultuurhuizen

Partners op wie je kan bouwen, zijn goud waard. De Brugse cultuurhuizen vormen een hecht netwerk, met liefde voor cultuur in de breedste zin als gemeenschappelijke deler. Samen zetten ze de stad op de kaart als culturele parel. Ze experimenteren, zijn dynamisch en versterken elkaar. Ze dagen elkaar uit en creëren zo samen een competitief aanbod in cultuurstad Brugge. En daar pluk jij mee de vruchten van.

Maak kennis met onze cultuurorganisaties en hun gevarieerde kalender.

Cultuurcentrum Brugge verwelkomt alle cultuurliefhebbers en verrast elk seizoen met een indrukwekkend en bijzonder programma van de nieuwste (inter)nationale circus-, dans- en theatervoorstellingen en concerten, en dat voor jong (+3) tot ouder (65+). Het Brugse cultuurhuis heeft haar vaste stek in de Koninklijke Stadsschouwburg Brugge, een van de best bewaarde stadstheaters in Europa, pal in het centrum van de stad. Voor sommige voorstellingen wijkt het cultuurhuis uit naar de kleinere theaterzaal Biekorf naast de gelijknamige bibliotheek of de black box architectuur van de MaZ.

Dit internationale muziek- en kunstencentrum op ’t Zand is een van de '1001 buildings you must see before you die'. Hier krijg je het beste van de hedendaagse dans en klassieke muziek te zien en te horen. De imposante Concertzaal (1289 plaatsen) en intieme Kamermuziekzaal (322 plaatsen) staan gekend voor hun uitstekende akoestiek. In het Concertgebouw kan je bovendien diverse hedendaagse (klank)kunstwerken en regelmatig wisselende foto-expo's bewonderen. Neem overdag een kijkje achter de schermen, via Concertgebouw Circuit

Cactus is een professioneel muziekcentrum met aandacht voor een grote diversiteit aan niet-klassieke muziek. Van roots, rock en indie over dub, jazz en hiphop tot singer-song, pop en elektronica. En alles daar tussenin. In haar werking staat de kunstenaar centraal, steeds binnen bredere maatschappelijke evoluties en thema’s als globalisering en migratie, technologische innovatie, wijzigende sociale relaties, ecologie en duurzaamheid.

De gloednieuwe muziekclub op het Kanaaleiland in het zuiden van de stad is de vaste uitvalsbasis van Cactus Muziekcentrum. Met een concertzaal (700 personen), een café dat jong talent een podium geeft tijdens caféconcerten en een open repetitieruimte komt elke muziekliefhebber er aan zijn trekken. Maar het is meer dan dat. Het muziekcentrum wil vooral een open huis en creatieve hub zijn waar muzikanten zich thuis voelen.

Cactus Muziekcentrum is ook de organisatie achter het jaarlijkse Cactusfestival in het Minnewaterpark, dat traditioneel doorgaat in het tweede weekend van juli.

Met intensieve samenwerkingen en een programma via woord, beeld en muziek wil KAAP een belangrijke rol spelen in het maatschappelijk debat en mensen bereiken, verwonderen, inspireren en samenbrengen. Het centrum voor hedendaagse kunst ontplooit zich in Brugge op twee locaties. In De Groenplaats werken en bouwen artiesten en jonge performers vooral in alle rust aan hun creaties. In De Werf zit je goed voor sprankelend theater en klinkende jazz vanuit alle uithoeken van de wereld.

Het Entrepot is een creatieve vrijhaven en cultuurhuis voor jongeren met ruimte om te creëren, te feesten, te repeteren, te experimenteren en te ondernemen. Het hoofdkwartier bevindt zich in de Brugse achterhaven. Met de jongerenradio Villa Bota, atelierwerking De Tank, het print-, video- en producersatelier Het Lab en de fuif- en concertzalen Factor Club en Cachot is Het Entrepot doorheen de stad verweven met het culturele DNA. De organisatie is ook de drijvende kracht achter de festivals Dorp, Konvooi en Signaal.

Anima Eterna Brugge, dat in 1987 door Jos van Immerseel werd opgericht, is een internationaal projectorkest. De bezetting varieert van 7 tot 80 muzikanten en is afhankelijk van het programma dat reikt van Monteverdi tot Gershwin. Sinds 2021 werkt het orkest met verschillende gastdirigenten die elk een artistiek traject uitbouwen: Giovanni Antonini, Pablo Heras-Casado, Midori Seiler en Bart Van Reyn. Anima Eterna Brugge deelt haar muziek in het Concertgebouw Brugge, dat in 2002 opende. Achter de schermen werken ze vanuit hun kantoor in de Ezelpoort, een van Brugges 4 bewaarde stadspoorten.

Brugge Plus maakt van Brugge mee een bruisende, levendige en leefbare cultuurstad waar iedereen zich goed voelt en meetelt. Op een kwaliteitsvolle manier brengt Brugge Plus in opdracht van de Stad Brugge cultuur naar alle bewoners en bezoekers, in een gastvrije sfeer en met oog voor duurzaamheid.  

Het hele jaar door brengt Brugge Plus leven in de stad en de wijken, met bijzondere evenementen en projecten. De meeste evenementen van Brugge Plus zijn gratis en in openlucht: Cirque Plus, Film op het Strand, Feest in ’t Park, Lichtfeest Lissewege, Iedereen Klassiek, Wintergloed en House of Time. En dan zijn er nog de driejaarlijkse toppers Triënnale Brugge, Reiefestival en de Gouden Boomstoet.

De Republiek is een ontmoetingsplek voor stadmakers in Brugge. Met een unieke mix van doeners, denkers, makers en ondernemers is deze community voor iedereen die leeft en werkt in Brugge. Als uitvalsbasis gebruikt De Republiek een grand café in een uniek historisch pand, pal in het centrum van de stad. Het is het favoriete trefpunt voor heel wat Bruggelingen en bezoekers. In dit creatief knooppunt wordt gerebelleerd op een positieve manier, met ruimte voor experiment, voor vallen en opstaan en natuurlijk… voor ontmoeting.

Arthouseliefhebbers zitten goed in de intieme filmzalen van Cinema Lumière, in het hartje van de stad. Lumière Brugge is een gezellige stadsbioscoop met 4 filmzalen onder de vleugels van de Lumière Groep. Een ecosysteem waarin productie, filmfinanciering, distributie, 4 eigen bioscopen in verschillende steden en een animatiestudio nauw samenwerken om de beste verhalen naar een breed publiek in de Benelux te brengen.

In Brugge zit Cinema Lumière verstopt in het middeleeuws aandoende kasseistraatje Boterhuis. Echte filmliefhebbers die na het zien van de nieuwste Pedro Almodóvar of David Fincher willen bijkletsen, moeten het niet ver zoeken. Je wandelt van de cinema zo het grand café van De Republiek binnen. In Cinema Lumière Brugge vindt jaarlijks het MOOOV Filmfestival plaats.

Goed om te weten: alle films worden in hun originele taal vertoond en indien nodig voorzien van Nederlandse en/of Franse ondertitels.

Raadpleeg het filmprogramma op de website. Tickets koop je online.

Bruges Sounds Great

Bruges? Sounds Great!

In welk seizoen je Brugge ook bezoekt, het hele jaar beleef je een goed gevuld aanbod aan concerten, die je nergens anders kan beleven. Als je mee wil zijn met wat er op klassiek muziekvlak leeft, moet je in Brugge zijn.

Een goed gevulde cultuuragenda

Het hele jaar door is de culturele agenda in Brugge goed gevuld. De cultuurorganisatoren gaan voluit voor een gevarieerd en divers aanbod, voor jong en oud. Of je nu vandaag, morgen, volgende week of over maand op bezoek bent... er is altijd iets te beleven. Onze digitale evenementenkalender geeft een handig overzicht van de cultuurbelevingen tijdens jouw verblijf. 

Cultuur beleven op unieke (erfgoed)locaties

De locaties van Musea Brugge zijn een schatkamer waar de geschiedenis van de stad tot leven komt. De combinatie van historische locaties, de veelzijdige collecties en hun verwevenheid met het rijke verleden van Brugge spreken tot ieders verbeelding. 

Zoveel pleinen, zoveel sferen. Ze vormen geregeld het decor voor een memorabel concert of een bruisend event. Van groots spektakel tot intiem en knus:

  • ’t Zand is als grootste plein van Brugge dé evenementenstek par excellence in het historische centrum.
  • De Markt en de Burg liggen broederlijk zij aan zij in het hart van Brugge en onderscheiden zich door hun majestueuze karakter.
  • Het binnenplein van het Gruuthusemusem is iets intiemer, maar imponeert tegelijk met het 15de-eeuwse Gruuthusepaleis en de 115,5 meter hoge toren van de O.L.V.-kerk als indrukwekkende achtergrond.
  • Voor wie een danspasje wil wagen is de Vismarkt in de zomer dan weer de place to be.

Op een zachte dag gaat weinig boven de gezelligheid van een park. Het rustgevende groen, de fluitende vogels en een streepje muziek: in de Brugse stadsparken tref je geregeld een podium, een tent of iets anders aan. Festivals, concerten en gezellige onderonsjes met vrienden, familie of collega’s zijn in het park nog leuker:

Muziek weerklinkt niet alleen in straten, pleinen en parken. Ook een aantal kerken opent geregeld de deuren voor een concert. Zo nodigt de Sint-Salvatorskathedraal al tientallen jaren Belgische en buitenlandse organisten uit om het beste van zichzelf te geven op het eeuwenoude orgel tijdens de kathedraalconcerten. Solisten vinden een bijzonder podium in de Begijnhofkerk en de Sint-Jakobskerk. Ook in de barokke Sint-Walburgakerk, de neogotische Heilige Magdalenakerk, de Ryelandtzaal in een voormalig Theresianenklooster en de classicistische kapel van Hof Bladelin pik je geregeld een concert mee. Dat is feest voor je oren, maar ook voor je ogen.

Beiaarden zijn niet uit Brugge weg te denken. Hun heldere klokken bepalen het ritme van de stad en de beiaardiers zijn echte muziektovenaars. Wekelijks bespelen ze de minstens 23 bronzen klokken met het klavier. Zo’n beiaardconcert is memorabel en betoverend. Het instrument en de Belgische traditie kregen een speciale erkenning van UNESCO. Mis deze unieke ervaring niet.

Van wit strand tot pittoresk polderdorp: Brugge heeft het allemaal. Ook die unieke settings lenen zich tot speciale events. Bomboclat, WeCanDance en Film op het Strand vullen elke zomer het strand van Zeebrugge, meteen het grootste van de Belgische kust. Het charmante Lissewege leent zijn nostalgische uitstraling dan weer elke zomer voor een kunstige Beeldenroute en een betoverend Lichtfeest. Geniet van cultuur buiten de binnenstad.

Muziek en drinks

Op café en in de Brugse bars bruist niet enkel het bier. Ook de muziekscene floreert hier. Jazz, blues of liever een pianoconcert? Ontdek in welke muziekcafés en -bars in Brugge jouw avondje uit een succes wordt.